Et langt gjesp mot Europa

Vålerenga skuffet, men vant i Champions League-kvaliken.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Vålerenga - Haka 1-0. Hvis Vålerenga har tenkt til å leke med de store i Europa denne høsten må de skjerpe seg betraktelig. Det var nemlig ikke mye som minnet om Champions League på Ullevaal i kveld.

De 10 000 som manglet i forhold til publikumssnittet til Vålerenga kan være glad de ikke tok turen.

Hjemmelaget slo riktignok finske Haka, og bør klare seg videre til den siste kvalikrunden.

Men det laget som trekker VIF/Haka på fredag kommer ikke til å bli skremt av videoen de får sendt fra Norge.- Vi gjorde en ekstremt dårlig første omgang og en middels andre omgang, sier Kjetil Rekdal til TV3.

- Kunne spilt selv

I 1. omgang skapte Vålerenga knapt noe gjennom spillet sitt, og var tafatte bakover. Heldigvis for Oslo-klubben var ikke Haka noe bedre.

- Vi fikk en bøtte med kjeft i pausen. Første omgang var rett og slett pinlig, sier Freddy dos Santos.

Vålerengas trener Kjetil Rekdal sa det på denne måten på vei inn til kjefteøkta.

- Nå er det faktisk så dårlig at jeg kunne spilt sjøl.

VIF-treneren hadde bestemt seg for å hvile Morten Berre, Ardian Gashi og Christian Grindheim - og i tillegg fikk Steffen Iversen fri til kveldens kamp. Det angret han tydligvis på etter hvert - for i løpet av ti minutter av 2. omgang var de tre førstnevnte på banen.

Flo skaffet straffe

Bare fem minutter etter hvilen fikk Vålerenga det pusterommet klubben ikke fortjente med tanke på spillet de første 45 minuttene. Tore André Flo ble dratt ned i feltet, og fikk straffe.

Den plasserte Freddy dos Santos sikkert ved stolperota.

- Det var godt vi fikk det målet! sier en tydelig sliten Tore Andre Flo, som mener formkurven peker oppover.

- Det gikk i hvert fall bedre enn sist (mot Ham-Kam lørdag, journ. anm.), men jeg er fortsatt litt tung i beina, sier sommerens store kjøp i norsk fotball.

Resten av kampen spilte VIF bedre enn før pause, og de klarte å etablere et spill høyere på banen. Det var likevel langt mellom de helt store sjansene. André Muri headet godt på mål, men Haka-keeper Mikko Vilmunen var bedre og reddet. Ardian Gashi hadde også et farlig skudd, som suste på utsiden av stolpen.

- Vi kjørte over dem etter pause, men de er nok mest fornøyd med resultatet, sier Rekdal.

Returoppgjøret går i Finland neste onsdag. Vålerenga bør heve seg, men trenger ikke spille veldig mye bedre for å vinne også der.

- Jeg tror ikke vi undervurderte motstanderen - det er tross alt ikke hver dag vi spiller kvalik for Champions League, sier målscorer Freddy dos Santos.

Som mener assistenttrener Geir Bakke bommet stygt da han sa før kampenat Haka var på nivå med et dårlig norsk førstedivisjonslag.

- Han må nok bite i seg de ordene der, ja! Det blir tøft i Finland, de er fysisk sterke og kompakte, sier krølltoppen.


Dagbladet.no kommer tilbake med mer

- GRUSOM FØRSTEOMGANG: Sånn var det for det meste i første omgang: Dueller. Mbulelo Mabizela gjorde ingen god figur i Vålerenga-drakta og ble byttet ut i pausen med Christian Grindheim.