STAFETT: Dagbladet har laget to forslag til herrelag i VM-stafetten. Slik svarer landslagstrener Eirik Myhr Nossum. Video: Bjørn Langsem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lørdag avgjøres VM-skjebnen for flere landslagsløpere:

- Et helvete å være norsk skiløper

Hans Christer Holund vant OL-bronse sist det ble gått tremil med skibytte. Nå risikerer han å bli vraket fra distansen i VM om han ikke presterer i NM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MERÅKER (Dagbladet): Hans Christer Holund tok NM-bronsen på den klassiske femtenkilometeren torsdag, og gikk med løpet på seg litt selvtillit etter en kronglete sesong og en katastrofal stafettetappe i svenske Ulricehamn forrige helg.

NM langrenn i Meråker:

Menn, 15 km klassisk: 1) Emil Iversen, Varden Meråker 36.42,8, 2) Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer 0.07,3 min. bak, 3) Hans Christer Holund, Lyn 0.08,7, 4) Simen Hegstad Krüger, Lyn 0.11,7, 5) Vebjørn Turtveit, Voss 0.33,9, 6) Mathias Rundgreen, Byaasen 0.35,7, 7) Daniel Stock, Vadsø 0.36,7, 8) Erland Kvisle, Asker 0.41,8, 9) Andrew Musgrave, Røa/Storbritannia 0.46,4, 10) Sindre Grønflaten, Fjellørnen 0.53,1. (NTB)

VM-plassen på femtenkilometeren er han fortsatt langt unna, men med NM-bronsen sikret han i hvert fall en plass i den totale troppen som reiser til VM i Seefeld om et par uker.

- På femtenkilometerlaget har jeg gått for dårlig til å bli med, og så er det sånn at er jeg ikke god nok, så har jeg ikke lyst til å gå heller. Jeg har ikke lyst til å gå i VM hvis jeg ikke tror jeg kan være med å kjempe om pallen, sier Holund til Dagbladet.

Paradokset for Holund er at han tror og mener han er god nok til det på tremila med skibytte.

I angrepsposisjon

Forrige gang den distansen ble gått internasjonalt, tok han OL-bronse. Nå er han helt avhengig av å være på pallen igjen i NM lørdag om han skal få sjansen i VM, og akkurat det knallharde kravet gjelder for absolutt hele landslaget.

- Jeg føler litt at jeg er i angrepsposisjon. Per dags dato er jeg kanskje rett utenfor laget, så jeg har alt å vinne på å gå et godt skirenn på lørdag. Jeg tror det er flere som kjenner mer på presset enn det jeg gjør, sier Holund, og setter ord på hvordan det føles å vinne OL-bronse på en distanse og i utgangspunktet ikke være kvalifisert til å gå den to renn senere.

HYLLES: Emil Iversen ble hyllet på hjemmebane i Meråker, etter at han vant sitt første individuelle NM-gull. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Det er litt absurd sånn det er i Norge. Det er så mange gode. Hadde jeg gått for hvilken som helst annen nasjon så kunne jeg meldt meg på den øvelsen allerede i sommer. Men sånn er det ikke i Norge, og for Norge som nasjon er det helt konge at vi har så mange gode, men for oss utøvere er det et helvete. Det er ikke noe annet å si om det.

Må vise muskler

For Holunds del er det ikke første gang han står i samme situasjon som han gjør nå. Før VM i Lahti for to år siden, fikk Holund plass i VM-troppen da Petter Northug sa fra seg sin plass til fordel for Lyn-gutten.

Da hadde Holund gått inn til tredjeplass i verdenscuprennet i Otepää helga før VM-starten, men endte med bare å gå femmila på VMs siste dag.

- Jeg har ikke lyst til å bare være i VM-troppen, jeg har lyst til å gå en øvelse i VM også. Det blir viktig for min egen del at jeg viser litt muskler på lørdag, sier Holund.

Og kjedereaksjonen kan komme om han går seg inn på tremilslaget med et knallbra NM-løp lørdag. Da er kapasitetsløperen en svært het kandidat til å gå femmila i Seefeld også.

Nøkkelen til VM er med andre ord å komme på pallen i NM lørdag.

- Ja, det blir det, og duathlon er jo en spesiell øvelse. Vi bytter ski halvveis og da bruker du litt andre muskelgrupper når du går over til skøyting. Den overgangen der er det ikke alle som takler like bra, sier Holund.

Presset er på

For å gi seg selv et så godt utgangspunkt som mulig, kommer samtlige landslagsutøvere til å øve på å bytte ski og staver fram mot lørdagens avgjørende renn.

NM-tremila blir det nærmeste man kommer et VM-løp, uten å være i VM.

- Alle vet at lørdagens generalprøve også er et viktig uttaksrenn, og de som takler det presset best vil mest sannsynlig også gjøre det i VM, sier Hans Christer Holund til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer