Fotball-EM - Gruppe C

Et mysterium i England. Uvurderlig for Nederland

Nederland har lagt mesterskapsspøkelset bak seg. En uventet storscorer kan bli nøkkelen til EM-suksess.

TOPPSCORER: Ingen har scoret flere mål for Nederland siden april 2019 enn Liverpools Gini Wijnaldum. Foto: JOHN THYS / POOL / AFP / NTB
TOPPSCORER: Ingen har scoret flere mål for Nederland siden april 2019 enn Liverpools Gini Wijnaldum. Foto: JOHN THYS / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nederland er endelig tilbake i et sluttspill, etter å ha sittet på sidelinja under EM i Frankrike (2016) og VM i Russland (2018). Sist «Oranje» var i et stort mesterskap, ble det faktisk tredjeplass (Brasil i 2014) - men så gikk det meste galt.

I 2016 ble Nederland nummer fire i EM-kvaliken, og gikk glipp av sluttspillet for første gang siden 1984. Frankrike og Sverige ble for sterke i VM-kvaliken to år seinere.

Nederland ble nummer to i EM-kvaliken bak Tyskland og kom også til finalen i Nations League, med Ronald Koeman ved roret. Frank De Boer tok over mannskapet da Koeman dro til Barcelona forrige sommer.

De Boer har på sin side bare vunnet fire av sine første ni kamper som landslagssjef. Nederland røyk også ut av Nations League før semifinalen i fjor, på bekostning av Italia. Nasjonen er som kjent i gruppe med Norge i VM-kvaliken, og duellantene har ennå ikke møttes i gruppe G.

Det var knyttet store forventninger til dagens mannskap, med tanke på at den tidligere Ajax-trioen Matthijs de Ligt (21), Frenkie de Jong (24) og Donny van de Beek (24) ville få uvurderlig erfaring i storklubbene Juventus, Barcelona og Manchester United.

I tillegg hadde du bautaen Virgil van Dijk (29) i Liverpool, som dessverre må stå over mesterskapet som følge av skaden som har plaget stopperen i lang tid.

Unaturlig toppscorer

Ikke bare mister Nederland en av verdens beste stoppere, men laget mangler også en skikkelig målscorer i laget. Sett bort fra 7-0-seieren over Gibraltar, har laget scoret 15 mål på ti kamper - med mange forskjellige målscorere.

Memphis Depay har tre mål på de siste to kampene og fem mål totalt, Van de Beek og Georginio Wijnaldum har tre, Luuk de Jong har to, mens Davy Klaassen, Steven Berghuis, Ryan Gravenberch og Wout Weghorst har ett hver.

Wijnaldum, som forlater Liverpool når kontrakten går ut i sommer og trolig drar til PSG, står med 16 mål på 179 kamper for de røde i ligaen. For Nederland er fasiten 12 mål på de siste 22 kampene. Han var også nasjonens toppscorer i EM-kvaliken med åtte scoringer.

Wijnaldum spilte samtlige ligakamper for de røde denne sesongen og har bare stått over fire kamper i Premier League på tre sesongen. Likevel drar han uten at Liverpool får noe som helst igjen for ham. Mange spør seg hvorfor og saken har fått mye oppmerksomhet. Spilleren selv er kryptisk.

- Dere vil høre igjen hvorfor jeg dro. Det vil komme fram. Klubben har også innvirkning på hvorfor jeg dro, har Wijnaldum nylig uttalt.

Kaptein

Ingen midtbanespillere var mer pasningssikre enn Wijnaldum i Premier League denne sesongen. Av spillere som spilte 20 kamper eller mer, traff han på 92,7 prosent av pasningene sine.

I Liverpool fikk han en mer defensiv rolle på midtbanen, i motsetning til da han spilte for PSV og Newcastle - ofte som offensiv midtbanespiller. Uttellingen på landslaget viser at han ikke har glemt hvor målet står.

Nå skal 30-åringen lede Nederland som lagets kaptein og blir nøkkelen til lagets suksess i gruppe C mot Østerrike, Ukraina og Nord-Makedonia - en overkommelig gruppe på papiret.

I den nederlandske troppen er det også to debutanter: PSV-spiss Cody Gakpo (22) og 19-åringen Jurrien Timber fra Ajax.

P.S. Keeperen Jasper Cillessen (32) måtte trekke seg fra EM-troppen etter en positiv coronatest. Det er Tim Krul (33) som har stått de siste kampene for nasjonen.

NEDERLAND

Det har vært et merkelig år for Nederland som på litt under et år har mistet trener Ronald Koeman (58) til Barcelona, og stjernespiller Virgil van Dijk (29) til skade.

Selv om man vil hevde nederlenderne har ramlet på beina, så er det mye som skal til for å erstatte så viktige personligheter. Dette kom spesielt til syne i 2-4-tapet mot Tyrkia.

Nederland er en nasjon med enormt potensial, og spillere som Memphis Depay (27), Stefan de Vrij (29) og Frenkie de Jong (24) er potensielle enere. Likevel virker det langt mellom de virkelig gode, og de som kommer etter i den nederlandske troppen. Dermed blir de fort en slags underdog i dette EM.

Trener: Frank de Boer (51)

Det har ikke vært den enkleste trenerkarrieren de siste åra for Frank de Boer, som nærmest har blitt kjeppjaget fra jobb til jobb de siste åra. Det var derfor mange som hevet øyenbrynene da 51-åringen fikk jobben etter å ha feilet i Atlanta United i USA.

De Boers ansettelse, som kom etter at Ronald Koeman forlot Nederland-jobben for Barcelona, kom ikke uten kritikk, men den tidligere landslagsspilleren har maktet gode resultater mot blant andre Spania og Polen.

Han vil bli fulgt med lupe i løpet av et mesterskap der nederlenderne forventer langt mer enn exit i gruppespillet, som var resultat da de var med i turneringen sist gang i 2012.

Troppen:

NEDERLANDS LEDER: Frank de Boer. Foto: AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
NEDERLANDS LEDER: Frank de Boer. Foto: AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE Vis mer

Keepere: Marco Bizot, (AZ Alkmaar), Tim Krul (Norwich), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Forsvarsspillere: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Jurrien Timber (Ajax), Joël Veltman (Brighton), Stefan de Vrij (Inter), Owen Wijndal (AZ Alkmaar)

Midtbanespillere: Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar), Marten de Roon (Atalanta), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Angrepsspillere: Steven Berghuis (Feyenoord), Cody Gakpo (PSV), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Memphis Depay (Lyon), Quincy Promes (Spartak Moskva), Wout Weghorst (Wolfsburg)

UKRAINA

Om det er et lag mange anser som en potensiell «dark horse» i dette mesterskapet, så er det Ukraina. En midtbane bestående av Oleksandr Zintsjenko (24), Taras Stepanenko (31) og Ruslan Malinovskij (28) legger grunnlaget for det ønskede kjappe, korte pasningsspillet nasjonen har vist.

Ukrainerne gikk ubeseiret gjennom sin kvalifiseringsgruppe, der blant annet Portugal ble slått. Det er uansett grunnlag for å gruble litt over hvordan midtforsvaret ser ut, og på keeperplass er det fortsatt diskusjon om Andrij Pjatov (36) fremdeles skal være førstevalg.

Ukrainske lag som Dynamo Kiev og Sjakhtar Donetsk har i flere år hatt for vant å hente spillere fra Brasil. Det har nå båret frukter i form av at Marlos (32) er naturalisert ukrainer, og kan bidra til det nye Ukraina. Også Junior Moraes (33) var med i bruttotroppen før han seinere ble kuttet.

Trener: Andrij Sjevsjenko (44)

Den kanskje største stjernen i det ukrainske mannskapet er treneren, og den tidligere Champions League-vinneren Sjevsjenko ser ut til å dra god nytte den unisone respekten han har i gruppen sin.

