Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ekstreme italienske nasjonalister vant vinter-OL i Milano/Cortina 2026

Et gufs fra fortida

I verste fall blir vinter-OL 2026 enda et nasjonalistisk propagandashow. I beste fall blir det fin idrett i svært vakre omgivelser.

ITALIAS OL-ANSIKT: Olympiamester Sofia Goggia var Italias ansikt under avstemningen om vinterlekene 2026 sist uke. Men egentlig er disse lekene frontet av det høyrenasjonalistiske Lega-partiet under stadig sterkere Matteo Salvini. Han håper at et OL i Nord Italia om sju år skal bli en feiring av de ekstreme europeiske høyrekreftene. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP.
ITALIAS OL-ANSIKT: Olympiamester Sofia Goggia var Italias ansikt under avstemningen om vinterlekene 2026 sist uke. Men egentlig er disse lekene frontet av det høyrenasjonalistiske Lega-partiet under stadig sterkere Matteo Salvini. Han håper at et OL i Nord Italia om sju år skal bli en feiring av de ekstreme europeiske høyrekreftene. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP. Vis mer

ET halvt år etter at den franske baronen Pierre de Coubertain døde, gravde de opp liket fra graven ved OL-hovedkvarteret i Lausanne. Så skar de hjertet ut av ham og plasserte det i en ny grav i Olympia i Hellas. Han hadde selv bedt om det. Tanken var at hjertet til grunnleggeren av de moderne olympiske lekene ville gjøre en viktigere politisk jobb for bevegelsen der.

Ved siden av den nye graven stod tyske Carl Diem, mannen som styrte Hitlers propagandaforestilling under sommerlekene i Berlin 1936. Der hadde den voldsomme åpningsseremonien virkelig vært etter Pierre De Coubertains hjerte:

- Det olympiske var blitt opplyst av Hitler styrke og disiplin, sa OL sin grunnlegger begeistret rett etterpå.

For de olympiske leker har en historie i politisk misbruk.

HANS SEIER: Nasjonalistleder Matteo Salvini skiftet mening om OL, og feiret seieren ved å kle seg i det italienske flagget. ( FOTO: Salvini Twitter)
HANS SEIER: Nasjonalistleder Matteo Salvini skiftet mening om OL, og feiret seieren ved å kle seg i det italienske flagget. ( FOTO: Salvini Twitter) Vis mer

DEN pompøse innpakningen passer til det. Med sitt uklare, kvasireligiøse verdigrunnlag er OL et hendig verktøy for nasjonsbygging. Du kan putte det meste inn i det olympiske glanspapiret. Derfor går det en historisk linje fra Berlin 1936, via Beijing 2008 og Sotsji 2014 til Nord-Italia som sist uke fikk vinterlekene i 2026.

Nå er det på alle måter langt fra den symboltunge Olympiastadion i Berlin til det romerske amfiteateret i Verona der de italienske nasjonalistene har lagt siste akt for sin planlagte forestilling. Men den grunnleggende tenkningen rundt lekene er den samme:

  • Dette er ikke lek; det er politikk.

Og hva blir det politiske bildet av Europa i 2026?

HAN som skaffet Italia vinter-OL, håper at det blir et Europa der de ytterliggående høyrekreftene dominerer. Rett før EU-valget i mai samlet den stadig mektigere Lega-sjefen Matteo Salvini de andre europeiske ekstreme høyreradikale lederne til et koordinerende møte i Milano:

- Det er ingen ekstremister, rasister eller fascister her, beskrev han sin egen forsamling, og fortsatte :

- Det avgjørende både i Italia og i Europa er forskjellen mellom de som ser framover og snakker om framtida, i stedet for de som leter etter spor av fortid.

