- Et fotballtrofé må lages av egnede personer. Og ikke på sløyden

Svenskenes «Lennart Johanssons pokal».

(Dagbladet): I går kunne Åge Hareide og Malmö endelig motta det synlige beviset på at de er svenske seriemestere.

Men troféet - «Lennart Johanssons pokal» - har en spesiell historie. Og utseendet.

- Noen har tenkt. Kraftig. Og det er fint. Men viktigere symboleffekter som et fotballtrofé må lages av egnede personer. Og ikke på sløyden, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

Pokalen er blitt utdelt til den svenske seriemesteren siden 2001. Den er laget av sølv og motivet er en ball montert på en sokkel. Inspirasjonen kommer fra minneprisen Sverige vant i sommer-OL 1948 i London.

- Jeg har aldri tenkt på at pokalen kan oppfattes som stygg. Det har ikke vært noen diskusjon her i Sverige, men kanskje det burde det? Jeg er ikke oppdatert på design og det er stort å vinne denne pokalen, sier Expressen-kommentator Daniel Lagerqvist til Dagbladet.

- Det er mulig dere i Norge har en mye finere variant. Jeg har ikke fått en eneste mail eller tips på at den svenske er verre enn den norske, sier Lagerqvist.

Raseri «Lennart Johanssons pokal» er en vandrepokal som siden 2001 deles ut til vinnerlaget i Allsvenskan. I 2010 ble det avslørt at gullsmeden Ingemar Eklund hadde skrevet inn et hemmelig budskap på innsiden av pokalen som skapte irritasjon og spekulasjoner.

Etter nøyere studier av innsiden viste det seg at Eklund hadde skrevet inn: «Djurgården är bäst». Dette skapte raseri hos flere, blant annet hos Lennart Johansson selv:

- Smakløst, sa Johansson til Dagens Nyheter i 2010.

Nazi-bråk «Von Rosens pokal» var selve symbolet på suksess og navnet på trofeet serievinnerne i Sverige stakk av med.

Helt siden 1904 var fikk serievinnerne pokalen som var oppkalt etter Det svenske fotballforbundets første leder, Clarence von Rosen.

Men så kom endringen.

I år 2000 skrev Aftonbladet at Van Rosen var nazisympatisør på 1930-tallet og at han var politisk aktiv i en nasjonalsosialistisk organisasjon.

Avsløringene skapte debatt i Sverige og det ble besluttet å endre både navn og utseende på pokalen.

Det offisielle navnet på den gamle pokalen var «Svenska Fotbollpokalen - greve Clarence von Rosens vandringspris av 1903».

PS: Lennart Johansson (84) var Uefa-president fra 1990 til 2007. Han ble erstattet av Michel Platini.

• Øverst i artikkelen kan du se ulike pokaler i noen utvalgte europeiske ligaer.

ALLSVENSKAN: Malmö og Åge Hareide kunne løfte pokalen som bevis på at de er svenske seriemestere. Foto: NTB Scanpix
TIPPELIGAEN: Strømsgodset-spiller Peter Kovacs med pokalen etter Tippeliga-gullet i fjor.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TOPPSERIEN:Stabæks Melissa Wiik med pokalen etter at seriegullet var sikret i fjor.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PREMIER LEAGUE: Manchester Citys Vincent Kompany og manager Manuel Pellegrini med Premier League-troféet fra forrige sesong. Foto: REUTERS/Darren Staples
LA LIGA: Atletico Madrid løfter pokalen etter det overraskende seriegullet forrige sesong. Foto: AFP PHOTO/ DANI POZO
SERIE A: Juventus-kaptein Gianluigi Buffon jubler for seriegull med denne pokalen. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
BUNDESLIGA: Bayern München-spillerne kunne feire tysk ligagull med dette flate troféet forrige sesong. Foto: REUTERS/Michael Dalder
PRIMEIRA LIGA: Benfica med pokalen som beviser ligagull i Portugal forrige sesong. Foto: AP Photo/Francisco Seco
LIGUE 1: Paris Saint-Germain-spillerne feirer ligagullet etter triumfen forrige sesong. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
EREDIVISIE Ajax feirer seriegull. Foto: AP Photo/Vincent Jannink
FJERNET:  Åge Hareide og Helsingborg kunne feire seriegull i 1999. Her løfter nordmannen Von Rosens pokal. Vandrepokalen ble skiftet ut i 2001 eter nye avsløringer.
Foto: Annette Friberg/SCANPIX
FJERNET: Åge Hareide og Helsingborg kunne feire seriegull i 1999. Her løfter nordmannen Von Rosens pokal. Vandrepokalen ble skiftet ut i 2001 eter nye avsløringer. Foto: Annette Friberg/SCANPIX Vis mer