-  Et helvete å tape

I går kveld var ikke Åge Hareide i nærheten av å ha et Slovenia-lag i hodet. Det eneste som banket var smerten fra nederlaget.

ULLEVAAL (Dagbladet): -  Det er et helvete å tape - det gir hodepine, sier han til Dagbladet. -  Etter pause fikk vi bly i skoa og klarte ingen ting. Og derfor fikk jeg ingen svar ut av denne kampen - ved tap mister du positivitet.

-  Akkurat her og nå kan jeg ikke si annet enn at vi må lade børsa på ny.

Førstkommende lørdag hadde Stig Inge Bjørnebye planlagt å se Eirik Bakke spille for Leeds. Bakke var så svak i de 45 minuttene han fikk at Hareide-assistenten nå retter blikket mot Azar Karadas i Portsmouth. Mens Åge Hareide holder seg i nærmområdene og sjekker ut backalternativene Jon Inge Høiland i Sverige og Jarl André Storbæk på Hamar.

Resten handler om å bygge opp entusiasme og tro i seg sjøl for å skape en smittende effekt når landslaget samles igjen 30. august.

Åge trenger tid

-  Det ville vært veldig vanskelig å ta ut Slovenia-laget nå, sier Hareide.

-  Gi meg noen dager - jeg må først begynne med en tropp. Og etter det vil det bli veldig mye mavefølelse. Utfordringen blir å balansere ungt pågangsmot i forhold til rutine og trygghet.

På vektskåla i denne prosessen finner du i første rekke gårsdagens sentrale midtbaneduo - Kristofer Hæstad og Christian Grindheim - og høyrekanten Alex Valencia. Åge Hareide liker dem alle sammen. Men han er ikke trygg nok på at det vil holde defensivt i Slovenia. Og derfor må en eller flere vrakes.

 FØRSTE HJEMMETAP: Åge Hareide fikk sitt første Ullevaal-tap. -  Tida fram til den neste samlinga skal vi bruke til å riste av oss skuffelsen. Foto: Arnt E. Folvik
FØRSTE HJEMMETAP: Åge Hareide fikk sitt første Ullevaal-tap. - Tida fram til den neste samlinga skal vi bruke til å riste av oss skuffelsen. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  De gjør en OK kamp alle sammen, sier Hareide.

-  De to sentralt jobber og sliter hardt for saken, men misser noe i enkelte situasjoner. Og på høyrekanten var Alex (Valencia) frisk før pause og fikk slått inn et par bra innlegg. I andre omgang led han under den manglende presisjonen bakfra.

Åge Hareides lyspunkt i går kveld var John Carew den omgangen han spilte. Steffen Iversen var også mer enn godkjent. Men med begge ute etter pause på grunn av treneravtaler gjort på forhånd, mistet Norge alt.

Og slik mistet også Hareide et godkjent resultat.

Hensyn til tap

-  Vålerenga (Grindheim og Iversen) og Lyon (Carew) ba meg spare spillerne deres, sier Hareide.

-  Og selvfølgelig gjorde jeg det - begge klubbene har mye annet å tenke på i nærmeste framtid - noen ganger er det viktig å ta hensyn. Og så var det jo ingen ordentlig fotballkamp - historien viser at landskamper i august ikke har mye for seg. Kanskje vi rett og slett bør slutte med det.

Men i Slovenia blir det kamp. Slik det blir på Ullevaal mot Skottland fire dager senere. Og det håper Åge Hareide er nok. Til at gutta får igjen gnisten.

-  Tida fram til den neste samlinga skal vi bruke til å riste av oss skuffelsen. Deretter blir min oppgave å finne folk som holder i 90 minutter. Og det blir lettere der - den 3. september gjelder det tross alt noe.

-  Det var bedre å tape nå enn neste gang, sier Åge Hareide til Dagbladet.

HODEPINE: Åge Hareide har en jobb å gjøre før 3. september.