Et kult lag å se på

Her var det ikke bare norsk klubbfotball som gikk på en unødvendig smell. Nå er også Europa snytt for Strømsgodset.

 ET FLOTT LAG:  Stefan Johansen styrer det offensive spillet på et flott Godset-lag. Den lille Drammens-klubben spiller fotball med kvalitet langt over de norske grensene. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
ET FLOTT LAG: Stefan Johansen styrer det offensive spillet på et flott Godset-lag. Den lille Drammens-klubben spiller fotball med kvalitet langt over de norske grensene. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.Vis mer

MARIENLYST (Dagbladet): Okei; det er kanskje ingen full fotballsorg over alle landegrensene idet den langtrukne Europaligaen sleper seg videre til play off med Tromsø og Molde som de eneste norske deltakerne. For det europeiske fotballpublikummet er Strømsgodset bare enda et vanskelig navn i vrimmelen av håpefulle lokalklubber som søker internasjonal oppmerksomhet, og Drammens-laget måtte ha spilt mye flott fotball i mange sesonger for å ha blitt lagt merke til.

Likevel;

•• I går ble Europa snytt for Strømsgodset.

Om ikke akkurat navnet eller selve klubben; så i hvert fall en tenkning om fotball som løfter sporten enda noen hakk på tvers av enhver landegrense og et fotballmiljø som er i stand til å skape noe stort med små midler.

Den beste klubbfotballen dreier seg jo tross alt om det.

SLIKE perspektiver er det vanskelig for skuffete spillere å få med seg. Godset-folket var nede i går. Sjansen for et gruppespill i Europaliggaen var reell mot tsjekkiske Jablonec. I stedet ble de misbrukte mulighetene for mange og de to første baklengsmålene alt for tilfeldige.

Først da gjestene utsøkt lobbet inn 1 - 3 på overtid var det lett å se det fine nivået på dette tsjekkiske laget som Strømsgodset tidvis spilte ut. Da var det for seint. Denne turneringen skulle være utstillingsvinduet for en gjeng med uvanlige norske fotballtalenter. Nå er gardinen nede  for i år.

MEN ikke for godt. Til det regjerer denne nye balltradisjonen allerede trygt i Drammen. Under Ronny Deila og sjefene hans har Godset gjennom de siste årene definert seg som klubben der spillerne får tid, ro og tillit til å sammen å utvikle et tydelig offensivt pasningsspill med samlet kvalitet til å fungere mot adskillig mer resurssterke fotballmiljøer.

For det er trygghet dette dreier seg om. Den smittende følelsen av mestring hos hver enkelt spiler til å kunne bestemme balltempoet; pasningsrytmen og alt det som i lengden avgjør de fleste fotballkamper.

Og som kommer til å gi Strømsgodset fine internasjonale muligheter igjen.

FOR anledningen avgjorde Jablonec med to fikse overhopp, men det er tilfeldighetene sporten også byr på. Tsjekkerne lå riktignok ikke langt etter i ballferdigheter, men forskjellen var der:

•• Gjennomgående løste Godset-spillerne de trange situasjonene best.

Det som ødela uttellingen på Marienlyst var innleggskvaliteten og manglende kraft i avslutningene. Da laget dominerte fullstendig i åpningsminuttene, uteble scoringene på overraskende feil. Kanskje ble muligheten for stor for ennå ganske urutinerte spillere?

UANSETT vil alltid spillerutvalget på Godsets økonomiske nivå (ca 60 millioner i omsetning), være begrenset etter høy europeisk fotballstandard. Det går ikke an for Drammen å kjøpe seg til uttelling gjennom å hente inn eksepsjonelt gode offensive spillere.

Dermed må også lagets prestasjoner bli bedømt på samhandlingen, og det var jo ikke der det knep mot fjorårets fjerde beste tsjekkiske lag:

•• Gang på gang fikk laget Strømsgodset ved hjelp av effektiv pasningsteknikk, gode individuelle valg og en innarbeidet, smart angrepsplan plassert spillere i åpne scoringsposisjoner.

Det er et tegn på god fotball som publikum over hele Europa skjønner.

ET annet godt tegn fra en tilsynelatende tapt kveld, er hjemmepublikummet som ble værende da det ble som tristest. Det er utfordringen for et ambisiøst fotballmiljø som egentlig ikke har så mye annet enn lokale krefter.

For klubber som Strømsgodset vil Europa-spill alltid kreve ekstra innsats, men det er ikke så ofte at disse klubbene har noe ekstra å by på.

Det har Godset for tida.