Håndball-VM

- Et sjokk

Norske Magnus Abelvik Rød (25) spilte en av kampene som er under mistanke for kampfiksing.

I FORM: Magnus Abelvik Rød jubler for scoring under VM-møtet med Argentina i Tauron Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I FORM: Magnus Abelvik Rød jubler for scoring under VM-møtet med Argentina i Tauron Arena. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

KRAKOW (Dagbladet): Danske TV 2s avsløring om at i alt åtte dommerpar, to som dømmer det pågående verdensmesterskapet, knyttes til kampfiksing i en rapport fra Sportradar slo ned som ei bombe i håndball-VM søndag.

Analyseselskapet har registrert 26 kamper mellom september 2016 og november 2017 de mener bærer tydelig tegn på kampfiksing. Det er bare dommere, og ingen spillere som er mistenkt i rapporten.

Flere danske eksperter har analysert noen av de aktuelle kampene for TV 2, og mener det er «flere horrible avgjørelser» i kampene.

En av de aktuelle kampene hvor det mistenkes kampfiksing er Champions League-kampen mellom tyske Flensburg og polske Kielce i oktober 2017.

- Husker ikke

Den kampen var Norges landslagsprofil Magnus Abelvik Rød på banen for det tyske laget. Aftonbladet skriver at det i rapporten kommer fram at det ble satt store summer på uavgjort ved pause og ved full tid.

Det sto 10-10 til pause og endte 25-25.

SJOKK: Den montenegrinske veteranen Marko Lasica (33) har skapt sjokkbølger i håndballmiljøet etter denne hendelsen. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Beskjeden om at han spilte kampen som nå er under mistanke for kampfiksing fikk den høyreiste bakspilleren av Dagbladet i pressesonen etter søndagens VM-seier over Argentina.

- Hvordan husker du kampen?

- Skal jeg være helt ærlig husker jeg ikke den kampen i det hele tatt. Jeg aner ikke hva som kan ha skjedd, sier Abelvik Rød som scoret ett mål på tre skudd i Champions League-kampen.

Han forteller at han før Norges seier mot Argentina søndag kveld fikk vite at klubben hans Flensburg var involvert i en av de mistenkte kampene, men at han ikke visste om det skjedde på et tidspunkt han spilte i klubben.

- Har du snakket med lagkompisene dine om det?

- Vi har ikke snakket så mye om det. Det kom som et sjokk. Jeg visste bare det gjaldt 2016/17, og i 2016 var jeg i Bækkelaget, så jeg håpet det ikke gjaldt meg, forklarer Abelvik Rød.

- Jeg har ikke satt meg så godt inn i det, men har lest artiklene. Både jeg og alle på laget synes det er trist med alt som skal dra ned sporten vår, sa Sander Sagosen til Dagbladet og andre norske medier.

NYTT OG EKSOTISK: 21 år gamle Ulrik Berge Eriksson er først og fremst håndballspiller, men noe litt annet og spesielt har opptatt tiden hans de siste månedene. Video: Tiktok/Dagbladet TV Vis mer

Kampen ble dømt av det kroatiske dommerparet Matija Gubica och Boris Milosevic. De regnes for å være et av verdens beste dommerpar.

Svenskene Hampus Wanne, Simon Jeppsson, Tobias Carlsson og Mattias Andersson var også på banen i samme kamp. Aftonbladet har snakket med tre av dem, de sier alle at de ikke husker noe spesielt fra kampen.

Alle de norske spillerne Dagbladet har snakket med omtaler nyheten som et sjokk.

- Jeg synes det er synd at integriteten til håndballen står på spill når det gjelder dommere. Det er noe man ikke ønsker å ha. Samtidig må man stole på at de rette instansene tar det til etterretning og prøver å finne ut av hva som har skjedd, sier Abelvik Rød.

Norge visste ingenting

Håndballpresident Kåre Geir Lio sier til Dagbladet Norges Håndballforbund var uvitende om rapporten da nyheten sprakk søndag.

- Den rapporten har ingen hos oss sett. Det er en forventning at slike rapporter blir tatt på alvor og at innholdet blir gjort noe med. Det forventer vi også her, sier Lio til Dagbladet søndag kveld.

På Viaplays sending søndag raste ekspert Joachim Boldsen mot at EHF har visst om rapporten i flere år, men ikke fortalt offentligheten om det.

- Hva synes du om EHFs håndtering, Lio?

- Det må vi finne ut av, vi vet ikke hvordan EHF har eller ikke har håndtert dette. Men vi forventer og håper at EHF har gode svar.

- Vil dere foreta dere noe?

- Vi kommer til å be om å få en forklaring om hva som er gjort. Så kan vi mene noe mer om det hele.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer