Et gjenferd fra ett av norsk idretts svarteste øyeblikk

Det er en meningsløs oppgave å gjøre legenden Grete Waitz mindre.

STRIDEN: Faksimile fra Dagbladet 6. august 1984, etter det dramatiske maratonet under Olympiske leker i Los Angeles.
STRIDEN: Faksimile fra Dagbladet 6. august 1984, etter det dramatiske maratonet under Olympiske leker i Los Angeles. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BESKYLDNINGENE mot miljøet rundt Grete Waitz om fiksing av startlistene i New York Maraton, er egentlig et gjenferd fra ett av norsk idretts aller svarteste øyeblikk. Det skjedde rett etter at maratonløperne hadde kommet i mål på den historiske konkurransen under OL i Los Angeles 1984.

Dette var første gangen jentene fikk være med på den mest klassiske av samtlige idrettsøvelser, og på forhånd skulle begivenheten bli norsk. Vi hadde jo to av tre vinnerkandidater; den allerede legendariske Grete Waitz som var blitt den første verdensmesteren på distansen året før, og tre år yngre Ingrid Kristiansen som så ut til å kunne bli enda seigere.

I stedet endte det med at den amerikanske verdensrekordholderen Joan Benoit stakk fra i den stikkende varmen underveis i et tempo ingen av de norske jentene våget å svare på.  Grete fikk sølv og var på sitt vante, realistiske vis ganske fornøyd, mens Ingrid bare ble nummer fire. Hun var skuffet og sur, og betrodde Dagbladets reporter Rolf Nordberg at denne fiaskoen mest av alt var Grete sin skyld. For var det ikke nettopp mesteren og maratonpioneren  med all sin rutine og store fart som burde ha svart på amerikanerens tempoøkning?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer