Et kne fra suksess

Zlatan eller ingenting. Så stor blir forskjellen for Sverige. Esten O. Sæther kommenterer.

SVERIGE stiller med et flott fotballag i EM, men stiller de ikke med Zlatan i den avgjørende kampen, er det slutt. Den forskjellen kan bety at svenskene har hatt enda flottere lag før eller at de aldri har fått fram en bedre spiller enn innvandrergutten fra bakgården i Malmø.

Det siste er nok nærmest sannheten.

Det svenske landslaget har historie for å spille jevnt med de fleste toppnasjonene. Mot de beste EM-motstanderne er statistikken helt grei; 9-3-9 (seier-uavgjort-tap) mot Tyskland, 7-5-8 mot Nederland, 6-4-3 mot Portugal, 6-6-9 mot Italia, 4-5-7 mot Frankrike og 3-4-5 mot Spania.

Før Zlatan måtte gå av banen med et vondt kne.

Da kom tap nummer seks som fortjent.

KNESKADEN er av den ekle, litt udefinerbare sorten. Det var den som gjorde at han ble tatt av lenge før slutt mot Hellas på et tidspunkt da seieren på langt nær var sikret. Da blir et sånt bytte mer enn å spare sin suverent beste spiller fordi kampprogrammet i denne turneringen er tett.

Mot Spania holdt han bare i 45 minutter. Det gir noen nervepirrende dager for svenskene fram mot den avgjørende kampen på onsdag:

- Kommer Zlatan Ibrahimovic i det hele tatt på banen?

UERSTATTELIG: - Uten Zlatan Ibrahimovic har ikke svenskene lag bra nok til å styre spillet selv, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP/SCANPIX
UERSTATTELIG: - Uten Zlatan Ibrahimovic har ikke svenskene lag bra nok til å styre spillet selv, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

ETTER det fullstendige sceneskiftet mot spanjolene går det an å reformulere det spørsmålet til:

- Kommer Sverige videre i EM?

For det svenske laget som gikk inn til pause med Zlatan på 1 - 1, eide kampen. Mens det nesten samme mannskapet som kom ut til andre omgang, mistet den.

Uten Zlatan og uten noen sjanser.

DET er synd om en enkelt skade skal ødelegge så mye for Zlatan-utgaven av blå/gult. Den holdt på å bli riktig bra. Etter en famlende start og 0 - 1, var det spanjolene som kom under press. Det svenske trykket ble etter hvert så kraftig at et par av lagets deltakere spilte på seg så mye selvtillit at de stjal hovedrollene fra det stjernespekkete spanske mannskapet.

Som Daniel Andersson for eksempel; den mest pliktoppfyllende av dem alle, plassert på midten for bare å gjøre motstanderne dårlige og lagkameratene gode.

DET VAR han som midt i svenskenes beste periode slo den stilrene crosseren helt fra venstrekanten til Fredrik Stoor. RBK-backens pasning inn mot det spanske målet, var like lekker, fulgt av en ikke helt kontrollert stuss fra Henke Larsson, og så kom Zlatan. Absolutt kontrollert.

- Verdens beste spiss, konkluderte de svenske TV4-kommentatorene på stadion i Innsbruck.

Et kne fra suksess

Nåja; akkurat det er en spisset konkurranse, men Zlatan er der i hvert fall og han er så tung og så vendbar at han uansett er blant de aller verste å markere når han har ballen i straffefeltet. Selv den tette, spanske høyrebacken Ramos var egentlig ikke i nærheten i den duellen han tapte før 1 - 1.

ETTERPÅ var det altså svenskene som ikke holdt følge. De ble halsende etter fra første minutt, og det er et vrient utgangspunkt mot et så ballsikkert lag som det spanske. Etter hvert som prosenten på spansk ballinnhav steg mot 70 og svenskene stadig måtte løpe noen meter lenger enn motstanderne for å holde dem unna, tikket det mot tap.

Det var en tilfeldighet at vinnermålet ikke kom før på overtid, men det var ikke tilfeldig at de to kjørte svenske stopperne feilberegnet langpasningen i bakrommet i kamp med gode David Villa. Selv i fotball er det grenser for hvor lenge du kan være mye dårligere uten at det straffer seg.

FOR UTEN Zlatan Ibrahimovic har ikke svenskene lag bra nok til å styre spillet selv. Når han ikke er på banen, mangler den suverene ballholderen helt på topp; han du alltid kan slå en pasning i retning av i forvissning om at ballen fortsatt tilhører laget ditt.

Zlatans scoringer i dette mesterskapet har til nå løftet denne svenske utgaven opp mot maksgrensen. Der er det moro å ha Sverige. Selvsagt er de vårt lag i EM, og fortsatt er vi tross alt bare et kne fra at turneringen likevel kan ende bra.