Et karatespark i 1995 forklarer van Gaals oppførsel på sidelinja

Sitter og noterer i 90 minutter.

BARE BLI SITTENDE ...  Slik er Manchester United-fansen blitt vant til å se Louis van Gaal under kamper: Sittende på benken mens han gjør sine notater. Foto: NTB Scanpix
BARE BLI SITTENDE ... Slik er Manchester United-fansen blitt vant til å se Louis van Gaal under kamper: Sittende på benken mens han gjør sine notater. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Omstridte Louis van Gaal (64) skaffet seg arbeidsro da Manchester United slo Liverpool 1-0 på Anfield søndag. Som vanlig satt nederlenderen under hele kampen, også da Wayne Rooney scoret det forløsende målet. Nå har oppførselen hans på sidelinja blitt et tema i England.

van Gaal har gjort det til et varemerke å sitte på benken i omtrent samtlige 90 minutter. Han noterer flittig, og viser seg sjelden i den såkalte tekniske sonen. Dette i motsetning til for eksempel José Mourinho, som vi har sett gestikulere som en villmann innenfor de oppmerkede linjene.

Overfor den engelske avisa Sunday Mirror avslører van Gaal at «sittestillingen» verken handler om latskap eller manglende engasjement. Derimot har ingen tro på at han kan påvirke det som skjer på banen - blant annet dommeravgjørelser - ved å stå oppreist.

Ropte på straffespark Denne erkjennelsen kom under Champions League-finalen i 1995. Ajax spilte mot Milan.

van Gaal sier:

- Jeg utførte et karatespark. Vi (Ajax) vant 1-0, men skulle hatt straffespark for en takling med høyt bein på Jari Litmanen. Jeg var sint, så jeg utførte et karatespark på sidelinja, rett foran ansiktet på fjerdedommeren. Jeg ønsket å vise ham hva som hadde skjedd med Litmanen.

Old Trafford-bossen fortsetter:

- Det skulle vært straffespark. Men dommeren blåste ikke for straffespark. Fra det øyeblikket forsto jeg at en manager ikke kan påvirke dommeren med det han gjør på sidelinja.

- Jeg innså at du må kontrollere følelsene dine. Jeg vet at mange fans ønsker at manageren skal vise at han er sint. Men jeg er litt eldre nå. Jeg ser fortsatt dommeren fra 1995. Han jobber for UEFA nå, og han minner meg på det som skjedde den kvelden.

Du kan se van Gaals karatespark for 21 år siden på denne eksterne videoen.

Forskjellig identitet - Hver manager har sin egen identitet, sin egen personlighet og sin egen filosofi, sier 64-åringen.

- Da jeg startet karrieren min, var jeg som Jürgen Klopp. Noen ganger kommer jeg fram til sidelinja når jeg skal bytte spillere, eller prøver å kommunisere med dem. Men jeg står ikke der i 90 minutter. Jeg er ikke enig i at det er sånn du skal gjøre det. Jeg tror ikke dommerne i England blir påvirket av hva manageren gjør på sidelinja, erklærer van Gaal.

Manchester United ligger på femteplass og møter Southampton hjemme lørdag. Laget har meldt seg på i gullkampen igjen.

AKTIV PÅ SIDELINJA:  José Mourinho. Foto: NTB Scanpix
AKTIV PÅ SIDELINJA: José Mourinho. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer