- Et par av baklengsmålene var skandaløse

Bergdølmo skjønner snakket om kampfiksing etter Zagrebs totale kollaps.

(Dagbladet): Ajax og Nederland er fortsatt i sjokk etter at den tradisjonsrike storklubben klarte å miste et tilsynelatende umistelig forsprang til franske Lyon og røk ut av Champions League i går kveld.

Ajax hadde tre poeng og syv plussmål tilgode på Lyon før de avgjørende kampene, men da de selv tapte 0-3 hjemme for Real Madrid, og Lyon snudde 0-1 til 7-1 mot Dinamo Zagrebs ti mann, var fiaskoen et faktum.

Måten det skjedde på, hjelper heller ikke på humøret i Amsterdam.

Ajax fikk nemlig to mål feilaktig annullert i kampen mot Real, da to nettkjenninger avvinket for offside viste seg å aldri være offside. I tillegg mer enn antydes det skittent spill i Zagreb, i det minste blant journalister og forståsegpåere.

- Man kan ikke utelukke kampfiksing. Dette er en sport der millioner står på spill, så man kan definitivt ikke utelukke sånt, sa tidligere landslagsspiller og tv-ekspert Youri Mulder etter kampen i går, som forøvrig kostet Dinamo-trener Krunoslav Jurcic jobben.

I SJOKK: Ajax-spillerne raste mot dommerne etter to gale offsideavgjørelser, og humøret ble nok ikke bedre da resultatet i Zagreb kom tikkende inn.Foto: SCANPIX/REUTERS/Robin van Lonkhuijsen
I SJOKK: Ajax-spillerne raste mot dommerne etter to gale offsideavgjørelser, og humøret ble nok ikke bedre da resultatet i Zagreb kom tikkende inn.Foto: SCANPIX/REUTERS/Robin van Lonkhuijsen Vis mer

På sosiale medier raser beskyldningene mot Uefa og Dinamo Zagreb, og spesiell oppmerksomhet får et bilde som viser Dinamo-forsvarer Domagoj Vida blunke til Lyon-spiss Bafetimbi Gomis etter 5-1-scoringen, blant annet gjengitt hos De Telegraaf og AD.nl.

Skandaløse baklengsmål
I Viasat-studio i går sto André Bergdølmo og syntes synd på gamleklubben.

- En ting er selvfølgelig de gale offside-avgjørelsene, de har vi nå sett flere ganger, og det er vanskelig for linjemannen. Spilleren er helt på linje i begge situasjoner, men samtidig skal jo assistenten ha et godt trent øye. Det blir så avgjørende her, og da skjønner jeg at nederlenderne kaller det skandale, sier han til Dagbladet.

Verre synes Bergdølmo det var å se Dinamo Zagreb ramle sammen fullstendig i andre omgang mot Lyon.

- Greit, de har gitt opp, men likevel. De 3-4 første målene ser reelle ut, men et par av baklengsmålene etter det er skandaløse. Helt enkle innlegg og gjennomløpninger, forsvarsspill som ikke hadde holdt til plass et 3. divisjonslag engang, sier den tidligere Ajax-proffen.

- Det var mye twitring om korrupsjon og slike ting, og det blir det jo etter sånt. Spesielt når spillerne ikke gidder på den måten, de så seg nesten ikke tilbake etter scoringene. Og husk at Lyon har slitt, de hadde scoret to mål på de fem kampene før denne, sier han.

ANNULLERING 1: Ajax første offsidedømte scoring. Ajax-spilleren på linja tok returen og satte ballen i målSkjermdump: Viasat.
ANNULLERING 1: Ajax første offsidedømte scoring. Ajax-spilleren på linja tok returen og satte ballen i målSkjermdump: Viasat. Vis mer

- Er det noen som helst grunn til å tro at kampfiksing kan forekomme på dette nivået?

- Det har jo vært avdekket tilfeller før, men jeg forstår ikke hvordan det kan gå an. Hva gjør man? Ringer presidenter og tilbyr 50 millioner på en måte, jeg syns det er helt utenkelig. Men folk har jo blitt straffet for kampfiksing tidligere, sier Bergdølmo.

- Hvordan noen kan sette noe sånt på spill, det kan jeg ikke forstå. Men kombinasjonen av dårlig innsats og at de gir helt faen, det er uansett utrolig synd. At de ikke står på når de har fått muligheten til å delta i en så gjev turnering, det forplikter jo en viss profesjonalitet overfor kolleger, mener han.

Høres rart ut
Ajax-trener Frank de Boer vil heller ikke beskylde noen for noe, til tross for at han synes resultatet i Kroatia var merkelig.

- Jeg vet de spilte med ti mann, og det kan ofte bli en vanskelig motstander, sier de Boer, som ikke lot seg påvirke av journalistenes mange spørsmål om det luktet muffens i Zagreb.

- Jeg kan ikke kommentere det. Det høres rart ut. Men uansett om noe skjedde, må man kunne bevise det. Jeg kan ikke gjøre noe med det, sier de Boer.

ANNULLERING 2: Offsideavgjørelse nummer to. Ajax-spilleren på linja nærmest kamera er målscorer.Skjermdump: Viasat
ANNULLERING 2: Offsideavgjørelse nummer to. Ajax-spilleren på linja nærmest kamera er målscorer.Skjermdump: Viasat Vis mer

- Det er en stor skuffelse. Ingen av oss trodde at Lyon skulle vinne 7-1. Faktum er at da jeg fikk høre resultatet, så trodde jeg det var en spøk, sier danske Christian Eriksen til AFP.

André Bergdølmo mener det er trist at gamleklubben nå må ta til takke med Europa League.

- Det er utrolig synd på Ajax. De var faktisk bedre enn Real Madrid i banespillet, det sa jo Mourinho etterpå også. De treffer tverrligger og får to feilaktige offsidemål avblåst. Dette føles sikkert verre enn da jeg var med å slå dem med FCK, sier han til Dagbladet.

KONSPIRASJONER: I Nederland brukes dette bildet av en blunkende Domagoj Vida som et indisium på at noe var galt fatt i Zagreb. Videoklippet av samme blunk kan tolkes på veldig mange måter.Skjermdump: Viasat
KONSPIRASJONER: I Nederland brukes dette bildet av en blunkende Domagoj Vida som et indisium på at noe var galt fatt i Zagreb. Videoklippet av samme blunk kan tolkes på veldig mange måter.Skjermdump: Viasat Vis mer