OPPGJØRETS FORSPILL: Steve Bennett viste korrekt ut Cristiano Ronaldo i sesonginnledningen i 2007. I karantenen som fulgte fikk portugiseren noen sannhetens United-ord. Foto: Sang Tan / AP / NTB Scanpix
OPPGJØRETS FORSPILL: Steve Bennett viste korrekt ut Cristiano Ronaldo i sesonginnledningen i 2007. I karantenen som fulgte fikk portugiseren noen sannhetens United-ord. Foto: Sang Tan / AP / NTB ScanpixVis mer

Et rødt kort fra 2007 er med på å forklare hvorfor Ronaldo er best i verden

På dagen ti år etter sin første sluttspillseier, åpner han VM.

SALVADOR (Dagbladet): I dag er det nøyaktig ti år siden Cristiano Ronaldo (29) vant sin første mesterskapskamp. Veien mot verdensherredømme var påbegynt. Muskelbyggingen også.

For det er lett å finne bilder av Cristiano Ronaldo i bar overkropp. Han kastet skjorta like gjerne som 19-åring i EM 2004, som han gjorde det som 29-åring under Champions League-finalen i mai.

Men vil du komme under huden på Portugals kaptein, sliter du. Han stiller svært sjelden opp til intervjuer om sin egen person, sannsynligvis fordi det ikke hjelper ham i retning av det som er hans altoppslukende mål:

Han skal til enhver tid være verdens beste fotballspiller.

- Vi vet ikke så mye om privatpersonen Cristiano Ronaldo, vi heller, sier den portugisiske TV-profilen Hugo Gilberto til Dagbladet.

Knyttet til familien Gilberto er sportsreporter i statskanalen RTP. Nå er han på plass i Salvador for å se landet sitt VM-åpne mot Tyskland, og da er det Cristiano Ronaldo alt handler om.

Fotballspilleren Cristiano Ronaldo.

I går møtte nummer 7 pressen i Salvador, og da tok han seg tid til å svare på et titall spørsmål i kjelleren på Arena Fonte Nova. Men det kom vel ikke fram så mye nytt.

- Hvordan han er utenom banen, er det få som egentlig vet, men det har gått an å lese seg til en del. Det er for eksempel godt kjent at han har et veldig nært forhold til sin mor, sin søster og resten av familien. Vi vet også at han har en stiftelse hjemme på Madeira som betyr mye for ham, sier Hugo Gilberto.

Ti år etter Når Cristiano Ronaldo leder sine lagkamerater ut for å møte Tyskland litt før klokka 18 i kveld, skjer det på dagen ti år etter at han feiret karrierens første sluttspillseier:

Portugal slo Russland under EM på hjemmebane i 2004. Da hadde de mørkerøde allerede tapt sin første kamp, mot Hellas, og de skulle også tape den siste. Finalen. Også den mot Hellas.

Manchester Uniteds store talent gråt mer enn noen andre den kvelden i Lisboa. Ti år seinere har han fortsatt ingen tittel med Portugal, men han har vunnet alt annet - og det flere ganger.

- I 2004 så mange at han ville bli en bra spiller. Vi hadde hatt Luis Figo, Rui Costa, Vitor Baia ... de var store stjerner. Men at Ronaldo skulle bli så stor, at han skulle bli best i verden, det trodde ingen på, sier Gilberto.

Det har i flere år vært en kniving mellom ham og Lionel Messi om akkurat den tittelen. For øyeblikket er det Cristiano Ronaldo som har den, og i Portugal er det overhodet ingen debatt.

19 ÅR:  Så glad ble Cristiano Ronaldo etter å ha scoret under EM på hjemmebane i 2004. Foto: NTB Scanpix
19 ÅR: Så glad ble Cristiano Ronaldo etter å ha scoret under EM på hjemmebane i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært en lang sesong for Cristiano, og han har hatt problemer med kneet de siste ukene. Så han er neppe 100 prosent. Men selv om Ronaldo bare er 70-80 prosent, vil han være VMs beste spiller.

Vil bli tidenes beste En av dem Ronaldo stoler mest på, er den mektige agenten Jorge Mendes.

- Ronaldo vier hver eneste time av sitt liv til å bli best i verden. Han ønsker å bli vurdert som den beste fotballspilleren gjennom historien, sier Mendes i et intervju med Madrid-avisa ABC.

- Han lever bare for sin sønn, sin familie og for fotballen, legger han til.

Prat i 2007 Den imponerende atletkroppen, som Ronaldo startet å meisle ut allerede i tenåra, er ikke bygget for at han skal se bra ut på stranda.

- Alle trenerne han har hatt sier det samme: Ingen trener hardere enn ham, ingen legger ned så mye arbeid som ham for å nå målene sine, sier reporter Hugo Gilberto til Dagbladet.

21 ÅR: I 2006 kastet han like godt trøya under oppkjøringa til VM-sluttspillet. Foto: NTB Scanpix
21 ÅR: I 2006 kastet han like godt trøya under oppkjøringa til VM-sluttspillet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere Manchester United-assistenten Rene Meulensteen mener en prat han hadde med Ronaldo høsten 2007, kan ha vært utslagsgivende for at portugiseren er kommet dit han er i dag.

- I starten av den sesongen var Ronaldo suspendert i tre kamper, etter at han ble utvist mot Portsmouth, så jeg ble igjen på feltet for å jobbe med ham. Jeg visste hva han ville. Han ville bli best i verden, sier Meulensteen i et intervju med Daily Telegraph.

Det røde kortet var en vekker. Der og da begynte en strategisk jobb for å løfte Ronaldo fra å være en uforutsigbar og teknisk United-stjerne, til å bli den aller største.

Det handlet om teknisk utvikling, om taktiske vurderinger, om posisjonering og avslutterferdigheter - og om ungguttens innstilling.

23 ÅR: Også i Sveits i 2008-EM bød Ronaldo på hud. Foto: NTB Scanpix
23 ÅR: Også i Sveits i 2008-EM bød Ronaldo på hud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Du spiller ofte som om du ønsker å sette deg selv i rampelyset, og du gjør mye som ikke er til hjelp for lagkameratene dine», lød den harde dommen fra førstelagstreneren.

- Han aksepterte det jeg sa, fastslår Meulensteen.

Ni måneder etter karantenesamtalen scoret Cristiano Ronaldo sitt 42. mål for sesongen. Det kom mot Chelsea i Moskva, da Manchester United vant Champions League-finalen. Et halvt år etter det igjen fikk han for første gang utmerkelsen «verdens beste fotballspiller». Ved juletider 2013 vant han den for andre gang.

Idol også i USA Stjernereporteren Hugo Gilberto tror det er tida i Real Madrid som har gjort Ronaldo til et globalt ikon, men han mener også at spilleren aldri hadde vært der han er i dag uten de seks sesongene i Manchester United.

- Før VM 2014, under oppkjøringen i USA, så vi hvor stor stjerne han er. Selv der ble hotellet beleiret av Ronaldo-fans. Men jeg tror ikke han hadde vært verdens beste spiller uten den oppdragelsen han fikk av United og Alex Ferguson.

25 ÅR: På vei av banen etter å ha byttet til seg ei Brasil-trøye under VM i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix
25 ÅR: På vei av banen etter å ha byttet til seg ei Brasil-trøye under VM i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvilken status har han i Portugals VM-tropp?

- Ronaldo er kapteinen, og han er den naturlige lederen i laget. Han setter stemningen i gruppa. Og alle respekterer ham, sier Gilberto.

- I 2004 var Luis Figo lagets kaptein, og en ledestjerne for de unge. Er Ronaldo typen til å løfte resten på samme vis?

- Figo var god, men ikke verdens beste. Og så var han en annen type. Mer arrogant, og mindre opptatt av laget enn det Ronaldo er. Så den oppgaven løser Ronaldo bedre enn Figo, fastslår Gilberto.

29 ÅR: Så glad ble Cristiano Ronaldo over å vinne sin andre Champions League-tittel i mai. Foto: NTB Scanpix
29 ÅR: Så glad ble Cristiano Ronaldo over å vinne sin andre Champions League-tittel i mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva vil være regnes som suksess for Portugal i VM?

- Å komme videre fra gruppespillet, tror jeg. Ja, vi har verdens beste spiller, men laget er ikke like godt som det var før. Hadde Ronaldo vært den han er i dag, og spilt i 2004-laget, så hadde Portugal blitt europamester den gangen. Det burde de ha blitt også, sier Gilberto.

Han mimrer seg ti år tilbake i tid:

- Husk, vi hadde Porto, som vant Champions League noen uker før EM. I tillegg ble landslaget styrket av spillere fra andre ligaer - Ronaldo og Figo, for eksempel. Og Portugal hadde hjemmebanefordel. Men så presterte de å tape to ganger for Hellas i løpet av 15 dager. Jeg fatter ikke at Portugals landslagssjef Luiz Felipe Scolari, som nå leder Brasil, mislyktes så totalt. For meg er han en av de dårligste trenerne her i VM.

HYLLER NASJONALSKATTEN: Den portugisiske TV-reporteren Hugo Gilberto er ikke i tvil om at Cristiano Ronaldo er verdens beste. Foto: Lars H. Kvam
HYLLER NASJONALSKATTEN: Den portugisiske TV-reporteren Hugo Gilberto er ikke i tvil om at Cristiano Ronaldo er verdens beste. Foto: Lars H. Kvam Vis mer