Et hestehode foran

I tenåra svømte Gunn-Rita Dahle (31) med hester. I morgen sykler hun for OL-gull - fire år etter at Sydney-OL forsvant i en depresjon og for mange doser jerntilskudd.

BJØRHEIMSBYGD (Dagbladet): -  Naboane sa me va galne, forteller mamma Britt Dahle.

Vi sitter i stua i barndomshjemmet til Gunn-Rita Dahle. I lille Bjørheimsbygd i Ryfylke, en time fra Stavanger. Nedenfor huset ligger frukthagen og et idyllisk tjern. Bak huset ligger Ryfylke-heiene.

-  Vi tenkte ikke så mye på sikkerhet. Like bak huset vårt er det et berg som er 10 meter høyt. Der svingte Gunn-Rita og de andre ungene seg rundt. I dag blir ungene overbeskyttet, mener pappa Birger.

Arvet første sykkel

-  Hun kunne stå opp klokka 5 for å svømme. Da måtte jeg også opp for å passe på. Så hun ender i tjernet, så vasset hun ut. Hun har aldri vært skvetten, sier mora.

Gunn-Ritas første sykkel var grønn, og den gikk i arv.

-  Den så ikke ut, sier Birger.

Å sykle lærte hun da hun var fem. Hun vokste opp i en idrettsinteressert familie, og ifølge lærer og onkel Svein var hun ikke best på skolen, men flink. Snill. Og ikke så reint lite aktiv.

-  Vi kalte henne Trysil-Knut. Da de andre ga seg, skulle gjerne hun stå på litt ekstra, sier lærer Dahle.

Startet med løp

Her tilbrakte verdens beste terrengsyklist barne- og ungdomsåra. Lenge før noen tenkte på at tohjulinger kunne brukes i utmark. For Gunn-Rita skulle bli god i løping.

-  Det var langdistanseløp. 3000-meter og oppover. Men de andre sprang forbi på slutten, sier faren.

Friidrettskarrieren tok slutt da beina sa stopp. Året var 1995. Gunn-Rita var 23 og student i Stavanger. Det var vår. Og en smart sjel foreslo sykling i skau og mark.

-  Hun fikk låne en sykkel i et bedriftsløp. Og hun koste seg da hun kjørte fra de gamle mannfolka, go'flirer Birger.

Høsten 1995 vant hun både NM og Nordisk Mesterskap. I Plymouth stilte hun opp i sitt første verdenscupritt. Debuten endte med tredjeplass.

-  Da dreiv hun med mye rart. Det var ikke mye sykling på den treningsplanen, forteller Gunn-Ritas kjæreste, samboer, massør og trener Kenneth Flesjå (25).

Talentet og resultatene ga henne et frikort til OL i Atlanta og en utrolig fjerdeplass. 17 måneder etter at hun satte seg på terrengsykkelen for første gang.

-  Nå er det mye mer profesjonelt, påpeker Flesjå - sjøl tidligere toppsyklist på landeveien.

-  Tidligere var det litt sånn som snowboard med fester både før og etter løp, smiler han.

På felgen

I 1998 og 1999 etablerte jenta fra Bjørheimsbygd seg i verdenstoppen både i terreng og på landevei. Verden lå for hennes hjul. Men hun havnet på felgen.

-  De fikk lokket henne til landeveien. Hun var ikke motivert nok. De trente knallhardt og lå i høydehus. Det var program som ble underskrevet. Hun tok for mye jern.

Pappa Birger og mamma Britt forteller bruddstykker av den etter hvert så velkjente historien fra skyggesiden til det norske idrettsunderet.

Historien om hvordan Gunn-Rita Dahle - hun som skulle ta OL-gull i Sydney i 2000 - ble et fysisk vrak.

-  Det var ingen som reagerte. Da torde ikke vi å si nei, vedgår Birger.

-  Hva sa hun til dere?

-  Hun lurte på om hun skulle slutte. Vi sa at avgjørelsen måtte hun ta sjøl. Hadde det ikke vært for Kenneth, så spørs det om hun hadde kommet i trening igjen. Utad prøvde hun å holde fasaden. Jeg tror hun ville vært mer åpen i dag. I hele oppveksten var hun veldig åpen, sier Britt rolig.

Pappa Birger er kritisk til måten dattera ble behandlet. Og foreldrene gir Kenneth Flesjå mye av æren for at Gunn-Rita kom tilbake.

-  I begynnelsen på 2002 var Kenneth aktiv og fikk henne på fote igjen. Det løsna på sommeren etter noen ritt i Amerika. Seinere kom de til Europa, og hun ble verdensmester. Det var starten på det nye eventyret, slår Birger Dahle fast.

Denne sesongen har 31-åringen fra Bjørheimsbygd vunnet EM, maraton-VM, Nordisk mesterskap og ti verdenscupritt. I den dopinginfiserte sykkelsporten er det mye.

-  Hun har sett mye. Særlig i Be-Ne-Lux-landene. Vi hører ikke så mye. Men hvis noen skal ha mistanken mot seg, så skulle det vel være Gunn-Rita. Hun har vunnet ti v-cupseirer. Hvis hun hadde vært italiensk, så hadde vi sagt hun var dopa, innrømmer pappa Birger.

I morgen kan hun sette toppen på kransekaka med en medalje av edelt gull.

SVØMMEKOMPIS: Gunn-Rita Dahle har alltid likt hester. Her er hun cirka femten og tar seg et bad i tjernet sammen med en hest fra nabogården ved barndomshjemmet i Bjørheimsbygd. - De sa at ingen kunne ri den hesten, men Gunn-Rita ga seg ikke, forteller mamma Britt.
FAVORITT: Gunn-Rita Dahle er storfavoritt til å vinne OL-gull i terrengsykling i morgen tidlig.
BUKTVOKTER: Gunn-Rita Dahle 18 og et halvt år. Livredder på Bondi Beach, Sydney, Australia.
DEN FØRSTE SYKKELEN: Lille Gunn-Rita cirka fem.