For en politiker som ofte blir sammenlignet med den italienske fascistdiktatoren Benito Mussolini fra andre verdenskrig, var det en viktig beskrivelse. Og den fungerte blant hjemmepublikummet. Salvinis revitaliserte Lega-parti fikk 34 prosent av stemmene i EU-valget. En formidabel økning fra seks prosent i sist valg da dette opprinnelige regionale partiet kjent som Lega Nord, ennå ikke hadde fått bred nasjonal oppslutning på en bølge av innvandringsmotstand.

den tida var Matteo Salvini også en innbitt motstander av å arrangere OL i Italia:

- Dette er galskap. Det vil bli et OL i ødsling, sa han så seint som i 2016 da Roma forsøkte å få sommer-OL til den italienske hovedstaden. Da ville Salvini i opposisjon heller bruke pengene til eldreomsorg og helse.

Nå er Salvini blitt innenriksminister i koallisjonsregjering med det mer diffuse populistpartiet Femstjernersbevegelsen, og penger til olympisk feiring er ikke lenger noe problem. Ifølge Salvini er dette blitt et rent overskuddsforetak:

- Lekene gir 20 000 nye jobber og 50 milliarder kroner til italiensk økonomi, tvitret han rett etter avstemningen med det italienske flagget drapert rundt overkroppen.

RENT økonomisk kan han godt ha rett. Det var noen svensker som etter Stockholms nederlag for Milano/Cortina i OL-avstemningen sist uke hevdet at de tapte sammen med ideen om «Billig-OL». Den tolkningen er ikke korrekt.

Når det gjelder gjenbruk av eksisterende anlegg, er Italia langt framme. Hele opplegget for disse lekene i 2026 er jo basert på den nye muligheten til å spre arrangementet for å gjøre det billigst mulig.

Det er ikke så mange konkurranser som skal til Milano etter den store åpningsseremonien foran 80 000 tilskuere på et rekonstruert San Siro stadion. I stedet blir det olympiske leker på de ulike faste vintersportanleggene med alpint i Cortina og Bormio, skiskyting i Anterselva, freestyle i Livigno og langrenn i Val di Fiemme. Rent sportslig kan dette bli topp vinterleker i spektakulære omgivelser. Om bare ikke Matteo Salvinis politiske drømmer i løpet av sju år blir til italiensk virkelighet og et europeisk mareritt.

DENNE gjenbruken gjorde da også at Milano/Cortina-OL opprinnelig var finansiert av de to nordligste italienske regionene. Først da Matteo Salvini i tolvte time så de nasjonalistiske politiske mulighetene i prosjektet, fikk han ordnet en statlig garanti.

Nettopp OL som et politisk verktøy gjør at det garantert kommer mer olympisk tvitring etter som disse planene skrider fram. Salvini er en politisk tvitrer på Trump-nivå med over en million følgere.

For tida er det riktignok viktigere å stoppe hjelp til de afrikanske flyktningene som drukner i Middelhavet, enn å planlegge olympisk lek. Men den 46-årige Lega- lederen er tilsynelatende en politiker i kreativ utvikling. Som Mussolini startet han karrieren ytterst på venstresiden, og er grunnleggende antiliberal. Nå er han opptatt av å samle de europeiske ytre høyrekreftene, samtidig som han ønsker å være Donalds Trumps nærmeste allierte i Europa.

Linken til Mussolini fleiper han med. Som for noen uker siden da han holdt appell fra den samme balkongen i småbyen Forli der Il Duce overvar henrettelsen av lokale motstandsfolk, og hermet etter hva motstanderne ville si om valget av et slikt spesielt sted.

NÅR EU-parlamentet åpner i dag har Salvinis høyreradikale prosjekt «Europeisk Allianse av Folk og Nasjoner» rundt en tidel av representantene der. Slik var dette valget i det minste med på å alminneliggjøre slike ekstreme partier.

- Vi jobber med en plan for Europa for de neste femti årene, og det er en ære at dette prosjektet startet i Italia, sa Matteo Salvini før valget.

Hva styrkeforholdet blir i forhold til det demokratiske Europa fram mot vinter-OL 2026, er uvisst. Men de olympiske kulissene ligger i hvert fall der. Få steder gi mer storslåtte omgivelser enn det snart to tusen år gamle amfiteateret i Verona.

Slik byr idretten på enda en klassisk scene for narrespill.

Og et gufs fra sin verste fortid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling