Et paradis for dop og juks

Av og til er også en fordom riktig.

BESKYTTER SLAKTEREN:  Alberto Contador forteller det meste, men ikke hvor han kjøpte dop-biffen sin. FOTO: Thomas Rasmus Skuag / Dagbladet
BESKYTTER SLAKTEREN: Alberto Contador forteller det meste, men ikke hvor han kjøpte dop-biffen sin. FOTO: Thomas Rasmus Skuag / DagbladetVis mer

||| SPØR du europeiske anti-doping sjefer om hvem som er kollegaen deres i Spania, blir de svar skyldig. Anti-doping i Spania; hva er nå det? For ikke så lenge siden ble det arrangert en flott konferanse om temaet i Madrid og det sitter spanjoler i posisjon i det internasjonale apparatet som skal få dette jukset vekk fra idretten, men sånt ser ikke ut til å påvirke selve eliteidretten deres:

•• I Spania er det ganske fritt fram for dop.

Derfor rant det meste av den historiske avsløringen deres fra Operasjon Puerto ut i anonyme blodposer etter at det nasjonale rettsvesenet hadde tatt en.....; ja akkurat: En spansk en.

FOR det ekstremt store bevismaterialet som narkopolitiet bar ut fra lokalene til dopdoktor Eufemiano Fuentes kom aldri over til de særforbundene som dengang var involvert. Slik kunne mange syklister, tennis -og fotballspillere konkurrere videre etter at de var frikjent eller fått saken sin henlagt av det spanske rettsvesenet. Alberto Contador var en av dem.

Mer enn fire år etter er situasjonen like fastlåst. I våres antydet den spanske sportsministeren Jaime Lissavetzky at han tenkte på en lovendring for å sikre idretten tilgang til dette politimaterialet, men siden har det ikke skjedd noe. De posene med manipulert blod fra sentrifugen hos sykkeldoktor Fuentes som kunne stoppet flere av landets idrettsidoler, blir fortsatt gjemt unna av myndighetene.

SELV ikke fristelsen til å styrke antidopingarbeidet for å få OL til Spania, holdt til å endre den liberale dop-politikken.

Da Madrid ennå var kandidat til sommer-OL 2016 sist høst, påpekte det internasjonale dopingbyrået WADA at byen ikke var egnet som arrangørsted på grunn av manglende dopingbestemmelser. Spanjolene hadde nemlig innført et forbud mot å ta dopingtester om natta stikk i strid med WADAs ønske om å underlegge alle utøvere kontroll døgnet rundt.

Så tapte da også Madrid OL-kampen i konkurranse med Rio de Janeiro.

risikerer spanjolene å tape all anseelse i idretter som er preget av tungt dopingbruk. Tidligere var det for eksempel et klart skille mellom de katolske middelhavslandene og det protestantiske Nord-Europa i tilnærmingen til dopingmisbruk. Det er blitt endret gjennom en klart skjerpet italiensk kamp mot doping. Spania derimot har fortsatt som før.

I dopernes siste vesteuropeiske fristed er de nasjonalt innstilt til siste slutt. Som da Alberto Contador ble møtt med spredt applaus fra de spanske journalistene i starten på hans alvorstunge pressekonferanse før sykkelstjernen ble klappet ut av lokalet av den samme yrkesgruppen etter å ha avgitt sin biff-erklæring.

Ikke noe svik der i gården. I hvert fall ikke mot den lokale spanske slakteren som var så uheldig å ha fått dop i biffen sin. Akkurat den aktøren i den lange spanske dopingkjeden ville da heller ikke Alberto Contador avsløre under en pressekonferanse der han ellers lovet å fortelle absolutt alt.

Skyldig eller ikke; de er gentlemen til det siste i dop-paradiset Spania.