UNIK SJANSE: Halvannet år etter at Magnus Hedman (t.v.) la opp første gang, var han plutselig en del av Chelsea-troppen til Jose Mourinho. - Å jobbe med Mourinho er også en «jävla» opplevelse. Dette slår alt jeg har vært med på tidligere, sa svensken. Foto: TOM HEVEZI, AP / NTB SCANPIX
UNIK SJANSE: Halvannet år etter at Magnus Hedman (t.v.) la opp første gang, var han plutselig en del av Chelsea-troppen til Jose Mourinho. - Å jobbe med Mourinho er også en «jävla» opplevelse. Dette slår alt jeg har vært med på tidligere, sa svensken. Foto: TOM HEVEZI, AP / NTB SCANPIXVis mer

Et halvt år etter dette ble Hedman hektet på stoff

Ødela ekteskapet, kjøpte sex, mistet venner og jobb.


(Dagbladet): Høsten 2006 fikk Magnus Hedman 13 millioner kroner for å gjøre comeback i sju måneder for Chelsea. Han hadde lagt opp halvannet år i forveien og blitt ekspertkommentator for TV4.

Men muligheten til et comeback under Jose Mourinhos ledelse i London-klubben måtte han slå til på, selv om han i utgangspunktet var tredjevalget.

- Det er klart at målet er å gjøre dette i mer enn sju måneder, sa Hedman.

Avhengig på direkten Men det ble ikke mer. Sommeren 2007 var han igjen ferdig som fotballspiller, 34 år gammel. En varm dag satt han bakfull på en veranda i Skåne da en mann kommenterte at han så sliten ut, og tilbød keeperen med 58 landskamper amfetamin for at han skulle «kvikne til».

HENTET AV MOURINHO: 17. november 2006 viste manager Jose Mourinho fram Magnus Hedman som ny Chelsea-keeper. Sommeren etter startet svenskens personlige helvete. Foto: TOM HEVEZI, AP / NTB SCANPIX
HENTET AV MOURINHO: 17. november 2006 viste manager Jose Mourinho fram Magnus Hedman som ny Chelsea-keeper. Sommeren etter startet svenskens personlige helvete. Foto: TOM HEVEZI, AP / NTB SCANPIX Vis mer

- To stemmer begynte å prate i mitt indre, forteller Hedman til det svenske idrettsmagasinet Idrottens Affärer.

- Den ene syntes det var okei, jeg hadde jo ikke noe ansvar overfor noen klubb eller landslaget lenger. Jeg hadde jo sluttet å spille. Den andre sa at jeg skulle la være, for jeg hadde jo knapt tatt smertestillende tabletter før i livet.

Han hørte på den første stemmen, og sier han ble avhengig direkte. Det ble starten på et personlig helvete for Hedman.

MODELLKONE: Magnus Hedmann og kona Magdalena Graaf feirer en svensk landslagsseier en uke etter bryllupet deres i 1999. Foto: Scanpix Sverige / NTB Scanpix
MODELLKONE: Magnus Hedmann og kona Magdalena Graaf feirer en svensk landslagsseier en uke etter bryllupet deres i 1999. Foto: Scanpix Sverige / NTB Scanpix Vis mer

Ekteskapet med modellen og sangeren Magdalena Graaf gikk i vasken. Vennene forsvant, han hadde mistet ekspertjobben i TV4, i 2009 ble han tiltalt og senere dømt for besittelse av steroider, året etter ble han tatt for sexkjøp. Mobilen var stort sett slått av, regninger og inkassokrav gikk rett i søplebøtta.

«Nå er det nok!» I Idrottens Affärers artikkelserie «Kunsten å starte på nytt», der de snakker med tidligere idrettsutøvere om overgangen til et «vanlig» liv, forteller Hedman at vendepunktet kom første nyttårsdag 2011.

Da våknet han bakfull i sofaen til en kamerat, i den samme smokingen han brukte da han mottok «Guldbollen» i 2000, og med 40 meldinger på mobilen. Alle fra aviser som ville ha kommentarer til at han skulle ha vært i bråk med en garderobevakt på et utested i Stockholm noen timer i forveien.

- Jeg sa til meg selv at «nå får det være nok!» Jeg bestemte meg for å skrive en bok, «Når lyset slukkes», og fortelle hele sannheten om prestasjonsangsten min, om misbruket mitt og alt annet dumt jeg har gjort. Og om hvordan jeg samtidig har sviktet både meg selv og mange rundt meg, ikke minst barna mine. Jeg vurderte lenge om det var bra for barna mine eller ikke at jeg skrev boka. Jeg kom fram til at det var det eneste rette, sier Hedman.

Ser andre i faresonen Boka ble gitt ut i fjor vår. Nå skriver 39-åringen på en ny bok, denne gangen om å være foreldre til idrettsbarn. I tillegg jobber han med en rekke andre prosjekter knyttet til TV og idrett.

I intervjuet med Idrottens Affärer sier Hedman at han ser andre spillere som er i faresonen for å møte samme skjebne som han gjorde selv når karrieren tar slutt.

- Ja, faktisk, men jeg vil ikke nevne noen navn. Det ble gjort en undersøkelse under EM der spillerne skulle svare på spørsmål om livet etter karrieren. Bare et par av spillerne hadde fundert på hva de skal gjøre da. Resten ser ikke ut til å ha noen plan. Samtidig som jeg forstår at det gjelder å fokusere på fotballkarrieren for å prestere på topp, er det også viktig å forberede seg på livet etter karrieren. Å finne mål og mening i sitt nye liv, advarer han.