Et ganske vanlig langrenn

En fin fyr å få til VM i Holmenkollen.

 IKKE SÅ VANSKELIG Å TAPE:  Dario Cologna ble enda litt større som idrettsutøver med en god klem til gårsdagens sprintvinner Devon Kershaw. FOTO: AFP/ALBERTO PIZZOLI
IKKE SÅ VANSKELIG Å TAPE: Dario Cologna ble enda litt større som idrettsutøver med en god klem til gårsdagens sprintvinner Devon Kershaw. FOTO: AFP/ALBERTO PIZZOLIVis mer

DARIO COLOGNA gleder seg til å gå VM i Holmenkollen:

_Det blir spesielt å vinne mot nordmennene der, sa han forleden.

For tida vinner denne sveitseren det meste som er å vinne i sporten og synes ganske overlegen. Denne gode følelsen så han ut til å gå med gjennom sprintrundene i går også selv om finalen endte med et sjeldent tap. Men all sin dominanse til tross; Cologna har ikke sagt noe om at han reiser til Oslo for å knuse oss, feie de før så selvgode nordmennene ut av sporet eller ydmyke skisportens hjemland på det groveste midt i deres egen selskapsstue.

Sånn er visst ikke sveitserens tilnærming til det å drive toppidrett. Selv ikke midt i klynga med noen av sportens mest rendyrkete individualister i en av verdens fysisk røffeste utholdenhetsgrener.

DERFOR VAR det bare naturlig for ham å gå rett bort for å klemme gårsdagens vinner Devon Kershaw.

Like spontant medmenneskelighet, varme og åpenhet er ikke greit for alle, og det er ok. Retten til å få være forskjell gjelder også i sekundene etter at du har tapt en duell. Men likevel:

•• For oss som har fulgt Tour de Ski gjennom hvert eneste forbaska stavtak, var Darios gest et sjeldent fint øyeblikk.

Det minnet oss om hva bra konkurranseidrett inneholder uansett nivå; den boblende gleden over å vinne som aldri føles mer sprudlende enn når du kommer fra et tap.

DET ER DENNE basale sammenhengen mellom livets opp -og nedturer som gir konkurransesport noen grunnregler det er vrient å løpe fra. Petter Northug klarer det i hvert fall ikke. Han får ikke fred før han finner en bedre balanse mellom det herlige medfødte vinnerinstinktet sitt og en tilnærmet sosial måte å tape på.

Da ble heldigvis dagen før 25-årsdagen en god dag. Dervon Kershaw ble kanskje ikke klemt helt i stykker, men han ble gratulert som en vinner skal. Det holder i massevis. De siste ukers skikk-og-bruk-debatt rundt Petter i skisporet har ikke dreid seg om å forme en fargeklatt til et grått A-4 format, men bare om hvilken omgangstone som i lengden gjør det trivelig for flest mulige av topputøverne i denne lille sporten.

DA ER DET MESTE sagt med bjørneklemmen fra Dario Cologna til Devon Kershaw.

De som fikk den med seg, drar i hvert fall til Holmenkollen om litt med bare gode følelser for to av Petter Northugs hardeste konkurrenter.

Nå kommer det til å bli spesielt for Cologna å slå våre beste langrennsløpere der, men det på en enda bedre måte enn selv han hadde tenkt seg.