SUPERSTJERNE: Magnus Carlsen tapte matchen mot Peter Svidler, Russland, men vant turneringen sammenlagt, og måtte skrive flere autografer. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Magnus Carlsen tapte matchen mot Peter Svidler, Russland, men vant turneringen sammenlagt, og måtte skrive flere autografer. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

- Et nytt kapittel i sjakkens historie

Magnus Carlsen får oppmerksomhet over hele verden.

(Dagbladet): - Det har vært den mest fantastiske turneringen vi noen gang har sett i Storbritannia, sier John Saunders, redaktør i Chess Magazine til the Guardian, etter at Magnus Carlsen i går vant kandidatturneringen i London, og er klar for å spille om VM-tittelen i november.

- Turneringen vil plassere seg på øvre del av listen over de beste turneringene noen sinne. Sjakken er klar for et generasjonsskifte, og det er mulig vi ser på den første mesteren som lærte seg sjakk i det 21. århundre. Dette er et nytt kapittel i sjakkens historie, sier Saunders til avisen.

Mye oppmerksomhet I november møter Carlsen (22) regjerende verdensmester Vishy Anand i kampen om verdensmestertittelen.

- Med et ungt og sterkt talent som Magnus Carlsen vil kampen om verdensmestertittelen bli godt dekket, og vil bli sett av folk i hele verden. Den unge nordmannen har overgått nåtidens og alle de kjente stormesterne fra fortiden og har nå vunnet muligheten til å bli den neste verdensmesteren, skriver Simon Lillistone i en kommentar i The Yorker.

- Hans briljans, utseende og intelligens har gjort klesmerket G-Star Raw oppmerksomme på han. Magnus har stått modell for merket, og har blitt sjakkens nye kjekkas.

Washington Times beskriver Carlsen som en superstjerne, mens Public Radio of Armenia beskriver den høydramatiske avslutningen på turneringen som «en bisarr avslutning på det som har blitt et historisk sjakkøyeblikk».

Nerver Den kubanske nettsiden Juvenvtur rebelde beskriver seieren på følgende måte:

- Det skjedde på en uvanlig og utrolig måte, men det skjedde, skriver Abdul Nasser Thabet.

- Turneringen hadde virkelig alt: avrevede nerver, nerveceller med posttraumatisk stress, hjerter på rømmen, men også mot og sinnsro av vinneren.

Økonomisk gullgruve - En VM-kamp bli interessant og et flott arrangement. En VM-kamp bli sannsynligvis også like dramatisk som denne turneringen, sa Carlsen etter gårsdagens kamp.

Seieren i London er verdt millioner av kroner for det norske sjakkgeniet, og en VM-kamp kan bli en økonomisk gullgruve for team Carlsen.

En VM-kamp står mellom to spillere, går over 12 partier og tar tre uker. Til gjengeld er premiefondet høyere enn i noen annen sjakkturnering.

I forrige VM-kamp delte de to spillerne 15 millioner kroner mellom seg, men med den norske utfordreren vil interessen for kampen øke betraktelig. Med større medieinteresse følger også større premiefond.

Carlsen vil kunne tjene ti millioner kroner i år.

- Det har vært en enorm interesse rundt Magnus. Den vil bli ytterligere forsterket nå, sier Carlsens manager, Espen Agdestein.

TOM FOR KREFTER: «At man kan bli utmattet av å spille sjakk, var nordmannen Magnus Carlsen et bevis på», skriver den danske avisen politiken.dk. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
TOM FOR KREFTER: «At man kan bli utmattet av å spille sjakk, var nordmannen Magnus Carlsen et bevis på», skriver den danske avisen politiken.dk. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer