Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Olympiatoppen åpner for trening av OL-stjerner i virus-stengt nasjonalanlegg

Et grovt tillitsbrudd

For fem dager siden trumfet liv og helse alt. Nå følger idretten heller anbefalingen fra IOC om å trene til OL som om ingen ting har hendt.

FESTEN ER DEFINITIVT SLUTT: For fem dager siden fortalte idrettspresident Berit Kjøll at liv og helse trumfet alt. Så ble norske OL-medaljer viktigere. Det er forstemmende korttenkt av hele idrettsledelsen.
FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FESTEN ER DEFINITIVT SLUTT: For fem dager siden fortalte idrettspresident Berit Kjøll at liv og helse trumfet alt. Så ble norske OL-medaljer viktigere. Det er forstemmende korttenkt av hele idrettsledelsen. FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

MENS Dagsrevyen forteller den grusomme historien om ALS-pasienten som på grunn av coronaviruset foreløpig ikke får den pustemaskinen han skulle bruke hjemme, blir jeg tipset av en leser om at Olympiatoppen har begynt å organisere trening for norske medaljehåp til sommer-OL i det stengte nasjonalanlegget på Sogsvatn i Oslo.

Treningsmulighetene der ble stoppet sist uke. Det tok noen flaue ekstra dager før ledelsen av Olympiatoppen skjønte at det med solidaritet i en krise også omfatter Norges aller beste idrettsutøvere.

Nå skjønner de det ikke lenger. Siden den internasjonale olympiske komite (IOC) fortsatt drømmer om å arrangere sommer-OL i Tokyo til avtalt tid, betyr visst den drømmen mer for norske idrettsledere enn hensynet til et samfunn i unntakstilstand.

Det er et grovt tillitsbrudd mot det norske samfunnet.

FOR det er tillit dette er snakk om. Ikke den nitriste kampen om ressurser i norsk helsevesen med konsekvenser som du nesten ikke klarer å se på i et innslag på Dagsrevyen.

Over hele Norge ligger baner og haller tomme fordi vi sammen har sagt at idrett ikke er viktig nå. Dette er blitt et symbol på hvilken kraft idretten er i det norske samfunnet. Nå tar vi en pause fra det vi liker best bare fordi vi har en felles oppgave som krever full konsentrasjon.

SEINEST sist uke skjønte ledelsen i Norges Idrettsforbund tilsynelatende hva dette dreier seg om:

- All organisert trening, samlinger og konkurranser opphører med umiddelbar virkning, skrev idrettspresident Berit Kjøll til sine nær to millioner medlemmer etter å ha fått beskjed fra helsemyndighetene.

Nedstengingen omfatter rundt 11 000 klubber over hele landet, og var altså ment å være total. Fordi situasjonen krever det:

- Liv og helse trumfer alle andre hensyn! Jeg oppfordrer derfor på det sterkeste at vi alle stiller oss lojalt bak vedtaket og gjør alt det vi kan for å hindre smittespredning, forklarte Berit Kjøll i brevet.

Nå blir denne krystallklare beskjeden bortforklart av hennes egen toppidrettssjef.

Samtidig som hun selv gir blaffen i sitt eget forbud om organisert trening.

I KVELD har Olympiatoppen publisert et intervju med toppidrettssjef Tore Øvrebø der liv og helse fortsatt trumfer det meste. Bare ikke norske OL-medaljer.

For det jeg trodde var en glipp sist uke med et nasjonalt treningssenter stengt for alle andre enn de aller, aller beste, var i stedet en villet politikk. Nå åpner senteret for utvalgte OL-kandidater i et treningsopplegg organisert av Olympiatoppen:

- Det vil være enkeltøkter i Olympiatoppens treningssenter og i Olympiahallen fremover, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø i dette intervjuet med seg selv.

Så forteller han at det på disse treningene bare blir tre utøvere på hver økt i et opplegg som omfatter inntil 25 medaljekandidater. Begrensningen pr. økt er på grunn av smittefaren, og dessuten godkjent av den lokale bydelsoverlegen. Til og med i samarbeid med smitteoverlegen i Oslo.

Som om dette er en liten sak om lokal smitte.

Og ikke en stygg sak om et grovt brudd på nasjonal tillit.

FOR nå er det symbolene på en sunn, helhetlig norsk idrettsbevegelse som idrettens ledere selv gyver løs på uten noe som helst smittevern. Ikke den eventuelle smittfaren mellom et par utvalgte idrettsstjerner.

Disse OL-håpene kan møtes og trene sammen på passe avstand hvor som helst. Det er en privat sak uten særlige andre følger enn en mulig bedre formutvikling.

Å vekke oss fra forestillingen om en tvers igjennom solidarisk norsk idrettsbevegelse, kan derimot få konsekvenser langt utover avtalt karantenetid.

TIL SLUTT gjelder jo dette ikke antall norske medaljer i Tokyo-OL. Poenget er hva disse medaljene egentlig er verdt. Hva de sier om idretten vår.

Sentrale idrettsledere sliter med å forstå akkurat denne avgjørende forskjellen mellom Norges plassering på medaljestatistikken i OL og toppidrettens stilling i samfunnet.

Det gjør enkelte andre også. Da det bare ble fire bronsemedaljer på Norge i de siste sommerlekene i Rio, var jeg ganske alene blant sportskommentatorene om å forsvare nettopp toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Mange ville fjerne ham fra jobben. Jeg forsvarte ham. Mye fordi Norge vinner mer enn nok, men mest fordi vi heldigvis har hatt en verdibasert idrettsbevegelse som har tillit i samfunnet.

Nå risikerer Øvrebø å rote det til for seg selv.

DER er toppidrettssjefen dessverre ikke alene. Det er bare noen dager siden Friidrettsforbundet ba styret i Norges Idrettsforbund om å gjøre et unntak i forbudet mot høydehus og høydetelt fordi coronapandemien hadde gjort det så vanskelig for stjernene våre å reise til treningsleire i tynnluft.

Etikk er altså på billigsalg i norsk toppidrett midt i viruskrisa. Det er ikke overbevisende, og krever en tydelig toppsjef i den imponerende store norske idrettsbevegelsen.

UT fra den klare beskjeden sist uke om stengning av all idrett, skulle det vært utenkelig at idrettspresident Berit Kjøll visste om denne snuoperasjonen i Olympiatoppen.

Men nå er visst ingen ting utenkelig i toppledelsen i norsk idrett. I kveld får Dagbladet opplyst at Olympiatoppens åpning av anlegget til vanlig trening for norske OL-stjerner, overraskende nok er godkjent av styret i Norges Idrettsforbund.

For fem dager siden gikk idretten i front når det gjaldt dugnaden mot det viruset som truer samfunnet. Nå er OL-medaljene viktigere fordi noen mektige sjefer i IOC har bedt oss danse videre som om ingen ting har hendt.

Så kort varte altså solidariteten med storsamfunnet.

Det er et grovt tillitsbrudd.

Hele Norges coronakart