Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et smil for hele verden

På en grusbane i Zambia er det lett å skjønne hvorfor alle vil at Ronaldinho skal vinne VM med et smil.

LUSAKA (Dagbladet.no): Det er ingen nye Ronaldinho-skjorter på ungene som står i ring og slår innsidepasninger med plastballer langs grusen på Nortmeadskolen i Lusaka. Slike brasilianske VM-skjorter koster for mye, og her er det ikke riktig trøye og den daglige stilen det dreier seg om.

Bare fotball og det daglige brød.

Av og til kan du bli lurt til å tro at rekkefølgen på dissse to basale menneskelige behovene er uvesentlig, men slik er det ikke.

Likevel finnes det ingen bedre plass enn denne grusbanen i Lusaka for å forstå hvorfor kloden en måned framover skrur som et perfekt Ronaldinho-frispark og at vi alle håper Brasil vinner VM-gullet med et smil.

DET DREIER seg om fotballens evne til å forvandle.

Der det er mest å trylle vekk, blir den best.

Her i støvet på Nortmead i den nedslitte utkanten av hovedstaden Lusaka er det nok å komme vekk fra; ensomheten uten mor og far, sulten som ikke har noe å gjøre med at du glemte matpakka og den snikende aids-epidemien som utsletter familie etter familie. I Zambia er den gjennomsnittlige levealderen 39 år, omtrent som den nye snittalderen på robuste toppkeepere i mer velfødde fotballstrøk.

Ikke rart at ungene på denne treningsøkta til Breaktrough Sports Academy står stille i rekkene og konsentrerer seg før neste pasning: Et litt renere spark, en litt bedre skru og plutselig er du der:

BALLMAGI: På grusen i Nortmead kan de hjemmelagete plastballene sende deg hvor som helst i livet. Foto: Anne Kristine Soltvedt
BALLMAGI: På grusen i Nortmead kan de hjemmelagete plastballene sende deg hvor som helst i livet. Foto: Anne Kristine Soltvedt Vis mer

• • Inn på et profflag, ut av Zambia og bort, bort fra all dritten.

Det er fotballens magi.

DU TRENGER ikke å bli proff for å tro på den. Edgar Musonda var gymlærer på skolen i Nortmead, og så muligheten i det søplete brakkområdet mellom bygningene. Hva om vi slo gresset, ryddet søppelet og startet en lokal fotballskole? Han begynte med fire guttunger og en drøm om forandring. Et par år etter er det blitt til 300 elever, daglig trening og en skokk med unge hjelpere som driller inn afrikansk fotballkunst med kjærlighet og stil.

Målet er å gi de mest sårbare ungene i strøket ferdigheter i sport og ledelse. Da dreier det seg ikke lenger bare om å få den store kontrakten i en utenlandsk proffklubb, men om å bygge sterkere lokalsamfunn med unger som blir sett, får ansvar og kan fortsette livet utenfor grusbanen med bedre selvtillit.

Sånn blir fotballen mer enn et triks.

AKKURAT det har Ronaldinho skjønt for lengst. Ingen stjerne har som ham framhevet fotballsportens sosiale kraft.

Ronaldinho har selv tatt den sosiale reisen fra den lokale grusbanen, men det er ikke sin egen tur han helst forteller om. Hele verdens fotballgutt er opptatt av andre.

Slik har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) fått en gallionsfigur som egentlig er for god til å være sann. Noen tiår etter at Ronaldinhos landsmann Joao Havelange begynte å bygge opp sin presidentmakt ved å sende foballpenger til de lokale sportspampene i hvert eneste utviklingsland, regjerer sporten verden over.

Et smil for hele verden

Mer der Havelange bare var ute etter å samle stemmer for å beholde makten i FIFA, samler Ronaldinho hjerter.

PÅ DEN måten er det en fotballsport sterkere enn noen gang som begynner verdensmesterskapet sitt i dag. Fotballen er blitt det enerådende globale språket med gloser som blir forstått overalt og navn som betyr noe for alle.

Da er det fort glemt at Zambia ikke kom til VM. Et stygt bortetap mot Togo ødela den muligheten, men zambeserne er der likevel. Som resten av verdens innbyggere.

For fotball-VM er ikke først og fremst en måneds kollektiv ballgalskap fram til finalen i Berlin 9.juli, men den felles drømmen om forvandling.

PÅ SAMME VIS er ikke den mest kraftfulle fotballen den styla VM-utgaven fra Adidas, utviklet lunefull og sleip i sportsgigantens laboratorium for å skli forbi verdens beste keepere slik at 1,2 milliarder TV-seere får mange nok scoringer.

Selv egenskapene til supermodellen \'Teamgeist\' fra Adidas slår aldri de selvlagete ballene til ungene her på grusen i Lusaka.

De små kulene er presset sammen av brente plastikkposer og får en så kraftig sprett på underlaget at den kan sende deg hvor som helst i livet.

Kanskje helt til VM-gull sammen med Ronaldinho?

FOTBALLENS MAKT: Gymlæreren Edgar Musonda (t.h) startet Breakthrough Sports Academy for et par år siden. Nå har prosjektet hundrevis av unger som jobber for et bedre lokalsamfunn.
SMILER FOR ALLE: Med Ronaldinho har fotballsportens fått sitt aller beste ikon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling