<strong>GODT BESKYTTET:</strong> Petter Northug har et enormt apparat rundt seg med mål om å få skikongen tilbake i slag.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GODT BESKYTTET: Petter Northug har et enormt apparat rundt seg med mål om å få skikongen tilbake i slag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Et helt fotballag jobber for å få Northug tilbake

Elleve personer tilknyttet Norges Skiforbund følger opp 24-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Elleve personer tilknyttet Norges Skiforbund følger opp Petter Northugs (24) kamp for å finne tilbake til rakettfarten i skisporet.

For tredje gang i karrieren er nordtrønderen blitt felt av treningsbelastninger som kroppen ikke har tålt. I løpet av den siste måneden er et krevende høydeopphold, farmorens død og symptomer på sykdom blitt for mye for 24-åringens kropp, som i samme periode var blitt utsatt for ekstreme treningsdoser.

Etter spekulasjoner om at ski-VM på hjemmebane om tre måneder sto i fare, lød «faren over»-signalet tirsdag. Northug er tilbake i trening og debuterer i verdenscupen om to og en halv uke.

- Jeg har også tidligere vært gjennom tilsvarende perioder som den siste uken, og det har stort sett gått veldig bra. Vi får hele tiden tett oppfølging fra så vel fysiologer, fysioterapeuter som leger, noe som har vært sterkt medvirkende til toppresultatene, sier Petter Northug til NTB.

Et fotballag
Et helt «fotballag» er satt av i Norges Skiforbund for å legge til rette for stjernen Northug. Mest kontakt av dem alle har skikongen med Morten Aa Djupvik. Landslagstreneren droppet selv å reise til verdenscupen i finske Kuusamo for i stedet å være tilgjengelig for gullkalven.

- Morten har vært treneren min siden den første sesongen som senior i 2006. Jeg er veldig godt fornøyd med samarbeidet. Sportslig har jeg også levert noen brukbare prestasjoner gjennom disse fire sesongene, fastslår Northug.

To OL-, fire VM-gull, en verdenscuptriumf sammenlagt og ni individuelle verdenscupseirer taler for seg.

Den siste uken har det omfattende landslagsapparatet stått «på hodet» for 24-åringen. Da Northugs kropp for halvannen uke siden ga signaler om at noe var galt, satte sportssjef Åge Skinstad inn alt av ressurser.

Det innebærer direkte eller indirekte oppfølging av elleve personer.

Sportslig leder for herrelaget, Vidar Løfshus, har det sportslige ansvaret for Northug og er mannen Djupvik rapporterer til. Utenfra følges Djupvik opp av Olympiatoppens fagansvarlige for langrenn, trenerlegendene Johan Kaggestad (67) og Dag Kaas (63).

Blir voktet
Medisinsk blir den dobbelte OL-mesteren voktet i hovedsak av fire personer: Knut Gabrielsen (lege), Torgeir Hansen og Terje Lillemark (fysioterapeuter) samt Erlend Hem (fysiolog).

- Like viktig som den sportslige biten, har oppfølgingen fra hele helseteamet vært. Vi løpere føler at vi blir skikkelig involvert, hevder Petter Northug.

Svenske Perry Olsson er den norske stjernens smører med personlig ansvar for Northug og Marit Bjørgens ski. Presseansvarlig Claes-Tommy Herland styrer offisiell informasjon fra skiforbundet ut til mediene.

Og på hjemmebane sitter manager og far John Northug, som ikke har noen offisiell rolle i skiforbundet, og holder oppsyn med det meste av sønnens private forretninger.

Alt tyder på at den regjerende verdenscupvinneren kommer til å sesongdebutere i verdenscupen i sveitsiske Davos (15 km klassisk) 11. desember. Gällivare (sist helg), Kuusamo (kommende helg) og Düsseldorf (4. desember) går uten Petter Northug.

VM i Holmenkollen starter 23. februar.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer