Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et forbud som skapt for Edvald

Få av toppsyklistene klarer seg bedre uten hjelp enn ham.

||| DET ble en ny VM-miss for Edvald Boasson Hagen, men for alle utålmodig som trodde 22-åringens sykkelkarriere skulle ha toppet seg allerede i dag, er det kommet en god grunn til å vente pent videre:

* Det nye forbudet mot toveis-radiokommunikasjon underveis i konkurransene gjør at det framover blir mulig å se mer av Edvald i kamp om topplasseringer.

Der var han bare såvidt på de aller første kilometerne. Seinere gikk det trått.

SEIGT gikk det tilsynelatende for alle andre enn den sveitiske tempomaskinen Fabian Cancellara på guttas første VM-distanse, men måten Edvald ble utklasset på, fortalte om mer enn dårligere nivå:

* Dette var også en elendig dag.

Han er flink til å takle slike. Både under trening og i konkurranse vet verdenselitens yngste rytter å sette riktige grenser for seg selv. Nettopp det gjør at den kommende innskrenkningen av lederstyrt taktisk sykling passer Edvald godt.

ALLEREDE  VM-starten skar lederne i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gjennom i en av sportens mest omdiskuterte saker da de ble besluttet å utvide forbudet mot tosidig radiokontakt underveis i rittene.

Foreløpig har det vært et slikt forbud i junior -og ungdomskonkurranser, og forsøket på å la dette tiltaket omfatte de viktigste proffrittene gikk riktig dårlig sist sommer. Da var det vedtatt å teste nyordningen under to dager i Tour de France, men trusler om boikott fra lagledere og enkelte ryttere gjorde at det ble med en enslig test.

Det er denne motstanden fra de aller mektigste pengeinteressene i sporten som UCI-styret altså har valgt å utfordre.

RIKTIGNOK vedtok man ikke tidspunktet for når ordningen skal innføres. Foreløpig heter det at radiobruken skal fases ut. Begrunnelsen er likevel svært interessant:

- Styret mener at toveis-radiokommunikasjon er i strid med sykkelsportens natur, lyder det i vedtaket.

Det er som musikk i ørene til de nærmeste  som har hjulpet Edvald Boasson Hagen fram til flere topplasseringer på den internasjonale rankingen. Tenkningen bak  utviklingen hans har hele tida vært at Edvald selv skal mestre de taktiske utfordringene underveis. Det er ikke lederne og trenerne som programmerer syklingen hans. Helt fra Edvard som 16-åring kom i gruppa til den Bergens-baserte treneren Fredrik Mohn er han blitt lært opp til å mestre sykkelkonkurransen som du gjerne spiller sjakk; motspillerens trekk bestemmer din videre plan.

DET er her Norge har fått en virkelig spennende syklist som tåler å få en VM-smell med seg på veien.

Edvald har et godt fysisk talent, men mest av alt har han en psyke som ofte kjennetegner de beste idrettsutøverne. Han er ekstremt lite opptatt av konkurrentenes status og spillet rundt seg, og sløses derfor ikke med energien på ting han likevel ikke får gjort noe med.
Derimot trives Edvald i selve konkurransen og synes det er aller morsomt å kjenne hvordan kroppen svarer på de ulike utfordringene underveis.

I hvert fall de dagene den har noe spesielt å svare med.

Det hadde den såvisst ikke på dette temporittet, men det lever også vi bra med. Sykkel-framtida til Edvald Boasson Hagen blir fin uansett.

   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling