- Et samlet norsk pressekorps har ikke skjønt fotballmarkedet

Truls Haakonsen langer ut etter å ha forklart seg ferdig.

GODT Å VÆRE I GANG: Tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, sier han er glad for å være i gang med rettssaken om overgangen til Veigar Pall Gunnarsson. Foto: Sigbjørn Strand
GODT Å VÆRE I GANG: Tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, sier han er glad for å være i gang med rettssaken om overgangen til Veigar Pall Gunnarsson. Foto: Sigbjørn StrandVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, ble permittert fra jobben i Vålerenga for snart to år siden.

Først i Asker og Bærum tingrett i går og i dag, har han kunnet gi sin fulle versjon av overgangssaken mellom Stabæk og Vålerenga som omhandler salget av Veigar Pall Gunnarsson og opsjonsavtalen om Herman Stengel.

- Jeg er glad for at vi har kommet i gang og det har vært en lang vei hit. Det skal bli godt å bli ferdig med det. Det å være her er småtteri og veldig enkelt i forhold til to år med dette her, sier Haakonsen til Dagbladet.

For det har ikke vært to hyggelige år.

- Det er litt uvirkelig at man havner i en sånn situasjon. Jeg har nok rygg til å bære det. Men det er ikke noe moro, og det er ikke noe gøy for familie og tilsvarende. Og det er ingen her (i media - journ. anm.) som er så veldig opptatt av å formidle noen formildende omstendigheter. Men folk får mene og tro det de vil, jeg har veldig god samvittighet for det jeg har gjort. Jeg er helt sikker på at det står seg veldig godt også i rettten, sier 39-åringen fra Hamar.

Dyr Gunnarsson Han står sammen med tre tidligere og nåværende Stabæk-ledere tiltalt for grovt bedrageri. Påstanden fra påtalemyndigheten er at de fire millionene Vålerenga betalte for opsjonen på Stengel egentlig var en skjult betaling for Gunnarsson. Stabæk måtte betale 50 prosent av inntektene på salg av islendingen til hans tidligere klubb, franske Nancy.

Haakonsen har i retten hevdet at han vurderte verdien på Gunnarsson til maksimalt 1,5 millioner. I retten i dag sa han også at han synes Vålerenga var «i overkant av rammene» da de brukte én million på angriperen.

Han brukte mye tid under sin forklaring på å forsøke å få dommer og aktoratet til å forstå hvorfor én million ikke var en for lav pris for Gunnarsson.

Utfordrer pressen - Føler du en frustrasjon over at retten ikke forstår fotballmarkedet?

- Nei, det er jo ikke bare de som ikke forstår det. Vi har jo et samlet norsk pressekorps som i to år ikke har skjønt det, så den frustrasjonen la jeg bak meg for lenge siden, sier Haakonsen til Dagbladet.

- IKKE BILLIG: Retten skal vurdere om Vålerenga betalte for lite for Veigar Pall Gunnarsson da de kjøpte ham fra Stabæk for 1 million kroner i 2011. Haakonsen mener tvert i mot at islendingen var i dyreste laget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
- IKKE BILLIG: Retten skal vurdere om Vålerenga betalte for lite for Veigar Pall Gunnarsson da de kjøpte ham fra Stabæk for 1 million kroner i 2011. Haakonsen mener tvert i mot at islendingen var i dyreste laget. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Han kommer også med en utfordring til norske sportsjournalister, som han mener har vært lite villige til å forstå Stabæk og Vålerengas syn på saken.

- Jeg kan utfordre dere da, dere vet jo alt dere som jobber i pressen: Dere kan gi meg ti-tolv eksempler på spillere over 30 år som har gått for mer enn det vi betalte for Veigar Pall Gunnarsson. Når dere har funnet ut det, kan dere ringe meg, så kan vi ta en diskusjon rundt verdisetting av spillere.

Forsvarer Stengel-avtalen Haakonsen har også forsvart valget om å bruke fire millioner på å sikre Vålerenga forkjøpsrett på stortalentet Stengel, som var 15 år på det aktuelle tidspunktet. Avtalen har blitt omtalt som verdiløs av kritikerne.

Haakonsen mener det ville vært en god investering å kjøpe Stengel.

- Hvis du kjøper en ung spiller til 2 millioner kroner og selger ham for 10 millioner, er det veldig spiselig. Men om du betaler 8 millioner for en du kan få 30 millioner for, altså 14 millioner mer i fortjeneste, så er det veldig rart, sier Haakonsen til Dagbladet.

De fire tiltalte har nå snart gjort seg ferdige med sine forklaringer. I morgen kommer de første av i alt rundt 30 vitner til å forklare seg i tingretten. Først ut er Herman Stengel og faren hans.

OMSTRIDT AVTALE: Retten skal også vurdere om opsjonsavtalen om Herman Sørby Stengel var knyttet til prisen på Gunnarsson. Både Stabæk-lederne og Haakonsen har insistert på at det var snakk om to uavhengige avtaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
OMSTRIDT AVTALE: Retten skal også vurdere om opsjonsavtalen om Herman Sørby Stengel var knyttet til prisen på Gunnarsson. Både Stabæk-lederne og Haakonsen har insistert på at det var snakk om to uavhengige avtaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer