Japansk toppsjef ut mot OL:

- Et selvmordsoppdrag

Administrerende direktør i den japanske nettgiganten Rakuten, Hiroshi Mikitani, går hardt ut mot landets planer om å arrangere OL i sommer. Han omtaler lekene som «et selvmordsoppdrag».

MISNØYE: Myndighetene i Japan har utvidet krisetilstanden i Tokyo, kun ti uker før lekene skal starte. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB
MISNØYE: Myndighetene i Japan har utvidet krisetilstanden i Tokyo, kun ti uker før lekene skal starte. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10 uker før sommerens OL i Tokyo er planlagt å starte, har Japan innført unntakstilstand for ytterligere tre regioner.

Japan strever fortsatt med å slå tilbake en fjerde smittebølge. Derfor har det blitt innført unntakstilstand også i regionene Hokkaido, Okayama og Hiroshima.

Unntakstilstanden gjelder for perioden 16.- til 31. mai.

Flere har tatt til orde for å avlyse eller utsette lekene til situasjonen er mer under kontroll. Nå melder en av Japans fremste toppsjefer, Hiroshi Mikitani i nettgiganten Rakuten, seg inn i kampen:

- Det er farlig å arrangere et så stort arrangement som samler personer fra hele verden. Risikoen er for stor, fordelene for små. Mange land sliter fortsatt med pandemien, blant dem India og Brasil. Det er ikke tid for å feire ennå, sier han i et eksklusivt intervju med CNN.

SUPERLØP: Rai Benjamin kom med et skremmeskudd før OL i Tokyo da han sesongåpnet på 47,13 i California. Video: World Athletics. Vis mer

Mikitani er blant de fremste toppsjefene til å ta et oppgjør med planene hittil, skriver kanalen.

I intervjuet sier han at han har forsøkt å overtale landets ledere til å avlyse lekene, som etter planen skal starte 23. juli. Han gir også regjeringen en score på «to av ti» for deres pandemihåndtering.

- Tror du regjeringen kan snu om og avlyse?

- Alt er mulig akkurat nå, sier toppsjefen, og legger til at det vil være «vanskelig å gjøre lekene tryggere».

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Hiroshi Mikitani i den japanske nettgiganten Rakuten, som selger elektroniske varer og tjenester. Foto: Fumine Tsutabayashi / Kyodo News / AP / NTB
ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Hiroshi Mikitani i den japanske nettgiganten Rakuten, som selger elektroniske varer og tjenester. Foto: Fumine Tsutabayashi / Kyodo News / AP / NTB Vis mer

Mikitani er ikke alene om å mene dette. 350 000 underskrifter ble fredag levert til myndighetene. Underskriftskampen arbeider for at det ikke skal arrangeres noe OL i Tokyo til sommeren.

- Menneskers liv er viktigere enn penger, sa den tidligere guvernørkandidaten Kanji Utsunomiya, som er frontmann for underskriftskampanjen.

Det er umulig å avholde OL på en trygg måte under coronapandemien, advarte også en forening med japanske sykehusleger tidligere denne uka.

- Vi er sterkt imot å avholde OL i Tokyo i ei tid da mennesker rundt om i verden kjemper mot det nye coronaviruset, slo de fast i et brev til myndighetene.

Arrangøren på sin side mener at lekene kan arrangeres på en trygg måte med gode testrutiner. Blant annet vil det innføres forbud mot utenlandske tilskuere.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) la også ut et 59 sider langt dokument tidligere denne måneden. Der kom flere planlagte og strenge smittevernregler fram: Alle rom må luftes hver time. Utøvere, støttepersonell og journalister må ha munnbind til enhver tid og alle må levere en detaljert plan der de viser hvor til enhver tid oppholder seg.

Sommerlekene i Japan ble i fjor utsatt i ett år på grunn av coronapandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer