IKKE SÅ VANSKELIG Å TAPE:  Dario Cologna ble enda litt større som idrettsutøver med en god klem til gårsdagens sprintvinner Devon Kershaw. FOTO: AFP/ALBERTO PIZZOLI
IKKE SÅ VANSKELIG Å TAPE: Dario Cologna ble enda litt større som idrettsutøver med en god klem til gårsdagens sprintvinner Devon Kershaw. FOTO: AFP/ALBERTO PIZZOLIVis mer

Et ganske vanlig langrenn

En fin fyr å få til VM i Holmenkollen.

DARIO COLOGNA gleder seg til å gå VM i Holmenkollen:

_Det blir spesielt å vinne mot nordmennene der, sa han forleden.

For tida vinner denne sveitseren det meste som er å vinne i sporten og synes ganske overlegen. Denne gode følelsen så han ut til å gå med gjennom sprintrundene i går også selv om finalen endte med et sjeldent tap. Men all sin dominanse til tross; Cologna har ikke sagt noe om at han reiser til Oslo for å knuse oss, feie de før så selvgode nordmennene ut av sporet eller ydmyke skisportens hjemland på det groveste midt i deres egen selskapsstue.

Sånn er visst ikke sveitserens tilnærming til det å drive toppidrett. Selv ikke midt i klynga med noen av sportens mest rendyrkete individualister i en av verdens fysisk røffeste utholdenhetsgrener.

DERFOR VAR det bare naturlig for ham å gå rett bort for å klemme gårsdagens vinner Devon Kershaw.

Like spontant medmenneskelighet, varme og åpenhet er ikke greit for alle, og det er ok. Retten til å få være forskjell gjelder også i sekundene etter at du har tapt en duell. Men likevel:

•• For oss som har fulgt Tour de Ski gjennom hvert eneste forbaska stavtak, var Darios gest et sjeldent fint øyeblikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det minnet oss om hva bra konkurranseidrett inneholder uansett nivå; den boblende gleden over å vinne som aldri føles mer sprudlende enn når du kommer fra et tap.

DET ER DENNE basale sammenhengen mellom livets opp -og nedturer som gir konkurransesport noen grunnregler det er vrient å løpe fra. Petter Northug klarer det i hvert fall ikke. Han får ikke fred før han finner en bedre balanse mellom det herlige medfødte vinnerinstinktet sitt og en tilnærmet sosial måte å tape på.

Da ble heldigvis dagen før 25-årsdagen en god dag. Dervon Kershaw ble kanskje ikke klemt helt i stykker, men han ble gratulert som en vinner skal. Det holder i massevis. De siste ukers skikk-og-bruk-debatt rundt Petter i skisporet har ikke dreid seg om å forme en fargeklatt til et grått A-4 format, men bare om hvilken omgangstone som i lengden gjør det trivelig for flest mulige av topputøverne i denne lille sporten.

DA ER DET MESTE sagt med bjørneklemmen fra Dario Cologna til Devon Kershaw.

De som fikk den med seg, drar i hvert fall til Holmenkollen om litt med bare gode følelser for to av Petter Northugs hardeste konkurrenter.

Nå kommer det til å bli spesielt for Cologna å slå våre beste langrennsløpere der, men det på en enda bedre måte enn selv han hadde tenkt seg.