Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et helt lag av United-legender har slaktet van Gaal de siste ukene: - Han er fastlåst

Katastrofalt, pinlig, kjedelig.

KLAGEELLEVEREN: Hver og en av disse spillerne har gitt Old Trafford ekstatiske øyeblikk. Men de ville neppe godtatt å ha Louis van Gaal som manager: Alle har de kritisert klubbens manager tungt de siste ukene. Keeper: Peter Schmeichel. Forsvar: Rafael da Silva, Rio Ferdinand, Mikael Silvestre. Midtbane: Andrej Kantsjelskis, Owen Hargreaves, Paul Scholes, Paul Ince, Lee Sharpe. Spisser: Dwight Yorke, Andy Cole. Alle foto: NTB Scanpix
KLAGEELLEVEREN: Hver og en av disse spillerne har gitt Old Trafford ekstatiske øyeblikk. Men de ville neppe godtatt å ha Louis van Gaal som manager: Alle har de kritisert klubbens manager tungt de siste ukene. Keeper: Peter Schmeichel. Forsvar: Rafael da Silva, Rio Ferdinand, Mikael Silvestre. Midtbane: Andrej Kantsjelskis, Owen Hargreaves, Paul Scholes, Paul Ince, Lee Sharpe. Spisser: Dwight Yorke, Andy Cole. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) Du skal ha en robots forhold til følelser for å takle det presset som Louis van Gaal står oppi ved inngangen til kveldens kamp mot Chelsea. Onde tunger vil uttrykke at det er nettopp så uemosjonell nederlenderen er, og at den kynismen var avgjørende for at både Ajax, Barcelona, Bayern München og AZ Alkmaar ble mestere under hans ledelse.

Men i Manchester United ser det ut til å være andre mekanismer som rår. Der holder det ikke å spille kynisk og resultatorientert, spesielt ikke når du ikke vinner fotballkamper. Louis van Gaals lag har nå fire tap på rad, og de vant ikke noen av de tre før det heller.

Sist Manchester United Football Club gikk seirende ut av noe som helst, het motstanderen Watford - og kalenderen viste 21. november.

Kalkunhumor Nå virker ikke spørsmålet lenger å være om Louis van Gaal er ferdig. Spørsmålet er når, og hvem som overtar. Til kveldens møte med Chelsea skjer det ingenting - da er van Gaal tilbake på Old Trafford for å forsøke å vinne sin tredje (!) hjemmeseier siden september måned.

Blant de rundt 75 000 på gigantarenaen sitter mange som vil stikke litt i manageren. I 0-2-tapet mot Stoke sist så vi en julestemningsfull supporter rive bladene av «Jerntulipanen» på sitt helt eget vis: På hodet hadde kvinnen en kalkun med et bilde av Louis van Gaal på.

Hun var riktignok Stoke-fan, så hennes flyveudyktige spøk nådde neppe helt inn til van Gaals kontor. Da preges nok hverdagen hans langt mer av alle de tidligere United-legendene som har kritisert hans verk.

Dagbladet har funnet et helt lag av gamle Stretford End-helter som den siste måneden har spyttet sin galle i retning av den nåværende manageren. Og det er et lag de fleste United-supportere glatt hadde ønsket tilbake foran den famlende gjengen som skal forsøke å slå minst like kriserammede Chelsea.

Men først og fremst ønsker de en annen manager. Og sikkert en annen formasjon enn van Gaals United-utopiske 3-5-2, selv om det er den vi har endt opp med i vårt klagelag.

Oppgitt Schmeichel Bakerst står Peter Schmeichel, som satt i Sky Sports' studio etter 1-1-kampen mot Leicester den første adventshelga. Han snakket om «irrelevant pasningsspill», ifølge Daily Mail.

- Dette er grunnen til at van Gaal kritiseres for måten Manchester United spiller på. Jeg tror ikke mange United-supportere ønsker å se dette. Og jeg er skuffet over noe av det han sa etterpå. Han sa vi hadde den ene sjansen hvor vi kunne ha scoret dersom Memphis Depay hadde fått bedre kontroll på ballen. Men United venter ikke på én sjanse. De skal skape 10-12, og score på én eller fem av dem, sa Schmeichel.

- Jeg vet ikke om dette vil endre seg. Van Gaal forteller deg aldri det store bildet, vi vet ikke hva planen hans er, sa dansken oppgitt.

Den tidligere backen Rafael da Silva ble sendt på dør i fjor sommer - av van Gaal. Han sa dette for to uker siden:

- For å være ærlig likte jeg ikke å spille da van Gaal var der. Alle er forskjellig. Resultatene teller, og dersom de vinner ligaen vil alt se annerledes ut, sa han ifølge Daily Mail - og konkluderte:

- Fotball er for supporterne. De vil se god fotball.

Ferdinand: - Pinlig Den gamle stopperkjempen Rio Ferdinand var ekspert i BT Sport-studioet da United røk ut for Wolfsburg i Champions League.

- Når du tar i betraktning de pengene som er brukt, så er det skuffende at de trenger et resultat i den siste kampen. Du kan forstå supporternes frustrasjon, og presset begynner å øke på van Gaal, sa Ferdinand - uvitende om at en tapsrekke på fire så vidt var startet.

I forbindelse med det siste av nederlagene, 0-2 for Stoke på Boxing Day, skrev en skuffet Ferdinand «jeg er ikke overrasket» på sin Twitter-konto.

The Guardian melder at Ferdinand mener det er «pinlig» for United å måtte tre inn i Europa League, og fastslo på direktesendt TV 8. desember at stallen - som i stor grad er formet av van Gaal selv - «virkelig trenger en gjennomgang».

Mikael Silvestre, mangeårig forsvarskjempe for de røde djevlene, påpeker at det må bli slutt på å snakke om at klubben er inne i en omstillingsfase etter Ferguson-æraen. Den tida er forbi, fastslo franskmannen tidligere i desember.

- De er ute av Champions League. Det er ingen overraskelse. Når vi ser dem spille i ligaen eller i Champions League, var dette som ventet, uttalte han til Omnisport, ifølge Goal.com.

- Katastrofalt En av de eks-United-spillerne som har gått lengst i å hudflette Louis van Gaal, er en dypt skuffet Andrej Kantsjelskis - som lille julaften uttalte at «dette er ingen hovedtrener for Manchester United»

- Jeg tror ikke van Gaal forstår engelsk fotball. Et lag trenger ledere, som Bryan Robson, Roy Keane og Peter Schmeichel, som kan gi det som trengs på de nødvendige tidspunktene - og som kan vise fram lederskapskvalitetene sine. Men treneren ønsker ikke dette, og der har du grunnen til de katastrofale resultatene, sa den tidligere høyrevingen i et intervju gjengitt av BBC.

Sentralt i klagelaget har vi en midtbanetrekant bestående av de tre gamle vinnerskallene Owen Hargreaves, Paul Ince og Paul Scholes.

Da Hargreaves fikk se at van Gaals lag til kampen mot Wolfsburg 8. desember ikke inneholdt Michael Carricks navn, utbrøt han med svært overrasket mine:

- Hvordan kan du sette din eneste Champions League-vinner på benken?

Det ærlige klippet er blant annet vist fram av Daily Mirror.

3. desember sa Paul Ince dette om van Gaal og hans egenrådige stil:

- Han er fastlåst i nederlandske metoder. Hvis du ser på hvordan United faktisk spiller for tida, så er det tversoverpasninger, de mangler fart i laget, og de skaper ikke så mange sjanser som de gjorde før.

Gjentatt Scholes-kjeft Få har høyere stjerne blant Uniteds supportere enn Paul Scholes. Sånn sett har hans gjentatte kritikk kanskje vært den som har vært tyngst å parere for Louis van Gaal - selv om han har prøvd.

Scholes, som tidligere har sagt at han ikke ville trivdes som spiller under nederlenderen, ga van Gaals håndtering av overgangsmarkedet en nådeløs gjennomgang etter tapet for Wolfsburg:

- United ser ut som et gjennomsnittlig lag, og med et gjennomsnittlig lag får du gjennomsnittlige prestasjoner. Du må kunne fastslå at de ikke har lyktes så godt med kjøpene som det de kunne ha gjort, sa den gamle midtbanestjerna i BT Sports studio, ifølge Daily Mirror.

- Det store problemet er scoringene. Når du må stole på en 19-20-åring (Anthony Martial) foran mål så er det noe som bare ikke stemmer. De skal ikke måtte stole på ham når de har brukt 250 millioner pund (tre milliarder kroner).

Spilleren som herjet på venstrekanten inntil nåværende van Gaal-assistent Ryan Giggs danket ham ut, Lee Sharpe, sa det slik i et intervju med Daily Telegraph i starten av desember:

- Jeg pleier å se på fotball når jeg forventer en underholdende kamp med to angrepsvillige, pasningsspillende lag. United brukte å falle innunder den kategorien. Det var alltid scoringer og sjanser. Nå tar jeg meg selv i å skifte kanal og gjøre andre ting i ti minutter. Det er synd at  de spiller så kjedelig, og etter mitt skjønn gir han (van Gaal) ikke spillerne nok frihet.

- Han bommet. Igjen Angriperne som fortsatt får merkelappen United-historiens beste spissduo, 99-heltene Andy Cole og Dwight Yorke, vrir kniven ytterligere rundt i van Gaals allerede mørbankede rygg.

«United er nødt til å begynne å vinne nå», skrev Cole i sin spalte på yahoo.com lille julaften, for:

«Med tanke på pengene som er brukt, er dette altfor dårlig - noe manageren også vet».

Men de har altså ikke begynt med det ennå. Å vinne, altså.

- Hvis han fortsatt hadde vært i Barcelona ville de viftet med hvite lommetørklær for lenge siden, skrev Cole i sin spalte, som ble publisert tre dager før tapet for Stoke andre juledag.

Under den kampen var Coles gamle kompis Dwight Yorke gjest i Sky Sports' studio. Han var nådeløs mot van Gaal og gamleklubben:

- Det var smertefullt å se United. Det fantes ikke noe gnist overhodet i det laget, sa Yorke.

Den gamle spissen var kjent for å spille med et smil på banen, men selv han var meget betenkt da han analyserte benkingen av kaptein Wayne Rooney i det forrige oppgjøret:

- Å vrake den store talismanen i klubbens vanskeligste situasjon, en med en så stor erfaring, selv om formen hans ikke har vært den beste - jeg følte det slo tilbake på van Gaal. Han bommet. Igjen.

• Manchester United-Chelsea har avspark klokka 18.30 i kveld, og vises på TV2 Sport Premium.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media