Petter Northugs sponsoravtale med Skiforbundet

Et perfekt forbilde

Den rause behandlingen av en nedbrutt Petter Northug viser hvor bra idretten kan være. Nå er det bare å selge solbrillene hans, selv om mye dumt har skjedd.

ET RIKTIG BILDE AV IDRETTEN: Ved å fortsette utstyrs-samarbeidet om solbrillene til Petter Northug, har Skiforbundet i praksis vist hva som bør være standarden for en riktig verdibasert norsk idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
ET RIKTIG BILDE AV IDRETTEN: Ved å fortsette utstyrs-samarbeidet om solbrillene til Petter Northug, har Skiforbundet i praksis vist hva som bør være standarden for en riktig verdibasert norsk idrett. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det tok femten år med sammenhengende sirkus, en haug medaljer og noen vonde personlige fall før en av Norges aller største idrettsstjerner ble viktigere for norsk idrett enn noen gang.

Det skjedde da Skiforbundet sist uke lot nåde gå for rett, og fortsatte samarbeidet med den falne forretningsmannen Petter Northug.

Petters uvettige råkjøring og eget rusproblem ga skilederne alle juridiske muligheter til å droppe denne felles butikken med de fancy solbrillene hans. Likevel valgte de å se bort fra nødparagrafene i utstyrsavtalen mellom eks-stjernen og Skiforbundet.

Skilederne brukte heller hjertet, og ga Petter enda en sjanse.

DET er ikke gitt hva han selv klarer å få ut av denne nye muligheten. Rusproblemer er sjeldent rasjonelle. Den PR-kampanjen skikongen kjører for tida med åpne treningsdagbøker og lørdagshygge på NRK fungerer nok på selve omdømmet, men det å pleie ryktet er fortsatt ikke poenget.

Nå er det slutt på den tida da han ukritisk ble heiet fram av VG og andre hofforgan. De som underveis heiet mest i norsk presse, er fortsatt for feige til å ta et oppgjør med sin egen mangelfulle journalistikk. Men dette er ikke lenger Petter Northugs største problem.

For han som for oss andre, gjelder å sortere mellom vesentlige og uvesentlige ting. Det betyr i lengden lite å være bejublet. Men mye å få seg en bra hverdag.

SELV om denne fortsatt fungerende utstyrsavtalen fra skilederne er ment som en utstrakt hånd til en kjær sportshelt i trøbbel, er vedtaket i styret i Norges Skiforbund mye mer enn en personlig sak:

  • Når Skiforbundet hjelper Petter Northug, hjelper jo skilederne enda mer idretten selv.

For det er ikke så ofte at idrettsbevegelsen så tydelig får fortelle hva som er poenget med dette fellesskapet. Her ble skilederne utfordret på kjerneverdiene, og løste det forbilledlig.

Det er ikke superstjernene; de såkalte forbildene, som må pusses på slik at idretten får en skinnende fasade. Det avgjørende er det sosiale innholdet i selve bevegelsen.

Altså at det er mye viktigere å bruke idretten til å ta vare på folk, enn å hylle de beste på resultatlistene.

ÅPNER OPP: Vidar Løfshus er en av de som har jobbet tettest på Petter Northug gjennom hans karriere. Nå forteller han om opp og nedturene de hadde sammen gjennom 15 år i internasjonal langrenn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

IRONISK nok har Petter Northug selv slitt med å forstå akkurat det. Hans eventyrlige karriere ble tidlig skjemt av en ubalanse mellom «meg og de andre».

Etter at Petter feilaktig ble vraket fra det norske OL-laget i 2006, brukte han utvalgte fiendebilder som motivasjon for å presse seg enda mer i treningsarbeidet.

I de sesongene da han fortsatt febrilsk jaget gjennom treningsøktene for å bli aller best, kunne disse bildene være alt fra forvokste guttunger i lokale trønderske barneskirenn til trangsynte svenske og tyske konkurrenter som ikke skjønte at den unge nordmannen satt med den nye koden til det å vinne i langrenn.

- Det var motivasjon blandet med hat, men jeg gikk taktisk selv om det var hat, sa Petter rett etter at han i 2010 vant sitt første OL-gull.

Før neste vinter-OL var tonen helt lik:

- På stafett er det krig og man får bare håpe at man går ut likt med Russland på deres hjemmebane. Da skal jeg ødelegge livet hans, så han ikke kan vise seg på en idrettsplass igjen, sa Northug til VG om russernes tenkte ankermann i Sotsji.

DENNE bevisste egoistiske strategien passet perfekt for å skaffe resultater og medieoppmerksomhet, men den ble fort vanskelig i forhold til fellesskapet på landslaget. Da Petter som landslagets desidert beste løper våren 2013 krevde å få bytte til et privatlag, var det knapt noe savn i den treningsgruppa han forlot. Der hadde den ellers godt nok likte superstjernen i lang tid egentlig trent for seg selv.

Det store problemet ble de særavtalene Petter og de kommersielle medhjelperne ønsket seg. I lengden svekket disse private avtalene helheten såpass at Skiforbundet valgte å innføre nye, strammere sponsorregler for å sikre den økonomiske driften av alle andre enn Northug og de enkelte store navnene.

DE samme felles reglene ble denne gangen brukt til Petters fordel. Det er Skiforbundet som fellesskap som har sagt ja til å fortsette samarbeidet med Northugs private utstyrsfirma. Selv etter å ha sviktet både seg selv med rusen og alle andre på veien, blir Petter fortsatt sett på med samme øyne av skilederne.

Underveis har bare brillene endret seg. Den gang han var på sitt største som nasjonal skihelt, var Northug en så høyt betalt bruker av de rette solbrillene at skivennene gratis fikk gode økonomiske råd:

- Gratulere!! Du e rå! Petter sei du må ta av dæ brillan, hvis du ikke gjør d får du værtfall ikke nå Oakley avtale!!!, skrev Rachel Nordtømme: Petters daværende kjæreste, i en sms til Chris Jespersen: Kompisen deres, etter vestlendingens gjennombrudd med feil gule briller og fjerdeplass i Gällivare i verdenscupstarten for ti år siden.

Da var det bare sponsorpenger dette dreide seg om.

gjelder det mest det virkelige bildet av den nasjonale idrettsbevegelsen; altså hvordan det ser ut i lokale klubber og lag der nær to millioner nordmenn leker hver eneste dag. Det at det alltid er plass til alle slags folk i den leken. Og i beste fall omtanke for alle også.

Det eneste som er sikkert i livet, er at hverdagene våre kommer med fall. Da hjelper det at vi prater mindre om idrettsheltene som tilgjorte moralske forbilder, og i stedet gjør mer for å sikre fellesskap for oss som faller.

For idretten omfatter dette av og til tydelig oppgjør med de i garderoben som ødelegger dette fellesskapet, men samtidig raushet for den enkelte uansett hva som skjer ellers i livet.

Nettopp det er skisportens siste rause tilbud til Petter Northug.

Og noe bedre tilbud finner du knapt om dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer