Et kakestykke foran

LILLEHAMMER (Dagbladet): Dagbladet spanderte i går kveld kake på Kristian Hammer (24) og Bjarte Engen Vik (29) etter den første norske dobbeltseieren i kombinert-verdenscupen denne sesongen. Kristian var en kakestykke-lengde (12 cm) foran Bjarte ved målpassering.

- Jeg har større skonummer enn Bjarte, sier Kristian og ler.

Med størrelse 42 mot Bjartes 40 er det ikke rart han passerte målstreken først. Bjarte mener imidlertid han gjorde en tabbe på de siste meterne.

- En halvmeter før målstreken var jeg først, men jeg kastet fram foten for tidlig da det gjaldt som mest, sier Bjarte.

Kristian avslører overfor Dagbladet at han har tjuvtrent på spurtdueller.

- Jeg trente spurt sammen med lagkamerat Lars Andreas Østvik på torsdag - og jeg visste at det var en fordel å være først inn på oppløpet, sier Kristian.

Bjarte fikk yttersvingen.

- Jeg prøvde å gå forbi på siden, men snøen var veldig trå, så det nyttet ikke, sier Bjarte.

Videokikkingen hjalp

Grunnlaget for seieren ble lagt gjennom veldig god hopping i Lille Lysgårdsbakken på Lillehammer i går formiddag. Bjarte Engen Vik slo til med et kjempehopp. Han landet ikke før det lyste 98,5 meter på lystavla.

- Det var mitt beste hopp på Lillehammer, og jeg er fornøyd med at det gikk langt bedre enn på trening, sier Bjarte.

Det var tydelig at videokikking på hoppteknikk torsdag kveld hadde vært vellykket for både Bjarte og Kristian. Østerrikeren David Kreiner hoppet 96,5 meter og tok en andreplass før langrennet. Samme lengde fikk Kristian Hammer, men han ble slått på stilkarakterene.

- Jeg gjør mitt beste skihopp i rennet, og da må jeg være fornøyd, sier Kristian.

Måtte opereres

Langrennet skulle opprinnelig vært arrangert på Lillehammer, men ble flyttet til Austlid i Gausdal grunnet dårlige skiforhold. Først ut gikk Bjarte Engen Vik, mens Hammer og Kreiner gikk ut likt. Det skulle imidlertid endres raskt.

- Jeg maste mye i begynnelsen, og fant verken rytme eller flyt, sier Bjarte.

Så trått gikk det at Hammer var i tet allerede etter tre kilometer. Resten av løpet gikk de to nordmennene side om side - før det hele kulminerte i spurtoppgjøret.

Hvem er så denne Kristian Hammer?

- Jeg har vært på elitelaget siden jeg var 18 år, men har slitt mye med sykdom de to siste årene, forteller Kristian.

En luftveisoperasjon og noen fjernede mandler har imidlertid fått ham frisk.

Men klarer han å gjenta bedriften i dagens konkurranse?

- Det vet jeg ikke, fordi dette har jeg aldri opplevd før, sier Kristian - som i går tok sin andre verdenscupseier. Den første kom i Sapporo i fjor.

<B>SKOSTØRRELSEN AVGJORDE:</B> Kristian Hammer var centimeter foran Bjarte Engen Vik over målstreken, og tok sin andre verdenscupseier.