Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et samlet norsk OL-lag

Langrennsmiljøet har gjort det meste riktig.

 ENDELIG SEIER?  Et forsterket lag ligger også bak Martin Johnsrud Sundbys mulighet til å bli første norke vinner av Tour de Ski. FOTO: AP/Giovanni Auletta.
ENDELIG SEIER? Et forsterket lag ligger også bak Martin Johnsrud Sundbys mulighet til å bli første norke vinner av Tour de Ski. FOTO: AP/Giovanni Auletta. Vis mer

FIREDOBBELT norsk i langrenn en drøy måned før OL forteller ikke nødvendigvis alt om styrkeforholdet på åpningsdistansen i Sotsji, men derimot det meste om den jobben som er gjort for å holde miljøet samlet etter at Petter Northug gikk ut av landslaget sist vår. Med andre ord:

•• Bra jobbet!

Den attesten går til samtlige i miljøet, og ikke minst til dagens vinner. For om ikke Petter selv hadde ønsket å bidra til et samlet sterkt OL-lag, hadde dette aldri skjedd.

NORSK HERRELANGRENN kunne ikke fått noen bedre OL-oppkjøring enn disse siste dagene i Tour de Ski. Først viste Petter at han ønsket Martin Johnsrud Sundby det beste ved å gi vekk bonussekunder på fellesstarten  onsdag, så fulgte en gjennomført lagtaktikk som sikret Martins posisjon i langløpet mellom Cortina og Toblac i går og så kom de resultatene på dagens 10 km som mye skyldes frigjort energi.
 
For da både Petter Northug og Chris Jespersen også kunne gå helt for seg selv, var det lett å se at denne norske framgangen er bred. Det drives klokt på landslaget, det er mange flinke private lag og superstjernen selv har et team rundt seg som gjør at han får effekt  av sin egen spesielle evne til å styre toppform.

DET som nå skjer mellom de beste norske herreløperne, er et nødvendig korrektiv til den skjeve framstillingen av Petter som en løper som har nok med seg selv. Det har han ikke. Riktignok fungerte han ikke alltid like samlende på landslaget, men det skyldtes ikke noen spesielt stor egoisme. Petter bare trivdes med sine egne saker og sine egne kompiser.

Etter bruddet med landslaget i våres, har utviklingen egentlig vært fin for begge parter. Landslagsgjengen er blitt utfordret i treningshverdagen uten verdens beste skiløper i miljøet, og Petter har fått trent så fleksibelt med sine nærmeste som han ønsket.

Slik har ikke plasseringen av Norges største gullhåp på et privatlag i og for seg vært feil i forhold til resultatene i Sotsji neste måned. Det er de langsiktige konsekvensene av å ha stjerner på privatlag som truer norsk langrenn. De egentlige skurkene her er altså de sportslig sett kunnskapsløse COOP-lederne, og ikke Petters nærmeste fagfolk.

DENNE seieren viser at hovedpersonen sannsynligvis kommer til OL i flott form. Det forstyrrende sykdomsavbrekket i forberedelsene har ingen ting å gjøre med privatsatsingen. Når den felles satsingen ble konsentrert for å ta igjen det tapte, var veien tilbake til toppen kort. Da det gjaldt som mest var altså alle partene voksne.

Nettopp den modenheten har preget de siste dagene i Touren. Også Chris Jespersen følte at han av hensyn til Martin ikke fikk gått fort nok på jaktstarten i går, men skjønte at taktikken var nødvendig for å sikre en norsk sammenlagtseier. Belønningen blir at dagens fire beste danner laget på åpningsdistansen i OL; hvis ikke Finn Hågen Kroghs spurtstyrke gjør at han foretrekkes. I så fall er Chris med Tour-innsatsen garantert 15km klassisk med individuell start; altså akkurat den distansen som han aller mest ønsker seg.

Poenget er at miljøet selv evner å se mulighetene som ligger i det å tenke lag. Det er dette den interne diskusjonen gjerne har gått på i herreløpernes årlige evaluering, og det er her splittelsen framstår som et vellykket brudd. Ikke minst for Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

har de to da heller aldri vært motstandere. Selv da Martin skjelte ut Petter for feighet under fjorårets NM, ble det med et utbrudd:

- Jeg var uenig med ham. Sånn er gutter, og forhåpentligvis så vil vi ha det sånn i fortsettelsen også uten at det blir så mye oppstyr, sa Martin om NM-krangelen bare noen uker seinere.

Enigheten gir sannsynligvis norske herrelaget den første Tour de Ski-seieren i morgen; om ikke østerrikske Johannes Dürr er en enda bedre klatrer enn hans gode rykte sier. Men den økte lagfølelsen sørger uansett for at Norge stiller til OL med to klare gullkandidater og en samlet gjeng som evner å se lenger enn seg selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media