Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maccabi Tel Aviv - Sarpsborg 08

Et lite skritt for norsk fotball kan bli et gigantisk skritt for Sarpsborg 08

Sarpsborg 08s åttende kvalifiseringskamp til Europa League er en gigantisk mulighet for klubben. Den må spilles som en kamp, ikke en anledning.

RETURKAMP: Det var god stemning blant hjemmelagets supportere på tribunen under kvalifisering til Europa League i fotball mellom Sarpsborg og Maccabi Tel-Aviv på Sarpsborg stadion. Nå møtes lagene for å avgjøre alt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
RETURKAMP: Det var god stemning blant hjemmelagets supportere på tribunen under kvalifisering til Europa League i fotball mellom Sarpsborg og Maccabi Tel-Aviv på Sarpsborg stadion. Nå møtes lagene for å avgjøre alt. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIDEN 12. JULI på Island, borte mot IBV (4–0) i den første kvalifiseringskampen til Europa League, har Sarpsborg-trener Geir Bakke og teamet hans vært flinke til å trykke på alle de riktige knappene.

Alt de trenger er å gjøre det en gang til.

ETTER STORSEIEREN I debuten var den første europeiske hjemmekampen i ti år gamle Sarpsborg 08s historie en smal sak (2-0). Den andre, mot sveitsiske St. Gallen, fortalte hva laget var i stand til. Etter å ha fått dårlig betalt i Sveits trengte Sarpsborg 1–0 eller bedre for å gå videre uten ekstraomganger og eventuelt straffer.

De vant 1–0.

HJEMME MOT RIJEKA fikk bortelaget det viktige bortemålet på en liten keepertabbe, en tilgitt sjeldenhet fra nyervervelsen Alexandr Vasyutin (1-1). Det var surt og gjorde utgangspunktet for bortekampen mye vanskeligere. 1–0 seieren i Rijeka, som ikke hadde med marginer og flyt å gjøre, den var helt fortjent, viste Sarpsborgs kapasitet om alle holder hodet kaldt og følger planen.

ETTER 3–1 PÅ Sarpsborg stadion for ei uke siden er det hodene og planen det handler om i Tel Aviv også. Eller mest hodene vil jeg tro, planen Geir Bakke har lagt holder garantert vann. For åttende gang på åtte uker, slik de har gjort hver eneste torsdagskveld siden midt i juli, må Sarpsborg gjøre det de får beskjed om.

En gang til.

Det er alt.

SÅ LENGE DE klarte det i Rijeka spiller det ingen rolle at Maccabi Tel Aviv var i Champions Leagues gruppespill i 2015/2016-sesongen, og de to siste sesongene har spilt gruppespillet det står om denne torsdagskvelden. Ja, hjemmelaget har rutine fra store anledninger, og rutine skal ikke undervurderes. Men Sarpsborg har momentumet, sulten og planen. Så igjen, det handler om ikke å la seg fange i betydningen av det som venter i enden av kampen, men å holde seg til planen.

En gang til.

KLARER SARPSBORG DET venter rundt 50 millioner kroner til fordeling på spillere, trenere og klubb gjennom inngangsbonusen fra UEFA, publikums- og TV-inntekter. Det er et stort tall for en ung og relativt liten klubb. Det er faktisk et gigantisk tall, mer enn et halvt årsbudsjett, for en ti år gammel klubb i vekstfasen. Men blir tallet en greie blir kampen en anledning og da vil Sarpsborg kunne havne i alvorlig trøbbel.

Matchen i Tel Aviv må håndteres nøyaktig på samme måte som de sju foregående kvalifiseringskampene.

DET HØRES LETT ut når du leser det her, det er jo bare bokstaver som forteller at en kamp er en kamp er en kamp, men så lett er det ikke. Dette er ikke Fifa der Geir Bakke kan styre gutta sine med en joy stick.

Dette handler om det største presset Geir Bakkes spillere noen gang har opplevd på en fotballbane, og tankene og de psykologiske utfordringene som følger.

SIST HELGS MEGET omtalte (og kritiserte) laguttak mot Kristiansund ble gjort for å optimalisere mulighetene i Tel Aviv. Jeg mener fortsatt det var en klok og riktig avgjørelse, faktisk ganske udramatisk også. Hadde et av Eliteseriens bunnlag/topplag vært involvert kunne vi selvfølgelig diskutert det i et fair play perspektiv, men så lenge motstanderen var Kristiansund, godt plassert midt på tabellen, er det lite å hisse seg opp over. Og jeg skjønner ikke de som argumenterer for at søndagens valg kan ha ødelagt mulighetene for en plass i Europa 2019, i fotball må du leve i nuet.

En fugl i handa er bedre enn ti på taket og så videre.

Geir Bakke så slitasje og valgte å prioritere en kamp foran en annen, den potensielle gevinsten tatt i betraktning.

Det er jobben hans å ta slike avgjørelser, og det er klubbens oppgave å støtte dem.

Maccabi Tel Aviv – Sarpsborg 08, avspark kl. 19.00

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!