Super League

- Et PR-selvmord

Erik Thorstvedt tror det vil ta årevis før fansen glemmer Super League-flørten. Omdømmeekspert mener supporternes seier gjør at tabben raskt er glemt.

OPPRØR: Jordan Henderson var blant spillerne som fikk stoppet Super League-planene til de engelske klubbene. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld kom nyheten som rystet hele Fotball-Europa. 12 av kontinentets beste lag kunngjorde opprettelsen av en ny liga, «Super League». Planene førte til voldsomt raseri og opptøyer blant supporterne.

Knappe to døgn seinere har alle de engelske lagene trukket seg fra turneringen. Det samme har Atlético Madrid og Inter, og Super League skal nå revurdere prosjektet.

Selv styreformann i Juventus Andrea Agnelli innrømmer at det blir vanskelig å fortsette med turneringen etter at de seks engelske lagene trakk seg.

På spørsmål om Super League kan fortsette svarte han følgende.

- For å være helt ærlig? Nei.

Det ser altså ut til at planene smuldrer opp som gjær i lunka vann.

Fotballekspert i TV 2 og tidligere Premier League-proff, Erik Thorstvedt, var tirsdag kveld glad for at de første klubbene trakk seg. Han tror supporterne vil bære nag overfor sine klubbeiere i mange år framover.

- Jeg vil tro at de klubbene som sa ja til dette, angrer bittert nå. Dette var et PR-selvmord som det vil ta lang tid å komme seg over, spår Thorstvedt, som også tror Real Madrid-president og Super League-sjef Florentino Pérez opplever utviklinga som en enorm nedtur.

- Dette er en seier for fansen og fotballfolk over hele verden. Samtidig er det et voldsomt nederlag for alle som har satt navnet sitt på dette prosjektet. Dette forteller oss at fotballen betyr mye kulturelt, og så viser det at planen var fundamentalt feil, sier Thorstvedt.

Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea og Tottenham trekker seg fra Super League. Det bekreftes sent tirsdag kveld. Vis mer

- Umulig prosjekt

Omdømmeekspert Trond Blindheim har fulgt utviklingen i Fotball-Europa de siste dagene. Han mener supporternes sterke reaksjoner overrasket initiativtakerne, og rammer eiernes, til tider utskjelte, renommé enda mer.

- Det er et brudd på ideologien. Til slutt hadde de viklet seg inn i et umulig prosjekt, når man ser på reaksjonene som kom. Det var en union motstand og et bevis på at eierne hadde feilbedømt fansen totalt, sier Liverpool-supporten Blindheim til Dagbladet og fortsetter:

- Dette ble ikke bare en ripe i lakken, men en skikkelig bulk for eierne. De har utvist utrolig dårlig dømmekraft. Men erfaringsmessig går dette fort over, og særlig når fansen vinner fram. Da snur det fra kritikk til jubel.

- Blir ikke glemt

Men Blindheim støtter Thorstvedt i at de siste dagene for alltid kommer til å være en upopulær del av historien.

- Det blir nok ikke glemt, og vil gå inn i fotballhistorien. Men samtidig ble dette en seier for fansen, og da er det lettere å legge det bak seg. Det ble til slutt et stort plaster på såret – et plaster som ikke bare stopper blødningen, men også har en psykologisk effekt, mener Blindheim.

Seint tirsdag kveld hadde samtlige av de engelske lagene trukket seg fra turneringen. Arsenal gikk blant annet ut med en beklagelse til fansen på sin hjemmeside.

- Da vi fikk invitasjonen til å slutte oss til superligaen, ville vi ikke bli stående igjen på perrongen. Vi ville beskytte Arsenal og klubbens framtid. Men etter å ha lyttet til dere og hele fotballsamfunnet trekker vi oss ut av prosjektet. Vi gjorde en feil, og vi ber om unnskyldning for det, skriver klubben på sin hjemmeside.

Fra spansk hold rapporteres det at Barcelona og Atlético Madrid også sier takk for seg. I Italia skal AC Milan og Inter Milan også ha trukket seg ifølge flere medier.

I en pressemelding natt til tirsdag bekrefter Super League at de engelske lagene trekker seg og at turneringen nå vil revurdere prosjektet.

- Gitt de nåværende omstendighetene vil vi revurdere de mest hensiktsmessige stegene for å forme prosjektet på nytt, skriver Super League.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer