Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gull 500 meter skøyter Håvard Holmefjord Lorentzen

Et mirakel fra Bergen: Første bergenser som tar gull i vinter-OL

For av og til er én hundredel nok.

HISTORISK GULL: Henrik Holmefjord Lorentzen tok Bergens første OL-gull i vinterlekene noensinne. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ikke til å tro; men Håvard Holmefjord Lorentzen er den første bergenseren som vinner gull i et vinter-OL. Siden lekene startet i 1924 hadde 127 nordmenn klart det. Ingen av dem kom fra Norges nest største by. Så kom Håvard, og viste at ett hundredels sekund er nok for å skrive idrettshistorie.

Han har større ambisjoner:

- Ja, jeg er en gullkandidat i OL. Målet er å ta medalje i Pyeonchang og sette fyr på norsk skøyteinteresse , sa han til Dagbladet idet sesongen såvidt var i gang.

Typisk bergenser, tenkte vel noen av oss den gangen. Større ord enn resultater. Og er ikke denne Holmefjord Lorentzen egentlig en 1000 meter løper?

STOLT: Faren til gullvinner Håvard Holmefjord Lorentzen var selvfølgelig stolt etter sønnens prestasjon under 500 meter skøyting. Se Torbjørn Lorentzens skildring av løpet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I HVERT FALL ikke nå lenger. For dette stortalentet som nær hadde kuttet i stykker framtida si som skøyteløper med et grusomt fall for tre år siden, ble også Norges første olympiske mester på 500 meter på 50 år.

For selv dengang vi fortsatt var en skøytenasjon, ble sprinten mer og mer vanskelig. Det var jo ikke dette norske sportshelter drev med. De skulle pine seg gjennom 10 000 meter for å tilfredsstille den rådende norske idrettssmaken. Våre idoler var de seige; de med lår som skvulpet av melkesyre og lemmer så stive at de nesten ikke kunne brekkes opp. De som trosset alt, før de vant for Norge.

Men det var da.

GULL: Håvard Holmefjord Lorentzen (midten) vinner 500 meter skøyter for menn i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang. T.v. hjemmefavoritten Cha Min-kyu tok sølvet hundredelen bak nordmannen, mens kinesiske Gao Tingyu ble nummer tre med 34,65.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GULL: Håvard Holmefjord Lorentzen (midten) vinner 500 meter skøyter for menn i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang. T.v. hjemmefavoritten Cha Min-kyu tok sølvet hundredelen bak nordmannen, mens kinesiske Gao Tingyu ble nummer tre med 34,65. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

klarte den bitte lille skøytenasjonen Norge såvidt å få en løper til start på 10 000 meter i OL. Han ble nest sist, men Håvard Bøkko har vært en avgjørende løper for å holde oppe interessen for en sport som egentlig har vært på vei ut.

En stund har toppmiljøet vært så lite at enhver hardt satsende utøver har vært viktig. Desto mer imponerende hva de få har gjort.

Mest i Bergen selvsagt. Eller Fana for å være mer korrekt. Det var der den gamle sprinteren Jarle Pedersen samlet kameratgjengen til guttungen sin, og satte i gang det trofaste arbeidet som har ført fram til OL-suksessen i Pyeongchang med sølv til Sverre Lunde Pedersen (5 000 meter) og gull til Håvard Holmefjord Lorentzen.

LENGE var halve sportsseksjonen i Fanaposten satt av til denne unge lovende skøytegjengen. Vi rundt i resten av landet var bare sånn passe interessert. Selv lovet jeg via Dagbladet det aller meste fra denne gjengen allerede i 2012; altså for seks år siden, men det tok lenger tid enn jeg trodde.

Kanskje er tålmodigheten det mest imponerende. Hvordan en liten gruppe har klart å holde entusiasmen oppe uten så mye penger og oppmerksomhet. Underveis er det blitt tatt et par gode valg. Først ved å ta et oppgjør med ukulturen på landslaget den gang i 2012. Så med å knytte til seg topp ekspertise. Først og fremst den tidligere canadiske sprintmesteren Jeremy Wotherspoon og deretter med Sondre Skarli som landslagssjef etter pioneren Jarle Pedersen.

SAMMEN har gjengen skapt et miljø som har tatt Norges mest overraskende OL-gull. Sprinten på skøyter er blitt sportens Formel-1. Her har flere asiatiske stormakter kommet inn med teknologi og økonomiske ressurser, og gitt allmektige skøytegiganten Nederland kamp.

At lille Norge vinner i et slikt selskap, er nok til at vi alle skal ta fyr.

Eller som Even Wetten; selv skøytesprinter og nå ekspertkommentator for NRK, skrek det ut på radioen:

- Nå kan du brenne alt som er av skiutstyr, for dette er det største som har skjedd i OL.

Wetten er fra Hamar, men selv ikke en bergenser kunne sagt det mer passende. I hvert fall ikke på en dag da det nye fylket Vestland akkurat passerte Trøndelag i kampen om å ha flest individuelle gullvinnere i vinter-OL 2018.

Der er stillingen 2 - 1 til Bergen&Co. Det er utklassingsseier på bergensk.

Altså omtrent ett hundredels sekund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!