Et lite hopp i riktig retning

Rett før midnatt fikk Anette Sagen vite at hun likevel får prøvehoppe i Vikersund.

FIS-retretten er en seier for hoppjentene. Men en seier med en så kraftig bismak at den neppe er mye å glede seg over.

I går gikk Anette i dekning. Hun skrudde av telefonen og gjorde seg utilgjengelig. Det er til å forstå. Hun orket ikke mer. For det koster å storme bastioner, også i en idrettspolitisk likestillingskamp.

Kanskje spesielt i denne. Anette Sagen og resten av hoppjentene har hatt et legitimt og rimelig krav: Å bli tatt på alvor.

Det ble de ikke før i natt.

SENEST I GÅR MORGES

kom FIS med et skiflygingstilbud til jentene som var på linje med å be Marion Jones løpe i herrenes OL-finale på 100 meter.

Marion, verdens suverent beste sprinter, ville blitt håpløst sist, i tillegg til å bli latterliggjort. Det er det samme tilbudet Anette Sagen og Line Jahr fikk.

Det er enkelt å forstå at jentene ikke var interessert.

FIS FRAMSTILTE

«tilbudet» som en gave til jentehopperne. Det var imidlertid vanskelig å se rausheten og gavmildheten.

Jeg kan ikke se noe annet motiv enn at FIS hadde et ønske om å latterliggjøre jentene, som med mindre fart ville landet på kulen. Så ville de stått der med korte hopp og lange neser, og FIS kunne kommet med sitt «hva var det vi sa».

ALLE IDRETTSGRENER

har tatt konsekvensene av at det er forskjell på jenters og gutters forutsetninger for å utøve idrett. Selv i golf, som kanskje er den idretten der kvinnene har størst forutsetninger for å hevde seg, har Annika Sörenstam vært sjanseløs når hun har prøvd seg mot gutta.

Slik er det, og slik vil det forbli. Derfor skal ikke flinke jenter presses til å dumme seg ut på guttas premisser.

JEG VET IKKE

hva som var foranledningen for kuvendingen sent i går kveld. Men hadde FIS stått på sitt opprinnelige «tilbud», ville det vært et signal om at de aktivt jobbet for å legge ned jentehopp. Kanskje ville det vært helt greit for FIS om jentene forsvant. Det vil ikke skje. Til det har Anette Sagens kamp kommet for langt. Jentehopp er blitt en symbolsak.

JEG SKAL VÆRE

den siste til å idiotforklare Thorbjørn Yggeseth. Mannen har faktisk hatt flere gode poeng i debatten. Dessuten er han smart nok til å forstå at jentehopp ikke lenger er noe å flire av. Men utspillet i går morges burde han ha stoppet. Det forsterker bildet av FIS som kvinnefiendtlige og arrogante.

AT FIS sent i går kveld endelig lot de jentene som er dyktige nok til det, få prøvehoppe i Vikersund, retter ikke opp inntrykket.

Så får jeg bare håpe at Anette Sagen og Line Jahr fortsatt har noen krefter igjen. Krefter nok til å hoppe Vikersund ned.

På sine egne premisser.