KYNISKE?: - Nederland har samlet sammen hele 15 til tross for at lagets effektive jordfreser Mark van Bommel har sluppet usedvanlig lett fra opprydningsarbeidet rundt midtsirkelen, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
KYNISKE?: - Nederland har samlet sammen hele 15 til tross for at lagets effektive jordfreser Mark van Bommel har sluppet usedvanlig lett fra opprydningsarbeidet rundt midtsirkelen, skriver Esten O. Sæther. Foto: SCANPIXVis mer

Et ganske kynisk arbeidslag

Er det måten å stoppe sportens nye mestere på?

||| FOR en som har sett noen av sine flotteste fotballkamper med nederlandsk ballsjonglering i hovedrollen, blir denne VM-finalen en underlig opplevelse. I hvert fall om utgangspunktet er det som har skjedd hittil i mesterskapet. For der stiger det en fotballversjon av Skjønnheten og Udyret fram fra de offisielle VM-tallene, og det med nederlenderne i den stygge rollen.

Mens spanjolene topper alt som visstnok gjør fotballen vakker, tar nederlenderne seg av det som tidvis fungerer mer effektivt. Og det til og med uten å rødme.

DA Bernt van Marwijk overtok det nederlandske laget for to år siden slo han øyeblikkelig fast:

- Vi har bare en eneste oppgave. Vi skal bli verdensmestere.

25 landskamper seinere har den samme treneren til gode å gå av banen som taper. Han har ikke nødvendigvis imponert med så mye annet. Bortsett fra de siste feiende treningskampene før VM, har det meste skjedd metodisk inkludert en kvalikgruppe med blant annet Norge helt uten jevnbyrdig motstand.

NÅR nederlenderne selv sammenligner dette laget spiller for spiller med de sterke årgangene som ikke nådde finalen, er forskjellen slående. I favør av forgjengerne altså. I 1990 stoppet Nederland i 1/8-dels finalen med Hans Van Breukelen, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Marco Van Basten og Ruud Gullit; i 1998 ble det tap på straffer i semifinalen mot Brasil med Edwin Van der Sar, brødrene de Boer, Jaap Stam, Edgar Davis, van Basten igjen (kanskje litt på retur) og Patrick Kluivert. På dagens lag er det bare Wesley Sneijder og Arjen Robben som er på dette nivået, pluss muligens en Robin van Persie i normal form.

FALLER LETT: - Hva som er reell felling og hva som er bevisst spill er knapt mulig å skjelne annet enn i sakte film omtrent i hvert eneste dribleraid som ender med Robben  i gresset, skriver Dagbladets fotballekspert. Foto: SCANPIX
FALLER LETT: - Hva som er reell felling og hva som er bevisst spill er knapt mulig å skjelne annet enn i sakte film omtrent i hvert eneste dribleraid som ender med Robben i gresset, skriver Dagbladets fotballekspert. Foto: SCANPIX Vis mer

Likevel er det denne mer hverdagslige gjengen som rent resultatmessig har tatt Nederland tilbake til finalenivået fra 1970-tallet. Det er her både den destruktive og den defensive statistikken blir interessant.

FOR det er en bokstavelig talt slående forskjell på hvordan de to finalistene har tatt seg fram til søndagens kamp:

•• Spania som VMs mest ballbesittende lag, har bare pådratt seg 3 gule kort. Nederland har samlet sammen hele 15 til tross for at lagets effektive jordfreser Mark van Bommel har sluppet usedvanlig lett fra opprydningsarbeidet rundt midtsirkelen.

På samme vis har nederlenderne laget 50% flere frispark enn finalemotstanderne sine, og har bare Uruguay og England foran seg på den offisielle oversikten over turneringens mest defensive lag målt i klareringer, taklinger, blokkeringer og alt annet som er nødvendig for å bryte ned.

SELV lagets tydeligste offensive våpen, den begavete dribleren Arjen Robben, har denne mørke siden lett tilgjengelig. Hva som er reell felling og hva som er bevisst spill er knapt mulig å skjelne annet enn i sakte film omtrent i hvert eneste dribleraid som ender med Robben  i gresset. I strevet for å beskytte sitt uomtvistelige høye nivå, har han lagt seg til en ful spillestil som gjør det vanskelig å bli begeistret selv for de mest spektakulære avdriblingene.

Så er da heller ikke dette nederlandske laget skrudd sammen for å begeistre. Det å holde ballen for lekens skyld er uinteressant, selv om den brede og gode nederlandske fotballutdanningen også har gitt spillerne ferdigheter til nettopp det. Sett i forhold til folketallet har dette nok vært sportens beste kultur de siste førti årene, men denne gangen blir alt det tillærte mer kynisk utnyttet.

GULT KORT: Arjen Robben har pådratt seg to gule kort dette mesterskapet. Foto: SCANPIX
GULT KORT: Arjen Robben har pådratt seg to gule kort dette mesterskapet. Foto: SCANPIX Vis mer

Dermed står nederlenderne igjen med langt færre pasninger enn spanjolene, samt 10% dårlige treffprosent på pasningsspillet sitt. I det statistiske grunnlagsmaterialet framstår ikke Nederland engang blant de beste angrepslagene i VM.

MEN kampene avgjøres ikke der. Slik statistikk kan både forklare og tilsløre. Der Wesley Sneijder står med en moderat suksessprosent på 71 på pasningene sine, er det nettopp brasilianske Felipe Melo som ifølge statistikken har vært VMs sikreste pasningsspiller med en imponerende treffprosent på 90. Hvem som avgjorde og hvem som tapte kvartfinalen for laget sitt blir ikke fanget opp i disse tallene.

På samme vis traff spanjolene med det pasningsbaserte angrepsspilllet sitt først i semifinalen mot Tyskland. Inntil da hadde turneringen vært ganske middels for en av storfavorittene. Prosenten med vellykkete pasninger har likevel vært nogenlunde stabil helt fra det sensasjonelle tapet mot Sveits i åpningskampen.

SPANJOLENES utfordring blir å få nok spillere inn bak det nederlandske forsvaret til rett tid. Selv i oppvisningskampen mot Tyskland skjedde ikke dette før i timinuttersperioden i forkant av Puyols scoring. Dessuten kom målet på en dødball.

Likedan var nederlenderne helt underlegne Brasil inntil en keepertabbe snudde kampbildet og ga europeerne nytt håp. I så måte kan det bli kort mellom rollebildene Skjønnheten og Udyret i finalen når mer eller mindre tilfeldigheter trigger ulike sider i de to lagene.

Da er det ikke sikkert at skjønnheten i det som nå ser ut som et ganske opplagt spansk gull, beholder glansen søndagskvelden igjennom.

MEST BALLBESITTENDE: Ingen har ballen så mye som Spania. Her feirer de to Barcelona-stopperne Carles Puyol og Gerard Pique førstnevntes seiersmål mot Tyskland. Foto: SCANPIX
MEST BALLBESITTENDE: Ingen har ballen så mye som Spania. Her feirer de to Barcelona-stopperne Carles Puyol og Gerard Pique førstnevntes seiersmål mot Tyskland. Foto: SCANPIX Vis mer