Et fyrverkeri av en åpningshelg

Dagbladet oppsummerer den første Premier League-runden.

REDDET ÅPNINGEN: Simon Mignolet ble matchvinner da Liverpool slo Stoke 1-0 hjemme i åpningskampen etter en strafferedning kun minutter før full tid. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
REDDET ÅPNINGEN: Simon Mignolet ble matchvinner da Liverpool slo Stoke 1-0 hjemme i åpningskampen etter en strafferedning kun minutter før full tid. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

Stem frem din hit, flopp, favorittscoring og -redning fra helgens Premier League-runde.

(Dagbladet): Etter tre måneders ventetid, ble omsider Premier League-sesongen sparket igang igjen i helgen, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor dette er noe vi har gledet oss til i lang tid.

Den første runden ble preget av favoritter som innfridde (og andre som snublet), straffespark, utvisninger, debutanter, vakre scoringer og like imponerende redninger.

Kort fortalt - det beste engelsk fotball har å by på.

Ukas hit: Det er her fristende å trekke frem avsparket i Liverpool - Stoke som rundens virkelig store øyeblikk, men for å gå litt mer konkret til verks må Simon Mignolets strafferedning i Anfield-debuten nevnes. Som han selv sa etter kampen, det er ikke ofte en keeper får muligheten til å bli matchvinner, men belgieren tok sannelig godt vare på muligheten. Jubelscenene i etterkant var nok til å påføre de fleste gåsehud.

Danny Welbeck har fått mye tyn, spesielt det siste året, for at han trenger kart, kompass og gps for å finne veien til mål. På lørdag kveld motbeviste han kritikerne til gangs i Wales. Det første målet var ferdig scora, mens det andre viste avslutteregenskaper i verdensklasse. Michel Vorm kunne ikke annet enn å se langt etter engelskmannens lekre lobb, og med sine to scoringer har han allerede doblet antallet fra fjoråret.

HIT?: Danny Welbeck doblet målbeholdningen sin fra fjoråret i løpet av kun 90 minutter på Liberty Stadium, lørdag. Foto: EPA/GEOFF CADDICK
HIT?: Danny Welbeck doblet målbeholdningen sin fra fjoråret i løpet av kun 90 minutter på Liberty Stadium, lørdag. Foto: EPA/GEOFF CADDICK Vis mer

Paul Lambert og Aston Villa gjorde alt riktig borte mot Arsenal i sin åpningskamp. Enkelte vil kanskje hevde at noen dommeravgjørelser ga laget ytterligere medvind, men like fullt leverte Birmingham-laget en meget god forestilling. Christian Benteke fortsatte der han slapp i fjor (mestscorende i Premier League kalenderåret 2013), og til og med backdebutant Antonio Luna noterte seg for scoring. Plutselig ser det lysere ut på Villa Park enn på lenge.

Ukas flopp: Ikke ulikt foregående spalte, er det også her flere gode kandidater, men vi begynner på begynnelsen.

Jonathan Walters skal ha all ære for at han ikke gir seg, men noen ganger må man bare innse at det er andre som er bedre skikket til jobben. Med straffemissen mot Liverpool har han kun satt tre av sin seks siste forsøk fra ellevemeteren, og selv om dette forsatt var et stykke unna skrekkforestillingen mot Chelsea i vinter (to selvmål og en straffemiss), er det nok duket for Kenwyne Jones ved neste straffemulighet.

Alan Pardew og Newcastle fikk ikke akkurat noen drømmestart på sesongen, da Manchester City feide dem av banen med 4-0 mandag kveld. Likevel må Steven Taylor ta noe av skylda. Etter først å såvidt ha unngått et straffespark imot, velger han å lange ut mot Sergio Aguero i en duell på midtbanen. Riktignok er argentineren lav, men Taylor var nok smertelig klar over at armen ville treffe angriperen i hodet og ikke korsryggen. Korrekt utvisning, og ingen kjærlighet på pinne til Newcastle-stopperen.

Siste flopp må bli Arsenal. Etter en vårsesong full av optimisme og løfter om spillerkjøp og åpne lommebøker, ble «The Gunners» dratt brutalt ned på jorda igjen av Aston Villa. 1-3 hjemme mot et av fjorårssesongens dårligere lag, ser ikke bra ut for en Arsene Wenger som stadig må tåle et høyere desibelnivå fra hylekoret på The Emirates. Arsenal fikk riktignok en scoring etter bare 6 minutter, der det i fjor tok dem i overkant av tre timer, men den karamellen er ikke søt nok for en hardt presset franskmann.

Ukas mål: Som allerede nevnt, må Danny Welbecks lobb mot Swansea være med i diskusjonen. Mot en utrusende Vorm gjorde 22-åringen det eneste riktige, løftet kula over sisteskansen og ned i det tomme buret. Robin van Persies 1-0-scoring er også en god kandidat, men følsomheten i Welbecks avslutning gjør den hakket hvassere.

Ross Barkley er for mange et uskrevet Premier League-blad, men mot Norwich på lørdag presenterte 19-åringen seg for alvor. Midtbanespilleren var høyt og lavt, og kronet forestillingen med en klasscoring fra 20 meter med venstrebeinet. En skuddfot vi helt sikkert ikke har sett det siste til.

FLOPP?: Steven Taylor mistet fullstendig hodet, og ble helt korrekt utvist av dommer Andre Marriner i oppgjøret mot Manchester City. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
FLOPP?: Steven Taylor mistet fullstendig hodet, og ble helt korrekt utvist av dommer Andre Marriner i oppgjøret mot Manchester City. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Den siste kandidaten på målfronten, er Manchester Citys andre mål mot Newcastle signert Sergio Aguero. Sjelden har ballen godt så fort i lengderetningen, og fra Vincent Kompany brøt til ballen lå bak en sjanseløs Tim Krul, hadde det bare gått seks-sju sekunder. At Edin Dzeko i tillegg var involvert med en lekker hælflikk trekker ikke ned.

Ukas redning: Mignolets strafferedning har allerede blitt trukket frem, men den er samtidig umulig å komme unna når rundens redninger skal rangeres. Viktigheten, såvel som forarbeidet keeperen hadde gjort med å kartlegge motstanderens straffevaner, trekker heller ikke ned. Belgieren har fått en pangstart i Liverpool-trøya, og savnet etter Pepe Reina virker foreløpig veldig overkommelig.

Heller ikke Asmir Begovic gjorde seg bort i oppgjøret mellom Liverpool og Stoke. Bosnieren hadde flere meget kvalifiserte redninger, men det er likevel tigerspranget på Jordan Hendersons skudd fra 14 meter som var det skarpeste. Begovic har blitt linket til både Arsenal og Manchester United dette overgangsvinduet, men det kan virke som om Stoke skal klare å holde på ham. Og det kan bli viktig om «The Potters» skal holde nedrykksspøkelset på armlengdes avstand.

Tim Krul fortjener kanskje den siste plassen etter klasseredningen på Dzekos heading på en ellers meget tung kveld, men likevel må Bradley Guzans parade mot Arsenal få mer enn hederlig omtale. Amerikaneren tok frem en redning fra øverste hylle da Santi Cazorla var frempå mot slutten, og hindret Wengers menn å komme tilbake i kampen.

Hawkeye says: No goal Ukas store snakkis som ikke direkte omhandlet det som skjedde på banen, var innføringen av mållinjeteknologien Hawkeye.

Det kunne virke som om teknikerne som hadde ansvaret for vidunderet, var ekstra gira på å få vist det frem. For det var ikke bestandig de mest kontroversielle avgjørelsene som ble vist. Stang ut er stang ut.

Likevel kom den til sin rett i kampen mellom Chelsea og Hull hvor dommer Jonathan Moss kunne gløtte ned på sitt digitale armbåndsur, registrere at teknikken hadde gjort jobben og vinke spillet videre. Så komplisert, men likevel så enkelt og elegant.

UKAS MÅL? Sergo Aguero spilte kun 60 minutter for Manchester City mandag kveld, men rakk likevel å avslutte en klassekontring da han økte hjemmelagets ledelse til 2-0. Foto: EPA/PETER POWELL
UKAS MÅL? Sergo Aguero spilte kun 60 minutter for Manchester City mandag kveld, men rakk likevel å avslutte en klassekontring da han økte hjemmelagets ledelse til 2-0. Foto: EPA/PETER POWELL Vis mer

Stem frem din hit, flopp, favorittscoring og -redning fra helgens Premier League-runde.

UKAS REDNING?: Stokes Asmir Begovic med ett av mange tigersprang i kampen mot Liverpool. Det holdt likevel ikke for Stoke som tapte 0-1. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
UKAS REDNING?: Stokes Asmir Begovic med ett av mange tigersprang i kampen mot Liverpool. Det holdt likevel ikke for Stoke som tapte 0-1. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer