- Et naturlig steg

Jan Åge Fjørtoft roser valget til Erling Braut Haaland om å fortsette karrieren i Borussia Dortmund.

PERFEKT VALG: Jan Åge Fjørtoft mener Haaland gjorde det rette i klubbvalget sitt. Foto: BVB Dortmund
PERFEKT VALG: Jan Åge Fjørtoft mener Haaland gjorde det rette i klubbvalget sitt. Foto: BVB Dortmund Vis mer
Publisert

Erling Braut Haaland har valgt sin neste arbeidsgiver, etter interesse fra flere av verdens største fotballklubber denne høsten.

Valget falt til slutt på Borussia Dortmund, som ligger på en fjerdeplass i Bundesliga og er videre til åttendelsfinale i Champions League.

Avgjørelsen var ventet å komme snart, men Dortmund kom alle medier i forkjøpet da de annonserte overgangen på sine sosiale medier søndag ettermiddag.

Likevel var ikke tidligere Bundesliga-profil og nåværende fotballekspert, Jan Åge Fjørtoft overrasket over at denne overgangen skjedde nå.

- Dette meldte jeg for fem uker siden, i all beskjedenhet. Det var fordi når man så de klubbene som var mest «keene» på å få ham, så er det i tråd med den filosofien de har hatt hele tida. Da var det ganske naturlig at det var tyske Bundesliga som var det neste steget og den klubben der som kanskje trenger ham mest, sier Fjørtoft til Dagbladet.

- Enorme sko å fylle

Steinar Pedersen, som spilte for Dortmund fra 1996 til 1999, og som ble den første nordmannen til å vinne Champions League, sier følgende om overgangen:

- Det er kjempegøy for norsk fotball at vi får en norsk spiller i en så stor klubb som Dortmund, sier Pedersen til Dagbladet.

- Erling har vist at han tar det nivået han spiller på. Han kommer til en klubb med enorm fanskare, med fullsatt stadion hver kamp. Det er en fantastisk atmosfære, og jeg ønsker han masse lykke til.

Pedersen har vært på flere turer tilbake til gamleklubben for å lære får han selv ble trener. Han avviser at Dortmund har snakket med han om Haaland, men påpeker at gultrøyene har «stålkontroll» på overgangsmarkedet.

- De har jo jobbet med å finne en storscorer ganske lenge. Man vet jo aldri, men får han en god start, blir han fort spydspissen som klubben har lett etter siden Robert Lewandowski dro. Om han blir det, er det helt fantastisk, men det er jo enorme sko å fylle, sier Pedersen.

Video not found

Utviklet superstjerner

Fjørtoft, som selv spilte for Eintracht Frankfurt rundt årtussenskiftet, mener dette var et meget godt valg av 19-åringen fra Bryne.

- Det blir gøy for ham å komme til klubben med høyest publikumssnitt i Europa, der de er flinke til å gjøre spillerne sine bedre. Alt dette tyder på at dette er et perfekt valg, sier Fjørtoft.

Han mener teamet rundt Haaland har gjort en grundig og vurdert analyse over hvor spisstalentet best kunne fortsette sin utvikling. Dortmund har flere ganger dette tiåret vist hvor gode de er til å utvikle spisser til den ypperste verdensklasse.

- De begynte med å finne ut hvor han kan utvikle seg mest som spiller. Med spillertypene de har og spillerne de har klart å utvikle de seineste årene gjorde dem til et naturlig valg. De har hatt spillere som Aubameyang, Lewandowski, Dembele og Sancho som de har utviklet til superstjerner. Alt det har nok spilt en rolle, mener Viasat-eksperten.

I tillegg trekker Fjørtoft fram at Dortmund har en av Europas mest spennende angrepsrekker bak nordmannen i Sancho, Reus, Thorgan Hazard og Julian Brandt.

- De spillerne de har der gjør det jo lettere å være spiss. Sancho har vel flest assist i topp-5-ligaer i Europa, så det gjør det jo til en angripers drøm, sier Fjørtoft.

Ikke endelig nei til United

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United var også en av klubbene som var meget interessert i å sikre seg Haalands tjenester, men ble valgt vekk til fordel for tysk fotball.

Fjørtoft mener det fortsatt kan være en aktuell destinasjon for Haaland i framtida, men at han gjorde det lurt i å ta et nytt mellomsteg før han går til en klubb somManchester United.

- Det er ikke nei til Manchester United, det er et nei til å ta det steget akkurat nå. Det er intenst for en 19-åring å spille i Premier League og for en klubb som Manchester United. Spør du nordmenn flest, så vet de nesten ikke hvor Dortmund ligger. Det er en by og en klubb som er flott for å utvikle seg som person og fotballspiller. Vi må ikke glemme at Erling fortsatt er 19 år, sier Fjørtoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer