Et realt vikingtokt

Åge Hareide og Norges landslag ranet serberne i Beograd i kveld.

BEOGRAD (Dagbladet.no): La det være sagt med en gang: Rammen rundt bortelandskampen i Serbia er ikke i nærheten av hva som venter Norges beste menn når VM-kvaliken starter mot Italia 4. september. Hareide får bare håpe det norske spillet ikke likner heller.

Selv om tendensene er der. Etter et kvarter av første omgang viste kaptein Martin Andresen klasse. Carew starter bevegelsen i mot, Helstad starter i bakrommet, og Blackburn-spilleren sender avgårde en perfekt pasning på andrebevegelsen. Hadde Helstad sett Carew foran mål i stedet for å ta den med seg med hånda, kunne Lille-John fått en fantastisk start under Hareide.

Upresist

Fotball handler som oftest om å spille hverandre gode. Under Hareide har det vært ok å spille ballen til hverandre også. Men førsteomgangen bar preg av at pasningsføttene hadde dratt på seg litt rust i dagene på Balkan.

Lundekvam gjør Myhre en bjørnetjeneste når han vipper et tilbakspill fra tolv meter i fanget hans. Mens Kovacevic presser. Basma, Andresen, og Stensaas er også skyldige i å gi bort ballen umotivert.

Sjanser

Men tross alt er det en stund siden nordmenn ble vant til å se mange sjanser i riktig retning når Norge spilte. Kombinasjonen Carew - Flo på topp, og Hoseth - Andresen på midten garanterer underholdning. Så også i Beograd.

 • Etter et drøyt kvarter finner Flo Carew inne i feltet. Roma-spissen tar ned ballen, og blir felt på femmeteren. Bare en uvillig og svaksynt dommer blåser ikke straffe der.
 • Kvarteret etter slår Andresen inn fra sida mot en John Arne Riise i fart. Fra fem meter setter han ballen himmelhøyt over.
 • Stensaas kommer rundt på kanten etter fint kombinasjonsspill, slår på bakre stolpe, og Helstad header over.

  Stang på stang


  Men serberne hadde også sine muligheter i første omgang. Anført av en meget god Danijel Ljuboja ble det i blant riktig lystig for de knappe 20 000 på tribunene.

  Kovacevic headet i stanga etter drøyt tjue minutter, og Dejan Stankovic fant det for godt å finne fram dynamittkubba i skoen sekunder før pause. Fra drøyt seksten meter sendte han avgårde en kule Thomas Myhre bare hørte smellet i stanga av.

  Med null-null til pause var det fortsatt god norsk grunn til å være fornøyd.

  Byttekamp


  I god privatlandskamptradisjon byttet Hareide ut tre spillere i pausen. Det ga umiddelbart serbiske resultater. De første minuttene var det litt ekstra rom på midten, og etter knappe tre minutter kom Serbia til en ny stor sjanse. En dødball fant veien inn på Myhres femmeter. Headinga gikk rett i klypene på den norske keeperen.

  Så satt spillet seg i det tempoet Norge kom for å få: Lavt.

  Men feilpasningene fortsatte å florere. Og albuene i feltet. Det endte med et dyprødt kort til den serbiske kapteinen Kovacevic etter en time.

  Heldig Riise


  Minutter etter utvisningen var John Arne Riise nær ved å forære innbytter Mateja Kezman et mål. Headinga tilbake til Myhre var så dårlig at bare overraskelsen tilKezman kombinert med en god Myhre hindret serbisk ledelse.

  Aggressiviteten i det bakre leddet var tydeligvis lagt igjen i garderoben ved halvtid. Dribleglade serbere fikk til stadighet tråkle seg fram til skuddmuligheter. Uten at det ble noe stort ut av det.

  Trollmannen Gamst


  Idet du trodde byttene skulle trekke kampen ut i målløsheten var det tid for litt norsk magi.

  Hassan El Fakiri spilte vegg med Andresen, dro en fransk en, og fikk skuddet blokkert. Og der dukket Morten Gamst Pedersen opp på returen, tok med seg ballen på vei ut av sekstenmeteren, og ble hektet av keeperen.

  Martin Andresen var sikker straffeeksekutør.

  Og når Norge er så til de grader i flytsonen er det ikke stort verken serbere eller andre kan gjøre med det.

UTVIST:</B> Serbias kaptein Darko Kovacevic ble utvist etter tre stygge albueslag mot hodet til Frode Johnsen etter en drøy time. Her er han i duell med Claus Lundekvam.
DRIBLETE: Thorstein Helstad forsøker å lure seg mellom Ivica Dragutinovic (t.v.) og Nenad Djordjevic.
LANG TÅ: John Carew forsøker å skjerme ballen fra Serbias Goran Gavrancic.