Flere gir seg på landslaget til Italia

Et følelsesladet bilde som viser slutten på en æra

Buffon, De Rossi, Chiellini og Barzagli har hele 461 landskamper mellom seg. Nå ser det ut til å være over.

VED VEIS ENDE: Andrea Barzagli gir Gianluigi Buffon en klem etter kampen mot Sverige. Bak keeperen står Giorgio Chiellini. Nå ser det ut til at trioen er ferdig på landslaget. Foto: AFP PHOTO / Miguel MEDINA / NTB Scanpix
VED VEIS ENDE: Andrea Barzagli gir Gianluigi Buffon en klem etter kampen mot Sverige. Bak keeperen står Giorgio Chiellini. Nå ser det ut til at trioen er ferdig på landslaget. Foto: AFP PHOTO / Miguel MEDINA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Fra marerittrekning til VM-drøm for Sverige. Fra drømmetrekning til VM-mareritt for Italia. Og for flere italienske spillere var playoff-tapet ekstra tungt å svelge.

Dersom du spør fotballsupportere verden over hvem de kommer til å savne mest i Russland-VM, er det nok mange som vil svare Gianluigi Buffon (39).

Keeperen du føler «alltid» har vært der, som har deltatt i hele fem VM. Keeperen som alltid synger høyest under nasjonalsangen. Keeperen som alltid tar nederlag som en mann, selv om tårene presser på. Keeperen det er vanskelig å mislike.

I går viste Buffon klasse da noen få italienske supportere begynte å bue under den svenske nasjonalsangen. Buffon svarte med å klappe, både som et tegn på respekt for Sverige og for å få pipekonserten til å stoppe. Og det er ikke første gangen.

Mot slutten av kampen forsøkte han også å gjøre det lagkameratene ikke hadde maktet i løpet av 92 minutter: å sette ballen i mål. Men den lange turen fra egen 16-meter til den svenske boksen på motsatt side ble ikke belønnet.

I stedet klarte heroiske svenske spillere å hale ut hele overtiden. Da dommeren blåste i fløyta, var det ikke bare kampen som var over, men også landslagskarrieren til flere av de asurblå.

Deriblant «Gigi» Buffon.

LANGT NEDE: De italienske spillerne fortviler. Foto:       REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix
LANGT NEDE: De italienske spillerne fortviler. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix Vis mer

- Skuffende

Sisteskansen så ut til å trøste flere av lagkameratene på gressmatta, og tok seg også tid til å takke de gulkledde for kampen. Selv var han nærmest utrøstelig, og det var en gråtkvalt spiller som møtte pressen etterpå.

- Det er skuffende, sier Buffon til Rai Sport gjengitt av Goal, samtidig som han prøver å holde tårene tilbake.

- Ikke for meg, men for italiensk fotball, fordi vi mislyktes med noe som ville vært skikkelig viktig for landet. Det er det eneste jeg angrer på og ikke det at jeg avslutter karrieren, for tiden går og det er riktig, sier Buffon, som tidligere hadde annonsert at VM ville bli hans siste turnering.

I stedet takkes han av etter 0-0 mot Sverige. At han holdt nullen i sin aller siste landskamp er nok en veldig mager trøst for keeperen, som fikk landslagsdebuten som 19-åring helt tilbake i 1997.

- Det er synd at min siste offisielle kamp falt sammen med at vi ikke klarte å kvalifisere oss til VM. Det er garantert en framtid for italiensk fotball, for vi har stolthet, besluttsomhet og etter nederlag finner vi alltid en måte å slå tilbake på, sier Buffon, som har representert Italia i fem VM og fire EM.

Med VM-deltakelse i Russland ville Buffon blitt den første fotballspilleren i historien til å delta i seks verdensmesterskap. I stedet må han innse at det ble med det ene VM-gullet i 2006. Det er uansett ikke dårlig å ha på CVen.

GIR SEG: Rapportene sier at Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini og Gianluigi Buffon gir seg på landslaget. Foto:   REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix
GIR SEG: Rapportene sier at Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini og Gianluigi Buffon gir seg på landslaget. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix Vis mer

Flere slår følge

Keeperen er ikke den eneste som nå gir seg på det italienske landslaget. Andrea Barzagli (36) og Danielle De Rossi (34) slår følge med Buffon.

- Når det gjelder fotball så er det den største skuffelsen i livet mitt, sier Barzagli til Rai Sport om at VM gikk fløyten.

- Det italienske laget gir deg unike følelser. Det gir deg gåsehud, det skaper vennskap mellom alle supporterne. Det er virkelig synd at det endte slik, sier 36-åringen videre.

Danielle De Rossi skapte overskrifter da han ikke ville bli byttet inn mot Sverige, fordi han mente at lagkamerat Lorenzo Insigne burde få muligheten i stedet ettersom Italia jaktet scoring. Nå annonserer De Rossi at han også er ferdig med landslaget.

- Jeg har gått rundt i hele verden med denne drakta i mer enn et tiår, så det å ta den av en siste gang er en merkelig følelse, sier De Rossi.

Samtidig antydes det at midtstopper Giorgio Chiellini (33) også vil gi seg på landslaget. Det forteller også Buffon.

- Jeg beklager overfor de italienske barna som drømmer om landslaget. Men jeg tror også at Chiellini, Barzagli og De Rossi vil forlate landslaget. Og de fortjener det beste: Takk skal dere ha gutter, skal Buffon ha uttalt til Sky Sports Italia.

Buffon (175), De Rossi (117), Chiellini (96) og Barzagli (73) har hele 461 landskamper mellom seg for Italia. En æra er dermed sannsynligvis over.

VM på spill

Italias trener Gian Piero Ventura (69) ville først ikke snakke med pressen like etter det vonde nederlaget for Sverige over to kamper. Han forklarte det med at han ville snakke med spillerne først.

På pressekonferansen etterpå snakket han om at det hadde vært den aller siste VM-sjansen for flere av spillerne hans.

- Buffon, De Rossi og resten, vi visste dette (at det kunne være deres siste VM journ.anm.). Det som sto på spill var VM, deres VM, men også alle andres VM. Min også for å være ærlig, sier Ventura.

Etter kampen gikk det først rapporter på at treneren hadde sagt opp jobben, men dette ble seinere tilbakevist.

Det er første gang siden 1958 at Italia ikke er med i et VM når mesterskapet i Russland sparkes i gang i sommer. Det er uvant kost for en nasjon som har vunnet turneringen fire ganger.

Samtidig håper Buffon at nasjonen kan bygge videre på skuffelsen og slå tilbake sportslig.

Det blir uten ham.

Landene som er klare for VM:

Fra Europa:

* Russland (vertskap) * Belgia * Tyskland * England * Spania * Polen * Island * Serbia * Frankrike * Portugal * Sveits * Kroatia * Sverige

Fra Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia:

* Mexico * Costa Rica * Panama Fra Asia: * Iran * Japan * Sør-Korea * Saudi-Arabia

Fra Sør-Amerika:

* Brasil * Uruguay * Argentina * Colombia

Fra Afrika:

* Nigeria * Egypt * Senegal * Marokko * Tunisia

De tre siste plassene skal fordeles innen onsdag (natt til torsdag norsk tid). Dit går vinneren av den siste europeiske omspillskampen (Irland - Danmark) og de to vinnene av interkontinentalt omspill (Australia - Honduras og Peru - New Zealand).

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer