Et lag i sportslig krise

MADRID (Dagbladet): Visst så vi et lag i sportslig krise på Santiago Bernabeu: Rosenborg. Ikke siden de første forsiktige berøringene på Champions League-nivå, er klubben blitt så til de grader utspilt.

Klubbens to siste Champions League-kamper har vært sørgelige kontraster til de prestasjonene som gjorde at vi for bare en drøy måned siden løftet Rosenborg opp til en reell finalekandidat i Champions League.

Si gjerne at det forteller litt om Dagbladet. Men det forteller mest om Rosenborg. Et lag som ikke likner seg selv lenger.

Tendensene så vi mot Bayern München for to uker siden. Den gang avfeide vi problemene med en dårlig dag - som også Rosenborg skal unnskyldes med en gang iblant.

Men i går var det ingen dårlig dag. Bare et dårlig lag. Og når to laget spiller to så svake kamper på rad, så var det kanskje ingen spesielt dårlig dag på Lerkendal heller.

Jeg tror det er to forklaringer:

  • Mangelen på kamptrening.
  • Stor belastning på en liten spillerstall.

Ikke tålt

Mot Real Madrid avslørte Rosenborg svakheter de aldri viser når kampprogrammet er som heftigst utpå høstparten - med serieinnspurt, Champions League-start, NM, og halve laget i landslagsaktiviteter. Rosenborg har vist en forbløffende evne til å heve seg i takt med antallet utfordringer.

På den siste måneden har laget spilt to viktige fotballkamper. Og begge har avslørt at klubben ikke har mestret den lange hvilen.

Eller mer presist: De har ikke tålt den. For all kunnskap om Rosenborg tilsier at de har utnyttet tida maksimalt - forutsetningene tatt i betraktning. Men: Det nytter ikke hvor intenst det er på trening, eller hvor inderlig mye du gleder deg til en kamp - kamptrening er noe du får av - ja, nettopp - fotballkamper.

Pinlig

Det har ikke Rosenborg fått ofte nok. Og det syntes i går:

  • Presisjonen var dårlig.
  • Aggressiviteten og timingen i duellene var for dårlig.
  • Bevegelsene var for dårlige.
  • Og enkle basisferdigheter - som demonstreres med bind for øynene midt i sesongen - var til tider pinlig fraværende.

Rosenborg er i ferd med å styrke stallen foran innspurten i Champions League. Spillere som Kenneth Storvik og Morten Knudsen er typer som vil melde seg på i førstelagsdiskusjonen umiddelbart. Og det trenger Rosenborg. Spesielt framover på banen.

Utgått

Mini demonstrerte nok en gang at han er utgått på dato. Men Eggen og By Rises ønske om å gjøre færrest mulig rokeringer i rollene ute på banen, var sterkere enn ønsket om å se en fersk Øyvind Storflor eller en utradisjonell Fredrik Winsnes i den rollen.

Neste gang ønsker de seg nok noe annet - og da har de det også. Men da er det antakelig for seint til å hente inn nok poeng i Champions League til å nå en kvartfinale.

For det var det sureste ved gårsdagen: Rosenborg fortjente riktig nok ikke ett poeng, men de hadde det lenge. Og med uavgjort hadde gruppe C sett lang mer oppløftende ut med norske øyne.

Jamtfalls problem

Jørn Jamtfall fikk skylda for tre av fire mål da Rosenborg tapte 4-1 i Madrid for to år siden. Nå får han skylda for ett. Det første.

Dagbladet har tidligere oppfordret Rosenborg til å leie Espen Baardsen fra Tottenham. Det er ikke for seint. Fristen for å melde på spillere til resten av Champions League er siste dag i januar.

Jamtfalls store problem åpenbarte seg med all kraft i går:

  • Han redder det mest spektakulære: For eksempel straffesparket.
  • Og han slipper inn det mest elementære: For eksempel 1-0-målet.

For å gjenta hovedargumentet i oppfordringen: Espen Baardsen hadde gjort Rosenborg bedre - og Jørn Jamtfall bedre.

Gårsdagen viste at begge deler er sårt nødvendig.

«RBK likner ikke segselv lenger»