Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et skritt nærmere opphevingen av forbudet mot proffboksing

Familie- og kulturkomitéen har levert sin innstilling.

BOR I BERLIN: Cecilie Brækhus på gymmen i Berlin, der hun trener til daglig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOR I BERLIN: Cecilie Brækhus på gymmen i Berlin, der hun trener til daglig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, men i oktober i fjor sa den nye regjeringen at de ønsket å fjerne proffbokseforbudet så raskt som mulig.

- Dermed kan Cecilia Brækhus utøve sporten sin i sitt eget hjemland, sa Siv Jensen på pressekonferansen.

Tidlig i oktober ble preposisjonen lagt fram i stortinget.

Behandlet i høst Stortingets familie- og kulturkomité har i høst behandlet saken, og på høringen 18. november ble det argumentert både for og imot opphevingen.

Norges Idrettsforbund gikk i forkant ut og sa at de ikke ønsker at proffboksing skal bli lovlig i Norge.

- Vi er absolutt ikke fornøyd med de endringene som er gjort i knockoutforskriften når det gjelder det helsemessige, sa Oddvar Jensen, stydemedlem i idrettsforbundet.

Styret i idrettsforbundet gikk inn for å fjerne forbudet mot proffboksing under forutsetning av at man beholdt knockoutforskriften som nå, men for at Brækhus skal kunne bokse i Norge er det gjort store endringer i knockoutloven.

Brækhus var ikke fornøyd med idrettsforbundets holdning.

- Det er ikke lenger bare min drøm om å bokse i Norge vi snakker om. Nå snakker vi om hele eksistensen til boksing som idrett. I år må amatørene ta av seg hjelmen internasjonalt, og om denne loven består, så betyr det ikke bare at vi ikke kan ha proffboksing, men vi kan heller ikke sende utøvere til OL, VM eller EM, så boksing som idrett vil dø helt ut i Norge, sa Brækhus til Dagbladet.

I dag leverte familie- og kulturkomiteen sin innstilling, og flertallet i komiteen sier ja til opphevingen av forbudet.

- Det viktigste for oss i denne saken er utøverne, sier Morten Stordalen (Frp) i familie- og kulturkomiteen.

- Dette er et skritt nærmere opphevingen av forbudet.

Må ivareta sikkerheten Stordalen presiserer at en av de største oppgavene i arbeidet med saken har vært å innhente riktig informasjon og finne fakta.

- Det har vært en vanskelig beslutning i den forstand at det er lite forskning som har tatt for seg hvordan det er i Europa. Det er viktig for oss at utøvernes sikkerhet blir ivaretatt, men vi har både snakket med utøvere, og sett kamper, både amatør- og proffkamper, sier Stordalen.

Flertallet mener også at proffboksing etter The European Boxing Union (EBU)s regelverk i tilstrekkelig grad tar hensyn til utøverens sikkerhet og helse, at det finnes kompetanse i Europa til å arrangere konkurranse, oppvisning eller treningskamp innenfor proffboksing i Norge, og at idretten dermed også bør tillates i Norge, skriver komiteen i sin innstilling.

I innstilligen står det at Krfs komiteemedlem merker seg at departementet i proposisjonen erkjenner at profesjonell boksing, i likhet med andre idrettsgrener, medfører skaderisiko.
Dette medlem viser til at de toneangivende profesjonelle bokseforbundene i dag står utenfor den organiserte idretten som World Anti-Doping Agency (WADA) kontrollerer.
Dette medlemmet mener helseaspektet og antidopingarbeidet må veie tungt, og dette medlemmet støtter derfor ikke regjeringens forslag.

Stortinget på tirsdag På tirsdag skal saken behandles i Stortinget, og det vil da bli avgjort om proffboksing vil bli tillat i Norge.

Både Høyre og Frp er for opphevingen av forbudet, men også Venstre har sagt at de ønsker å tillate proffboksing.

Frp har 29 mandater på Stortinger, Høyre har 48 og Venstre har ni. Hvis alle stemmer for å fjerne forbudet vil de ha flertall 86 av 169.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media