­Johan Kaggestad:

- Et reint helvete

Søndag gjorde Johan Kaggestad (77) comeback på TV-skjermen, etter det han beskriver som et krevende år. - Det er konas sykdom som har vært det verste, forteller han til Dagbladet.

TUNGT: Det har vært et langt og krevende år for Johan Kaggestad. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TUNGT: Det har vært et langt og krevende år for Johan Kaggestad. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Tour de Frances siste dag fikk nordmenn et etterlengtet gjensyn med Johan Kaggestad i TV 2-studio. Der fortalte han en gripende historie om det «tøffe» året som har vært.

Først ble kona innlagt med demens, før nyrene til Kaggestad ga etter i fjor sommer. Til Dagbladet beskriver han tiden som «et reint helvete».

- Det har uten tvil vært krevende og aller mest har det vært å se kona mi, for situasjonen der blir jo ikke noe bedre. I tillegg har jeg vært inn og ut av sykehuset hele tiden midt oppi det hele.

Sønn Mads Kaggestad, som har tatt over rollen som TV 2s ekspertkommentator i årets Tour, utdyper til Dagbladet om hvordan morens sykdom preger dem, noe han synes er viktig å være åpen om.

- Demens går jo bare en vei, og da har det handlet om å redusere frafallet og tilrettelegge hverdagen. For meg har «fatter'n» vært min mentor og rådgiver, og alt har gått veldig inn på han. Nå er rollene snudd og jeg må støtte han.

- Tøft

- Hvordan har du taklet det?

- Det har vært veldig tøft å se sine egne foreldre så svekka, men at ens far og mor blir syke er noe veldig mange opplever, og en del av livets gang, sier yngste blad Kaggestad videre.

Siden 2003 har Johan Kaggestads stemme runget i sportsinteressertes hjem. I 2012 ble han gjort til ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur.

Nordmenn landet rundt har i etterkant roset den 77 år gamle sykkellegenden for å vise seg i studio, og igjen glimtet han med sin enestående kunnskap.

- Jeg er ikke på Facebook eller Twitter som folk flest, men jeg har fått mange meldinger. Det er veldig hyggelig, og jeg prøver å svare så godt jeg kan, sier Johan Kaggestad.

RØRT: Johan Kaggestad er overveldet over alle positive meldinger som har kommet. Foto: TV 2
RØRT: Johan Kaggestad er overveldet over alle positive meldinger som har kommet. Foto: TV 2 Vis mer

- Sterke følelser

I studio var det programleder Marius Skjelbæk som fikk det ærefulle oppdraget med å ta en prat med ridderen.

- At det var Marius jeg skulle snakke med satt jeg pris på. Det fikk meg til å slappe av, han er jo alltid så forberedt og i godt humør, sier Kaggestad.

Selv beskriver Skjelbæk intervjuet som noe av det sterkeste han har gjort, og man kunne tydelig se at hamarsingen var preget under sendingen.

- Du merker at stemmen brister, det var mange sterke følelser i sving. Det er vanskelig når mennesker man har sett opp til hele livet, og én man har delt fine opplevelser med har det vondt. Denne seansen kan stå igjen som et fint bilde på kameratskap, sier Skjelbæk til Dagbladet.

LER: Jombo Visma-syklisten, Primoz Roglic, utnyttet pressekonferansen før Tour de France på å gjøre litt narr av Christiano Ronaldo. Video: Helseth / Rødt Kort. Vis mer

- En seier

Programlederen forteller at han kjenner familien godt, og vet hvor utfordrende de har hatt det. Han er imponert over hvor bra 77-åringen klarte seg, til tross for omstendighetene.

- Det var nydelig å se. Selv om stemmen og fysikken er svakere, klarte han å slå gjennom med auraen sin og eie «spotlighten». Dette var en seier, og at han kastet glans over det hele var rørende og fint, sier Skjelbæk før han fortsetter:

- Johan skal ikke rangeres. Han er den viktigste brikken Sykkel-Norge har hatt i så mange år. Med en enorm kunnskap, teft og en herlig uredd kommentering vi ikke finner noe annet sted, sier Skjelbæk videre.

Hylles

Den vanligvis humoristiske mannen fra Ottestad i Hamar blir nå hyllet for hvordan han taklet stundens alvor.

- Én ting er at du kan fjase, Marius. Men at du også klarer å lose oss gjennom det segmentet der med stødig hånd, det står det respekt av, skriver en bruker.

- Du er god, Marius. Du har noe helt ekstremt solid i bunn, som ikke er fag. Faget har du i tillegg, skriver tidligere NRK-profil Line Andersen på samme nettsted.

Selv er han ydmyk over de positive tilbakemeldingene.

- Det er jo så klart en god følelse, men det viser jo også hvor mye Johan har betydd for folk. Det var viktig for meg at dette skulle bli bra, sier Skjelbæk.

GOD FØLELSE: Marius Skjelbæk beskriver seansen med Johan Kaggestad som noe av det største han har gjort. Foto: Øyvind Ganesh Eknes/TV 2
GOD FØLELSE: Marius Skjelbæk beskriver seansen med Johan Kaggestad som noe av det største han har gjort. Foto: Øyvind Ganesh Eknes/TV 2 Vis mer

Tom for ord

Christian Paasche har vært senior Kaggestads makker i 18 år. Under TV2s sending slet han med å si noe som helst. Det gjorde han også dagens derpå.

- Det er vanskelig å snakke når vårt forhold er så sterkt og minnene er så mange. Det har vært vondt å se han syk, men det er godt å se at han er på bedringens vei, sier en tydelig preget Paasche til Dagbladet.

- Det var sterkt å se hvor mye det betydde for han. Christian er et følelsesmenneske som gir av seg selv, og det er jeg og, sier Johan Kaggestad om å se makkeren igjen.

Paasche beskriver vennskapet som «unikt» og gir ridderen mye av æren for karrieren han har fått.

- Johan har betydd veldig mye for mitt virke og jeg hadde aldri vært samme sted jobbmessig uten han. Å kommentere Tour de France er ikke bare å snakke over rittet, det er jo et «interrail» hvor vi reiser timevis på reise sammen, forklarer Paasche.

RADARPAR: Christian Paasche og Johan Kaggestad har ledet Tour de Frances sendinger haugevis av år på TV 2, før sønn Mads Kaggestad steppet inn i år. Foto: TV 2
RADARPAR: Christian Paasche og Johan Kaggestad har ledet Tour de Frances sendinger haugevis av år på TV 2, før sønn Mads Kaggestad steppet inn i år. Foto: TV 2 Vis mer

- Betydde mye for ham

Som arvtaker har som nevnt Johans eget DNA steppet inn. Da Paasche slet med å formulere seg, tok sønnen selv ordet på TV-sendingen og hyllet sin far.

- Det ble veldig spontant og følsomt, sier Mads Kaggestad til Dagbladet, før han fortsetter:

- Det var fint og sterkt å se han. Alle kunne se at han var syk og det kostet mye krefter for han å komme, men jeg vet at dette betydde mye for han. Han elsker Tour de France og kollegaene i TV 2, sier han videre.

Junior Kaggestad forteller at det har vært vanskelig å treffe faren på grunn av covid, men at de har holdt kontakten på telefon så godt det har latt seg gjøre.

- I starten spurte jeg han ikke om råd, men når han ble bedre over Touren begynte han å sende meldinger som «Se på Edvald nå», som var gøy.

KJENT DNA: Mads Kaggestad har denne sommeren vært Christian Paasches nye sidekick i Tour de France, i rollen som faren har hatt i en årrekke. Foto: TV 2
KJENT DNA: Mads Kaggestad har denne sommeren vært Christian Paasches nye sidekick i Tour de France, i rollen som faren har hatt i en årrekke. Foto: TV 2 Vis mer

- Pissnervøs

Å ta over den store rollen som Paasches sidekick var en stor utfordring, og han innrømmer at han har kjent på et stort press.

For selv om Mads over flere år har kommentert sykkel for TV 2, var det noe annet å være sykkelekspert i verdens største sykkelritt, og ta over for en legende som «fatter'n»

- Når jeg kom ned til Frankrike var jeg pissnervøs. Ja, jeg har vært nede her før, men man merker trøkket på en helt annen måte. Christian ga meg jo full tillit og bare forventet at jeg skulle være klar fra start.

- Det som var viktig var at Mads skapte sin egen rolle, og ikke tenkte så mye på hva faren har gjort. Det har han klart veldig fint, sier Paasche.

- Det var ekstra hyggelig at det var Mads som fikk oppgaven. Jeg har bare positive tilbakemeldinger å komme med, sier faren stolt.

- Spennende navn

Slovenske Tadej Pogacar stakk overlegent av med seieren i årets Tour, med over fem minutters margin på danske Jonas Vingegaard, som tok en sterk andreplass.

Sistnevnte har vært et lyspunkt, i en svak sesong sett med norske øyne, forteller senior Kaggestad.

IMPONERT: Johan Kaggestad er begeistret for danske Jonas Vingegaard (t.v), som for alvor markerte seg i årets Tour de France. Foto: Reuters
IMPONERT: Johan Kaggestad er begeistret for danske Jonas Vingegaard (t.v), som for alvor markerte seg i årets Tour de France. Foto: Reuters Vis mer

- Det er et nytt navn som blir spennende å følge. Totalt sett har dette rittet vært dramatisk og veldig spennende. Jeg håpet jo Cavendish skulle ta siste etappen på Champs-Élysées, men Wout Van Aert viste igjen hvor sterk han er.

Han får støtte av sønnen, som også hyller norske fans sitt engasjement rundt årets ritt.

- Jeg er imponert over hvor bra publikum i Norge er oppdratt på sykkel. Det har gjort det enda mer givende for oss, sier Mads, som akkurat har kommet hjem for noen dager med velfortjent ferie.

- Det skal bli deilig å tilbringe litt tid med kone og barn igjen nå, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer