MÅL-GARANTI:Det holder ikke om Thorstein Helstad leverer målene for tredje gang i Brann. Først må klubben få orden på organisering og økonomi. FOTO: Liv-Randi Lind
MÅL-GARANTI:Det holder ikke om Thorstein Helstad leverer målene for tredje gang i Brann. Først må klubben få orden på organisering og økonomi. FOTO: Liv-Randi LindVis mer

Et helt nødvendig nei

Dette gjelder ikke Thorstein Helstads nivå som avslutter, men jobben med å få Brann tilbake som storklubb.

||| NYHETEN om en varslet ikke-transaksjon i fotball kan oppfattes på vidt forskjellige måter. Slik også denne om den trivelige storscorereren Thorstein Helstad som er på salgsframvisning hjemme i Norge etter nedrykket i franske Le Mans, men som neppe kommer tilbake til Bergen og Brann. I hvert fall ikke til en ukjent, ganske så høy pris.

- Jeg kjenner kvalmen stige med tanke på at Helstad kan ende opp i Vålerenga, skriver en innsender på Brann-fansens forum.

Selv ser jeg endelig et vektig argument for at en av landets flotteste sportsklubber kan komme seg ut av dette selvpåførte uføret.

UANSETT prislapp og løpende omkostninger er Thorstein Helstad en vanskelig mann å si nei til i Bergen. Hans fine karriere som målscorer er limt til Branns korte, stabile perioder i toppen av Tippeligaen. Bronse i 1999 og sølv i 2000 fra det første oppholdet i klubben som fersking fra Hedemark, og så eventyrferden med sølv etter noen måneders spill i comeback-sesongen 2006 før gullet kom hjem i 2007.

Da scoret Thorstein 22 mål og var hovedgrunnen til at Brann omsatte supportereffekter for 21 millioner. Et halvår etter var han solgt, røde gensere og skjerf måtte selv i fotballstolte Bergen pushes på fansen med rabatt, og klubben var på vei langs enda en av sine historiske nedturer.

DET er nettopp sånt det å kunne motstå Heldstad-fristelser dreier seg om. Hvordan bygge en fotballklubb som leverer stabile prestasjoner over tid? Hvordan utnytte landets nest største publikum, en stor stabil, regional økonomi pluss all gleden og entusiasmen til å konkurrere jevnt med Rosenborg og ellers holde Viking og Vålerenga på avstand langt der bak?

Helt siden Helstad kom til klubben som en ung, men mulig storscorer, har han vist både mulighetene og maktesløsheten. Da Brann begynte å se  ut som sitt eget drømmebilde etter sølvet i 2000, måtte Helstad ganske raskt selges på grunn av dårlig økonomi. Da det lugget i Wien, var det Rosenborg som hadde midlene til å hente storscoreren til Trondheim - og det til og med til sitt legendariske  4-3-3-system som egentlig aldri passet med Helstads ferdigheter.

HJEMKJØPET av Thorstein Helstad sommeren 2006 skulle representere den nye tida i norsk klubbfotball. Publikumsboom, TV-penger og oppgangsøkonomi hadde for lengst gjort de fleste tettstedene med misforstått respekt for seg selv til en potensiell RBK-utfordrer, og med denne overgangen ble Brann mer enn det:

•• Seriegullet i 2007 kom ikke som noen tilfeldighet.

Det året hadde Brann under Mons Ivar Mjelde - eller muligens Martin Andresen -  et effektivt, tydelig offensivt spill og et ellers fint balansert lag. Men dessverre også et underliggende tikkende overforbruk der spillerlønningene og salgsmulighetene var bundet til de rike hjelperne utenfor klubben og driften forøvrig ganske avhengig av økonomiske oppgangstider. Slik var bare finanskrisa såvidt kommet i gang før Thorstein Helstad tok med seg målteften og forsvant til utlandet igjen.

går det an å regne på hva det koster å få denne herligheten inn igjen. Tilskuertallene på Stadion er lavere enn på mange år. Isolert sett vil et comeback kunne finansieres bare ved hjelp av nyhetens interesse. I hvert fall hvis Brann-ledelsen misser så mye i hoderegning som de gjorde i fjor da et pluss/minus null-regnskap ble til 25 millioner i underskudd på et par måneder.

Sportslig sett er investeringen uansett en nesten perfekt match. Savnet er stort etter en rutinert midtspiss. Kanskje ville et mer utpreget oppspillspunkt passet Erik Huseklepps spesialiteter bedre enn Helstads egen evne til å finne den farligste bakromsplassen, men duoen har uansett ferdigheter til å skape sin egen utvikling. I tillegg ville kjøpet av en slik stabil avslutter dempet kravet til Huseklepp om å score oftere.

Innvendingen er bare at dette igjen vil være et forsøk på å kjøpe seg ut av problemene før Branns hovedproblem er løst:

•• Klubbens manglende kontroll over egen drift.

Da denne sesongen ble innledet med et oppgjør mellom investor-leder Bjarne Berg og Brann-styret, var den triste historien om 2010 egentlig ferdigskrevet. Denne sportsklubben kan ikke krangle med de som betaler regningene. Til det er den rett og slett for fattig.

DET er derfor framgangen ikke går gjennom raske spillerkjøp, men via ny organisering av selve klubbdriften. En investering i enda en periode Thorstein Helstad gir bare nok en kortvarig glede. Et slikt kjøp vil dessuten være sportslig smart først hvis den nye treneren ser Helstad som en nødvendighet i en langsiktig strategisk tenkning. Altså; ny trener først; så en plan for hvilke spillere som kan hjelpe for å gi Brann det egne, ambisjonsrike offensive spillet som en så stor klubb i en så selvsikker by bare må ha.

Lars Moldestad, klubbens nye sterke mann, ser ut til å ha skjønt alt dette. Med ham har Brann fått en leder mer opptatt av å trekke fraksjonene i og rundt klubben sammen enn å rushe fram nok en nødløsning for å komme bort fra nedrykkingsplassen.

Det er i utgangspunktet bra for en klubb som den siste tida har spist ledere sine uten å ta seg tid å sjekke hva som da blir neste rett på menyen.

Nå er det ikke nye spillere, men arbeidsro, egne tanker og måtehold som gjelder.