Han ledet nasjonen til VM i 2018 og EM i 2020 på sine to forsøk, og det er gjort gjennom knallhardt kollektiv, og en 3-4-1-2/3-5-2-formasjon der hans lag tidvis jobber i stykker motstanderen. Det gjorde at de blant annet vant EM-kvalifiseringsgruppen sin i konkurranse med blant andre Portugal.

Interessant nok følger AC Milan-legenden i en stolt ukrainsk tradisjon: Han ble den sjette strake landslagstreneren for Ukraina som har spilt landslagskamper for nasjonen (her regnes også kamper for Sovjetunionen).

UKRAINAS SUPERSTJERNE: Andrij Sjevsjenko. Foto: Ukrinform/Shutterstock.
UKRAINAS SUPERSTJERNE: Andrij Sjevsjenko. Foto: Ukrinform/Shutterstock. Vis mer

Troppen:

Keepere: Heorhij Busjtsjan (Dynamo Kiev), Andrij Pjatov (Sjakhtar Donetsk), Anatolij Trubin (Sjakhtar Donetsk)

Forsvarsspillere: Eduard Sobol (Club Brugge), Illja Zabarnyj (Dynamo Kiev), Serhij Kryvtsov (Sjakhtar Donetsk), Denys Popov (Dynamo Kiev), Oleksandr Tymtsjyk (Dynamo Kiev), Vitalij Mykolenko (Dynamo Kiev), Oleksandr Karavajev (Dynamo Kiev), Mykola Matvijenko (Sjakhtar Donetsk)

Midtbanespillere: Serhij Sydortsjuk (Dynamo Kiev), Ruslan Malinovskyj (Atalanta), Mykola Sjaparenko (Dynamo Kiev), Marlos (Sjakhtar Donetsk), Jevhen Makarenko (Kortrijk), Oleksandr Zintsjenko (Manchester City), Viktor Tsyhankov (Dynamo Kiev), Taras Stepanenko (Sjakhtar Donetsk), Oleksandr Zubkov (Ferencváros), Heorhij Sudakov (Sjakhtar Donetsk), Roman Bezus (Gent)

Angrepsspillere: Roman Jaremtsjuk (Gent), Artem Bjesiedin (Dynamo Kiev), Artem Dovbyk (Dnipro-1), Andrij Jarmolenko (West Ham)

ØSTERRIKE

Med profiler som Marcel Sabitzer (27) og David Alaba (29) i troppen så er det grunn til å tro at Østerrike har det som skal til for å kunne overraske. I typer som Martin Hinteregger (28) og Aleksandar Dragovic (30) får de også en del erfaring i det sentrale leddet.

Det er uansett en østerriksk lag som har en tendens til å virke litt tamme. 0-4-tapet mot Danmark skapte ramaskrik, mens mange nok vil ha notert at Østerrike på ingen måte imponerte mot det norske «Nødlandslaget» i Nations League.

Vrakingen av Robert Zulj (29), som har levert 15 scoringer og 15 målgivende for opprykksklase Bochum i Tyskland gjør også at flere har rynket på nesa. Det er et Østerrike med flere spørsmål enn svar før EURO 2020.

Trener: Franco Foda (55)

Har måttet tåle voldsom kritikk for å tilsynelatende neglisjere den hjemlige ligaen til fordel for spillere i Tyskland. Da bruttotroppen kom ut hadde så mye som 22 av 30 spillere klubb i Tyskland, framfor i Østerrike. Til slutt endte Foda likevel opp med tre spillere fra den østerrikske ligaen i troppen.

Han har uansett skapt et slagkraftig lag som har vist at selv om de kan virke kompakte og grå, så har Foda skapt en såpass solid sammensetning at typer som for eksempel Sabitzer kan slå ut i tilnærmet full blomst.

Kuriøst nok er faktisk Foda den første tyske treneren til å trene det østerrikske landslaget. Han skal ha vært vurdert til jobben også i 2011, men det var først i 2018 at mannen fra Mainz brøt den historiske barrieren.

