Et lokomotiv med enorm kullvogn

At tippeligadebuten var for over 20 år siden skulle ingen tro. Med løpesteg som en våryr junior gjorde han trener Erik Hamrén varm langt inn i hjerterota og Aalesund-spillerne sure.

LOKOMOTIV: Roar Strand slutter ikke å imponere. På et krevende kunstgressunderlag i Ålesund maktet han mer enn det RBK-trener Erik Hamrén hadde forestilt seg.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LOKOMOTIV: Roar Strand slutter ikke å imponere. På et krevende kunstgressunderlag i Ålesund maktet han mer enn det RBK-trener Erik Hamrén hadde forestilt seg.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

||| ÅLESUND (Dagbladet.no): Aalesund - Rosenborg 0-3.

På fødselsattesten står det andre februar 1970, og på dagens spillerbørser ligger han solid over en jevn femmer. I går var det mange som tvilte på at Roar Strand (39) skulle makte mange minuttene på kunstgressdekket på Color Line stadion i Ålesund. Men med fem A-lagsspillere ute, måtte den 39-årige veteranen trå til. Etter kampen var sjefen sjøl, Erik Hamrén, full av beundring.

- At han spilte så lenge her i dag er utrolig imponerende. Han har jo lenge hatt vansker med å puste skikkelig, forteller Hamrén og illustrerer Strands problem med å ta kvelertak på seg selv.

Hamrén tror gårsdagens kamp vil sette sine spor.

- Roars bein er ikke lengre særlig glad i kunstgressbaner, så han kommer sikkert til å ha vondt i noen dager. Jeg er mektig imponert over Roar etter dagens innsats.

Roar Strands evne til å holde ligaens høyeste nivå er ikke nok til at Hamrén kastet han inn i troppen. Til Dagbladet forteller han at Strand selv, etter en samtale med Hamrén, fikk godkjenne spill fra start mot Aalesund på kunstgress.

- Vi fikk i dag se at bredden i stallen vår er bra. Du kan se på denne kampen som den første virkelige testen på vår stallkvalitet når mange faste ikke er tilgjengelige.

Avskjedsturne?
Den siste tiden har kvaliteten på spillet i Tippeligaen vært oppe til diskusjon i norsk sportspresse. Senest i går sa Kjetil Rekdal sin hjertens mening om fotballrikets tilstand.

Når 39 år gamle Roar Strand fortsatt kjører på som et damplokomotiv med en kullvogn som aldri går tom, får debatten stadig flere stemmer. Det er flere spillere i 20-årene som til tider ser stivere, tregere og mindre motivert ut enn veteranene Runar Berg, Erik Mykland og Roar Strand. Men Hamrén klager ikke på nivået i landets øverste liga.

- Tippeligaen er ikke så dårlig som mange skal ha det til, sier han.

På spørsmål fra Dagbladet om han ser noen klare arvtagere til en ledertype som Strand har vært for Rosenborg, nikker han og sier: - Ja.

- På benken har vi talentfulle og gode unggutter som viser mye vilje og den rette holdningen for å bli toppspillere og fremtidige sjefer i laget, avslutter Hamrén.

I går gikk Roar Strand av banen etter 87 minutter og de få av Aalesunds supportere som ikke gikk hjem etter 0-3 målet i det 76. minutt, lurte nok på om dette var siste gang de så veteranen spille toppfotball på Sunnmøre. De lurer ikke alene! Det nok mange som frykter at 2009-sesongen er Roar Strands avskjedsturne.