Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et kult norsk landslag

Her er det bare å plukke i nye sportsidoler.

NYE NORSKE SPORTSHELTER: : Hockeygutta er blitt en vinner med innsatsen i VM. I den siste mellomspillkampen mot Frankrike var det klasseforskjell.FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
NYE NORSKE SPORTSHELTER: : Hockeygutta er blitt en vinner med innsatsen i VM. I den siste mellomspillkampen mot Frankrike var det klasseforskjell.FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

DET er  bare pent å si om Viasat 4s saklige og vennlige hockeydekning, men akkurat midt i dette VM-eventyret holder det ikke likevel:

•• Nå må ishockeylandslaget inn på de største nasjonale sportskanalene.

Denne sporten er ikke noe nisjeprodukt lenger. Den befinner seg midt i kjernen av akkurat det som lager den beste norske toppidretten.

DET VAR JO derfor landslagsgutta i VM-turneringen for to år siden hadde risset inn PER på hjelmene sine som en siste hilsen til Per Egil Refsnes. Den alltid hjelpende styrketreningseksperten på Olympiatoppen var nettopp blitt drept på sykkeltur hjemme i Oslo-trafikken, og alle spillerne skjønte også hva de rent idrettslig skyldte ham:

•• All den kameratslige styrkeleken oppe på Toppidrettsenteret var med på å omdanne norsk hockey fra en litt mistrodd kampsport blant de staslige norske vintersvanene til en idrett alle med litt peiling må ta på alvor.

For i løpet av disse årene har hockeylandslaget utviklet seg til å bli blant de mest kunnskapsrike idrettsmiljøene våre.

DA får det så være at sporten ennå ikke har resultater som resten av norsk vintersport. Det skulle bare mangle. Selv det smarteste idrettsmiljøet stanger til slutt hodet i taket på grunn av tradisjon, antall spillere og antall isflater. Sånn er en sjelden kvartfinaleplass i VM mye mer enn noen kan forlange fra en idrett som i nasjonal sammenheng bare har dominert rekrutteringen i en by; i hvert fall før Sarpsborg ble samlingsstedet flere av Norges beste fotballspillere også.

Muligens vil noen plusse Hamar og Lillehammer til den korte lista over hockeybyer, men mye viktigere er alle de navnene som nå kommer på hitlista over norske sportsidoler.

Det var mange av dem i denne avgjørende kampen mot Frankrike.

MARIUS HOLTET var aller størst. I fotball ville 3 - 1 scoringen blitt en klassiker; hvordan Marius kom ut av et fransk favntak midt på banen med pucken, skrudde opp farten så de nærmeste motstanderne ikke nådde ham, dro rett igjennonnom blokken foran det franske målet og avsluttet med en slu backhand i absolutt siste tiendedel.

Det er slike mål som sportens største stjerner lager, og den slags underholdning levert på isen i norsk landslagstrøye er de fleste av oss ikke vant til. Tross alt er det bare noen uker siden den samme Holtet ble den flittigste poengplukkeren i sluttspillet for Färjestad da Karlstad-klubben igjen ble svenske mestere; en prestasjon som for det store norske sportspublikummet forsvant i fotballåpningen.

er Marius Holtet her igjen i kvartfinalen på onsdag, og han har med en gjeng med norske spillere som har skaffet seg fart og teknikk til å gi sportens beste bra kamp.

De nestbeste har dette laget tidvis rundspilt i denne turneringen. Som mot Østerrike dominerte Norge kampen med et trykk i den høye gjenvinningen, jevn pasningskvalitet og fart på skøytene som gjorde at franskmennene gjennomgående kom på etterskudd. Det igjen ga en rad utvisninger og enda mer norsk dominanse.

Over tid er det sånn som gir helt nye helter og helt nye rammer i sport.

Og nå har disse hockeygutta holdt på slik en god stund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media