Troppen:

ØSTERRIKES TYSKER: Franco Foda. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
ØSTERRIKES TYSKER: Franco Foda. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

Keepere: Daniel Bachmann (Watford), Pavao Pervan (Wolfsburg), Alexander Schlager (LASK Linz)

Forsvarsspillere: David Alaba (Bayern München), Aleksandar Dragovic (Bayer Leverkusen), Marco Friedl (Werder Bremen), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt), Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Christopher Trimmel (Union Berlin), Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg)

Midtbanespillere: Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen), Christoph Baumgartner (Hoffenheim), Florian Grillitsch (Hoffenheim), Stefan Ilsanker (Eintracht Frankfurt), Konrad Laimer (RB Leipzig), Valentino Lazaro (Inter), Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Louis Schaub (Luzern), Xaver Schlager (Wolfsburg), Alessandro Schöpf (Schalke)

Angrepsspillere: Marko Arnautovic (Shanghai Port), Michael Gregoritsch (Augsburg), Sasa Kalajdzic (Stuttgart), Karim Onisiwo (Mainz)

NORD-MAKEDONIA

Det er nok én spiller veldig mye av dette mesterskapet kommer til å dreie seg om, ett med nord-makedonske øyne: Goran Pandev (37). Lagets kaptein, tidenes mestscorende og nord-makedoneren med flest kamper.

Pandev vant Champions League med Inter i 2010, men det er grunnlag for å hevde at et mesterskap med hjemlandet, deres aller første, henger noe høyere. Angriperen debuterte for landslaget allerede i juni 2001.

Nord-Makedonia kvalifiserte seg til mesterskapet gjennom Nations League der Kosovo ble slått i play-off-semifinalen, før Pandev scoret vinnermålet mot Georgia som sendte nasjonen til deres første turnering.

Trener: Igor Angelovski (44)

Både som spiller og trener kan Angelovski vise til seriemesterskap i Nord-Makedonia, men til tross for en habil spillerkarriere kan lite slå det å sikre det aller første EM-sluttspillet for nasjonen.

Han anses som en pragmatiker, som i stor grad har brukt en tre-backs-linje bakerst mot lag de er underlegne, men bytter gjerne over til fire mann bak mot lag de kan ha mer kontroll mot. Et eksempel på førstnevnte er den legendariske 2-1-seieren mot Tyskland i mars.

I stor grad skal Angelovski ha skryt for å ha reparert forholdet med Pandev. Den aldrende stjernen i 2014 ha vært lei av måten landslaget ble behandlet på av eget forbund, og det var ikke før Angelovskis inntog at han igjen ikledde seg Nord-Makedonias farger.

Troppen:

NORD-MAKEDONIAS KULTHELT: Igor Angelovski Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski
NORD-MAKEDONIAS KULTHELT: Igor Angelovski Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski Vis mer

Keepere: Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano), Damjan Siskovski (Doxa), Riste Jankov (Rabotnicki)

Forsvarsspillere: Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb), Visar Musliu (Fehevar), Egzon Bejtulai (Shkendija), Kire Ristevski (AEL Limassol), Gjoko Zajkov (Charleroi), Darko Velkovski (Rijeka), Ezgjan Alioski (Leeds)

Midtbanespillere: Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Enis Bardhi (Levante), Stefan Spirovski (AEK Larnaca), Boban Nikolov (Lecce), Tihomir Kostadinov (Ruzomberok), Ferhan Hasani (Partizani), Eljif Elmas (Napoli), Daniel Avramovski (Kayserispor), Darko Churlinov (Stuttgart), Marjan Radeski (Akademija Pandev)

Angrepsspillere: Goran Pandev (Genoa), Aleksandar Trajkovski (Mallorca), Ivan Trickovski (AEK Larnaca), Vlatko Stojanovski (Chambly), Krste Velkovski (FK Sarajevo), Milan Ristovski (Spartak Trnava)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer