- Et så fantastisk lag som Spania kunne spilt ballen mer framover

Ola By Rise forstår kritikken.

KLAR FOR DUELL: Cristiano Ronaldo har aldri scoret på Iker Casillas i kamp. I kveld møtes de to i semifinaleduell, det spanske kollektivet mot de portugisiske individualistene, ifølge mange. Foto: SCANPIX/AFP/MIGUEL RIOPA
KLAR FOR DUELL: Cristiano Ronaldo har aldri scoret på Iker Casillas i kamp. I kveld møtes de to i semifinaleduell, det spanske kollektivet mot de portugisiske individualistene, ifølge mange. Foto: SCANPIX/AFP/MIGUEL RIOPAVis mer

Fotballstudio kl. 20.45: Portugal - Spania

(Dagbladet): Uavgjort mot Italia og tre seire er EM-fasit for regjerende mester Spania før semifinalen mot Portugal i kveld.

Likevel kritiseres laget, både hjemme og ellers i Europa, for at de ikke er morsomme nok å se på.

Assisterende landslagstrener Ola By Rise har forståelse for at noen mener det ikke går nok framover.

- Det er veldig interessant å se pendelsvinginga mot Spania, det er fascinerende, sier han til Dagbladet.

- Spania har vært ekstremt dyktige i turneringa så langt, og de skal ha respekt for det de har gjort. Men jeg tror at det handler litt om at man sitter og føler at et så fantastisk godt lag som Spania kunne spilt ballen litt mer framover. De trenger ikke spille den tilbake hver eneste gang, sier By Rise, og trekker fram andre EM-favoritter:

- Vi ser litt større framdrift i andre lag, Tyskland for eksempel, og det kunne Spania også vært: litt mer fremoverrettet i siste tredel. De har vært veldig possession-dyktige, fantastisk gode defensivt, gode i gjenvinning. Men de har ikke skjemt oss bort offensivt, sier han.

Balansert Portugal
Landslagsassistenten kom nylig hjem fra EM-landene, der han så både Spania og Portugal på nært hold. Konklusjonen etter de dagene: Vi kan glede oss til en fantastisk spennende semifinale.

Portugal er et lag han kjenner godt etter møtene i kvalifiseringen til mesterskapet, men likevel er han imponert over hva Paulo Bentos lag har levert så langt.

- Det er nesten ingen endringer i det hele tatt fra da vi møtte dem, det er nesten de samme spillerne. Men de har fått inn (Miguel) Veloso sentralt, og det har gitt mye bedre harmoni på midten. Det styrket dem, og gjør at de kan rotere litt på det defensive ansvaret, og det gjør at Moutinho og Meireles får komme lenger fram, sier By Rise.

- Backene har også vært gode, Coentrao og Pereira kommer på skift og gir dem alternativer. Samtidig har de vist seg som et turneringslag etter tapet for Tyskland i åpningskampen, og blitt bedre og bedre etter hvert, sier han.

«Fullblodshesten» Ronaldo
Det siste gjelder ikke minst Cristiano Ronaldo.

GLEDER SEG: Norges assistenttrener Ola By Rise forstår de som skulle ønske Spania spilte ballen enda mer framover, men er likevel beundrer av det de har levert så langt i turneringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GLEDER SEG: Norges assistenttrener Ola By Rise forstår de som skulle ønske Spania spilte ballen enda mer framover, men er likevel beundrer av det de har levert så langt i turneringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Etter en målfattig åpning på mesterskapet, med mye frustrasjon, sendte han omtrent egenhendig Portugal til semi.

- I særklasse. «Out of this world», skryter Ola By Rise.

- Vi så ham live i kvartfinalen, og innimellom er det som å se en fullblodshest mot fjordinger når han setter på fart og utfordrer. Han var involvert i alt.

- Hva sier du til ideen om å bruke Ronaldo som midtspiss?

- Det er mange lag over tid internasjonalt som ikke har hatt en topp midtspiss, Brasil i 1982, for eksempel. Det handler om å fylle en funksjon. Portugal har fantastiske kantspillere, Nani også er en ving av internasjonal klasse, og dermed har de fart på begge sidene, også ved hjelp av de nevnte backene. Postiga har hatt en funksjon i midten, og Almeida er også komplementær i forholdet til resten av angrepet, mener By Rise.

Kontringsoppvisning
Spania kan med seier i kveld ta seg til sin tredje strake mesterskapsfinale, og må vel tåle å være favoritter i kveld.

Ola By Rise har likevel sett ting hos Portugal som kan ryste mesterne.

- Portugal har et godt tak på Spania. Jeg gikk nøye gjennom den 4-0-seieren de fikk i slutten av 2010, og det var en oppvisning i kontringseffektivitet. Spania hadde klart med ballinnehav i den kampen, mens Portugal var mye mer framoverrettet, og søkte bakrommet oftere. Som sagt, det blir fantastisk spennende, sier han.