Et landslag i forfall

ULLEVAAL (Dagbladet): Seks av de elleve landslagspillerne som forlot Ullevaal i går, var bedre for ett eller flere år siden. Blant andre tre spisser og en kaptein. Nøkkelspillernes uventede stagnasjon og tilbakegang er den viktigste årsaken til at Norge i øyeblikket har et landslag i forfall.

Kampen mot Ukraina ble en ny demonstrasjon av nøkkelspillernes mangel på kvaliteter de tidligere var i besittelse av. Når over halvparten av spillerne på et landslag ikke presterer det de har gjort på sitt beste, så blir det en slags mening også i det første hjemmetapet i VM-kvalifiseringen på 11 år.

Problemene er alvorligst i den enden som for bare noen måneder siden var så sterkt besatt at Norge ble markedsført som en spissnasjon foran EM-sluttspillet.

Svake skudd

I prioritert rekkefølge etter alvorlighetsgrad:

 • Tore André Flo: Tidligere selve symbolet på Norges offensive kvaliteter. Nå reserve i de to siste landskampene, og tam og utilpass i sine innhopp. Det er over et år siden sist han scoret for Norge.
 • Steffen Iversen: Bedre i lufta i går enn mot Wales, men flere centimeter unna sitt beste. I tillegg urytmisk og usikker med ballen.
 • Ole Gunnar Solskjær: Enorm innsats og offervilje i går, men på de to siste kampene har han hatt flere 100-prosentsjanser han scoret på i blinde for noen år siden. I tillegg har han hatt en rekke svake skuddforsøk. Dagbladet har tidligere lansert et klubbskifte som løsningen på Solskjærs åpenbare mangel på kamptrening på høyt nivå.
 • Henning Berg: Langt bak i rekka av midstoppere på United ved sesongstart, nå i et middels engelsk 1. divisjonslag. Er fortsatt en autoritet, men er både blitt tregere og mindre farlig på dødballer.
 • André Bergdølmo: Venstreback i verdensklasse i Champions League-høsten 1998. Delvist tilbake igjen etter en påfølgende formsvikt, men har ikke lenger den samme arrogante selvtillitten og utfordrertrangen.
 • Ronny Johnsen: Naturlig at han er litt redusert etter et langt skadefravær. Poenget er uansett at også Ronny var en bedre fotballspiller for noen år siden.

Som du ser: Det handler blant andre om tre spisser og en landslagskaptein. Altså fire av de viktigste spillerne på Norge.

Norge svekket

Konklusjonene blir ikke så mye lystigere når vi fortsetter gjennomgangen:

 • Øyvind Leonhardsen og Roar Strand er i beste fall på samme nivå som før.
 • Eirik Bakke er en mann for framtida. Men han har ennå ikke fyllt den
 • Erik Mykland har definitivt vært en bedre landslagsspiller etter at han igjen sa ja til oppgavene. Men i de siste landskampene har han vært skuffende i forhold til sitt eget maksimale nivå. Altså er Norge svekket.
 • Christer Basma har gitt høyrebacken et solid innhold, men er for fersk til å kunne sammenliknes med tidligere prestasjoner. Derimot kan han sammenliknes med Vegard Heggem. Uavgjort? Samme forhold med uetablerte Thorstein Helstad.

sentrale midtbanerollen slik Kjetil Rekdal, Bent Skammelsrud og Ståle Solbakken gjorde på sitt beste. Med andre ord: Norge er per i dag svekket på denne plassen.

Da sitter vi igjen med kun én eneste spiller som har hatt en udiskutabel positiv formutvikling de siste par årene: Keeper Frode Olsen.

Bunn av tabellen

Det er mange og sammensatte årsaker til problemene:

 • Lite spilletid på høyt nivå - som definitivt hemmer utviklingen til spillere som Solskjær, Flo og Berg.
 • Skader - som definitivt har hemmet utviklingen til spillere som Iversen, Johnsen og Strand.
 • Tilfeldig formsvikt - som delvis har hemmet en spiller som Mykland i de to siste landskampene.

Og når alle disse uheldige årsakene i samlet flokk preger et norsk landslag, så går det som i går: Rett ned i bunnsjiktet av tabellen.

Flaks

Det var påfallende hvordan spillerne jobbet og sleit i går. Antydningene om at moralen er borte, virker ubegrunnede. Men det var like påfallende å registrere hvordan en nesten samlet flokk nøkkelspillere ikke maktet å prestere opp mot sitt beste.

Og da vinner ikke Norge fotballkamper. Og akkurat nå er det en mager trøst å telle sjanser eller prate om uflaks.

De gode lagene har som kjent flaks. Da er det naturlig at de dårlige har uflaks.

BOM IGJEN:</B> Ole Gunnar Solskjær fortviler over nok en forspilt sjanse. Det er ikke bare tilfeldig at skuddene ikke går inn, mener Dagbladets fotballkommentator.