Et idol for norsk idrett

Når Tora Berger går videre fordi lagvenninnene ber om det, forteller det om en fin jente og en sunn sport.

 LAGETS MIDTPUNKT  Tora Berger er blitt idolet både for norske skliskytterjenter og resten av norsk idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LAGETS MIDTPUNKT Tora Berger er blitt idolet både for norske skliskytterjenter og resten av norsk idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

TO BILDER sitter igjen fra Tora Bergers VM-fest. Det ene av ryggen til Magdalena Neuner på vei ut av stadion for siste gang med armene rundt en gedigen blomstebukett; det andre av Toras lagvenninner som bare hyler, ler og jubler over gullet.

Tyske Neuner har med rette vært skiskytingens superstjerne de siste sesongene. Hun har alt en populær topputøver skal ha; ekstremt talent, en flott atletisk gjennomføring av konkurransene, et varmt smil og god tid til de fleste som heier på henne. Nå gir Magdalena seg 25 år gammel fordi hun synes hun har vunnet nok og at livet har mer å by på enn det å være best i sport.

Tora fyller 31 neste uke og fortsetter fordi hun har så mange jenter på laget som gjerne vil ha sin eldste venninnen med videre.

DET ene valget er selvsagt ikke riktigere enn det andre. Vel ligger det noen ulike økonomiske faktorer i bunn; Magdalena Neuner har lenge vært den aller største i den kapitalsterke tyske idretten og har samlet millioner i sponsorstøtte, mens Tora Berger hverken var kjent eller folkekjær før hun takket hundene sine for det overraskende OL-gullet i Vancouver for to år siden. Likevel er dette valg uavhengig av inntektsnivået som toppidrettsutøver.

Det er nettopp uavhengighet den norske veteranens valg dreier seg om.

FOR TORAS stadig sterkere karriere speiler både en sunn norsk toppidrett som ikke driver rovdrift på stjernene sine og de endringene i samfunnet vårt som har gjort det mulig for voksne damer å fortsette like lenge med leken sin som gutta.

Det gjør jentene som regel ikke. De setter høyere krav til utdannelse sin og må fortsatt ta det praktiske ved det å føde. Det drar ned alderssnittet også blant de aller beste, men muligheten ligger der. Som Marit Bjørgen nå går stadig fortere  mot posisjonen som tidenes beste dopfrie kvinnelige langrennsløper, blir Tora Berger bare bedre og bedre for hvert år.

DE TO individuelle VM-gullene var steget over en ny barriere. Nå har norsk skiskyting fått en jente med ferdigheter, ro og erfaring til å vinne alt. Og med et helhetlig syn på seg selv som idrettutøver som gjør det lettere å forbli god.

I går fortalte Tora selv i Sportsrevyen om hvordan kreftinngrepet for snart tre år siden stokket om på prioriteringene hennes, men sett utenfra har hun holdt god orden lenge før hun ble skremt av den ondartete føflekken. Lagvenninnens glede over denne seieren viser hva voksne Tora Berger betyr for dem.

Det var derfor Toras beslutning underveis i dette mesterskapet om å fortsette til Sotsji-OL 2014, blir stående igjen som like viktig som gullmedaljene.

ÅRSAKEN til dette valget forteller det meste om hvilken dame dette er snakk om:

_Jeg sa til lagledelsen at jeg ville bli med videre om vi hadde et lag som kunne kjempe om medaljer i OL. Det har vi nå, og disse ungjentene vil være enda mer rutinerte og bedre om to år, sa Tora.

Det var altså ikke egne muligheter hun var mest opptatt av. Det var lagets.

DE SISTE ÅRENE er det blitt mange slike lagbyggere i norsk toppidrett. Som regel kan ikke utøverne gjøre noe annet dersom de ønsker å nå toppen. Det er mest styrke å hente i fellesskapet.

Derfor har praten rundt guttas nedturer i dette mesterskapet gått mest om manglende felles treninger. Om det sportslige samholdet som har skrantet fordi løperne har fått for individuelle opplegg.

Det har for eksempel gitt et tett fransk landslag mulighet til å smette forbi herreløperne våre i de individuelle løpene. Skiskyting er en miniidrett i Frankrike, men løperne deres tar ut maksimalt både blant jentene og guttene på den kunnskapen de deler med hverandre.

TORA BERGER har alltid villet dele. Fra strikkeoppskrifter til treningsopplegg; hun holder ikke det beste for seg selv.

Derfor har hun også endt som den aller beste. Som tredobbelt verdensmester.