Et halvt lag får gult kort og minst én blir utvist

La Liga-ekspertene spår en brå slutt på El Clasico-bråket. Se video.

El Clasico-studio: Se og følg Real Madrid kl. 21 i morgen kveld!

(Dagbladet): Et kjapt arkivsøk på «El Clasico» forteller mye om hva stormøtene mellom Real Madrid og Barcelona har handlet om det siste året.

Øyeutstikking, beskyldninger om korrupsjon og dommerhets er gode stikkord, og sånn har det stort sett vært i forbindelse med alle de seks clasicoene hittil i 2011.

På de seks møtene har det i tillegg blitt delt ut 37 gule og syv røde kort, det betyr at et halvt lag får advarselen og minst en spiller blir sendt i tidlig dusj hver gang.

Før morgendagens gigantoppgjør på Santiago Bernabeu virker imidlertid stemningen bedre enn på lenge.

Færre voldsomme utfall og stikk fram og tilbake over den katalanske grensen, og selv José Mourinho virker å gå til kampen i en annen modus.

Hjemvendt Molde-proff og La Liga-entusiast Flaco har tidligere latt seg irritere av både portugiseren og kranglingen rundt El Clasico, men spanjolen sier han har merket en forskjell denne sesongen.

- Men jeg tror faktisk ingenting har forandret seg i Barcelona, jeg tror rett og slett Mourinho har roet seg litt mer ned, og fokuserer mer på det sportslige. Det var han som fyrte opp, snakket om dommere og urettferdig behandling, men denne gangen er lite skriving om sånt i pressen, sier Flaco til Dagbladet.

Mourinho har fått advarsel
Spanjolen mener det skyldes to ting - at Real Madrid har et bedre lag denne sesongen, og at Real Madrids ledelse ga treneren klar beskjed.

- Selvfølgelig er situasjonen annerledes nå som Real Madrid har tre poeng ned til Barcelona, og enda en kamp i bakhånd. Mourinho har mer tro på laget sitt denne gangen. Tidligere har han brukt utenomsportslige beskyldninger for å forklare en eventuell nedtur, han snakket om andre ting enn fotball for å dekke over sine egne svakheter som trener. Nå ser han at laget har gode muligheter til å vinne, mener Flaco.

MINDRE AV DETTE? Møtene mellom Barcelona og Real Madrid har til tider i det siste liknet mer på sandkasseslagsmål enn på fotballkamper mellom to av de største og beste klubbene i verden. Kan vi håpe på at det blir annerledes i morgen?Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO
MINDRE AV DETTE? Møtene mellom Barcelona og Real Madrid har til tider i det siste liknet mer på sandkasseslagsmål enn på fotballkamper mellom to av de største og beste klubbene i verden. Kan vi håpe på at det blir annerledes i morgen?Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO Vis mer

- Men jeg tror også han har fått en tydelig advarsel fra klubben. Real Madrid har hele tida vært populære blant sine egne supportere, men de begynte å bli veldig lite populære ellers i Spania. Mourinhos mas om at alt er kjøpt og betalt, at dommerne favoriserer Barcelona og at systemet var korrupt - mange etterlyste litt mer respekt. Spesielt når man sammenlikner med Barcelona, en godt likt klubb med en trener som nesten alltid bruker riktige ord. Jeg tror han har tatt konsekvensene av det, sier Flaco.

TV 2-kommentator og tidligere Sevilla-proff Frode Olsen har også lagt merke til at forholdet mellom klubbene er litt lengre unna kokepunktet denne gangen, og drar en parallell til bokseverdenen.

- Det blir som to boksere på innveiing, utfordreren vil alltid prøve å få mesteren ut av fatning. Sånn har Real Madrid og spesielt Mourinho framstått, med et ønske om å ødelegge for Barcelona, som har vært et bedre lag, sier Olsen til Dagbladet.

- Denne gangen er Real Madrid i langt bedre posisjon til å kunne fokusere på det som skjer på banen, de kan fint vinne dette, og nærmer seg et favorittstempel på hjemmebane. Det gir en annen inngang, og påvirker det som blir sagt i pressen og så videre. Det er en annen selvtillit i laget, mener eks-målvakten.

Lei av å krangle
Vi har allerede nevnt kortstatistikken, men et sterkere Real Madrid betyr også at vi kan håpe på færre stygge taklinger og urent spill, skal vi tro de to ekspertene.

- Jeg tror det. For selv folk i Real Madrid er litt lei av den taktikken Mourinho har valgt mot Barca. Dét er ikke Real Madrid, de er vant til å se storspillere som styrer kamper. De liker ikke defensiv innstilling, og vil ikke se stygt spill. Dersom Real Madrid går ut defensivt og taper denne gangen, tror jeg det vil bli en veldig stor nedtur og et stort tilbakeslag for Mourinho. Jeg forventer et annet Real Madrid denne gangen, sier Flaco.

- Nå tror jeg også spillerne er lei av å krangle, og det gjelder samtidig de spanske landslagsspillerne. Forrige gang ble det snakk om uvennskap mellom dem, og ingen ønsker en sånn situasjon igjen, sier han.

Jevnere enn på lenge
Både Olsen og Flaco slår fast at styrkeforholdet er langt jevnere før morgendagens kamp enn det har vært på en stund.

Sistnevnte trekker fram at Real Madrids kontringsstyrke har blitt enda farligere, men at José Mourinho også har et lag som stadig blir bedre mot etablert forsvar. Samtidig har de fortsatt et overtak på dødballer, mener han.

- Men nå må de vise dette mot Barcelona, vise hva de kan mot den største fienden. Det er Mourinho som må vise: Hva har du lært, hva kan du gjøre mot Barca? Husk at Barcelona allerede har en tittel med supercupen, da var de ikke på sitt beste engang, men vant likevel, sier Flaco.

- Real Madrid ser veldig sterke ut, innvender Frode Olsen.

MANN I ENDRING: Flaco og Frode Olsen ser en endring i José Mourinhos innstilling denne sesongen, og tror selvtilliten i Real Madrid er større enn på lenge.Foto: SCANPIX/EPA/ALBERT OLIVE
MANN I ENDRING: Flaco og Frode Olsen ser en endring i José Mourinhos innstilling denne sesongen, og tror selvtilliten i Real Madrid er større enn på lenge.Foto: SCANPIX/EPA/ALBERT OLIVE Vis mer

- Ikke bare i kraft av Ronaldo, men de virker generelt mye bedre som lag, mens Barcelona kanskje framstår litt svakere, rent spillemessig. Det siste året var de på en måte uovervinnelige, de hadde en epoke der de var nesten umulige å slå, mens de varierer litt mer nå, sier han.

Stort steg mot gullet
Morgendagens El Clasico er selvfølgelig viktig i seg selv, men også med tanke på resten av sesongen.

Som nevnt allerede, Real Madrid leder La Liga med tre poeng, og har en kamp i bakhånd. Med seier på Bernabeu kan de etter hvert få et forsprang på ni poeng ned til Barcelona.

Det er mye i en liga der de to storlagene avgir svært lite til de andre deltakerne.

- Ni poeng kan være nok for Real Madrid, de er så gode nå at det er vanskelig å se at de kan tape noe særlig resten av sesongen, sier Frode Olsen, og får en viss støtte av Flaco:

- Vi kommer til å få mange svar i morgen, og Barcelona har ikke vært på sitt beste bortebane i det siste. Men jeg tror de har et ekstra gir til sånne kamper som dette, og det kan vi fort få se. Og taper Real Madrid, tror jeg det kan få stor betydning for dem mentalt, med tanke på resten av sesongen, sier spanjolen.