Et solskjær over Norge

Alt ser så mye bedre ut for Norge med Ole Gunnar Solskjær tilbake på banen. Esten O. Sæther kommenterer.

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge - Brasil 1-1. Det var bare en snau halvtime mellom sammenstøtet der en feilvendt Ole Gunnar Solskjær ble feid unna av Gilberto og duellen der det var Edmilson, en annen sterk brasilianer, som lå igjen etter nordmannen.

De to situasjonene skjedde omtrent på samme sted ute på vestkanten på den tette, irrgrønne Ullevaal-matta, men for et norsk landslag i resultat-trøbbel var det omtrent som å bli plassert på en annen ballplanet.

Og det til en ny og bedre tid.

For med Ole Gunnar Solskjær i form blir det norsk landslagsfotball med en ny dimensjon.

DET kan trenges.

Denne sesongen har landslaget sviktet ofte både i resultat og prestasjon. Det har mye å gjøre med mannskapet Åge Hareide har matchet, men skyldes også et toppmiljø som har stagnert.

Laget har spillere med spennende ferdigheter, men får ikke kvaliteten helt fram.

Det er der Solskjær kan bli viktig.

Et solskjær over Norge

I hvert fall når han kommer i kampform utover høsten.

MOT BRASIL ble det med solskjærene.

Etter å ha blitt grundig rundtaklet av robuste Gilberto og lekende lett fraløpt av kjappe Cicinho på motsatt kant, spilte United-veteranen seg selv inn i kampen ved å bruke godt lagret fotballkunnskap. I denne sporten er slikt gamle gutters trøst når kroppen skranter, og Solskjær har mye å ta av.

To stikkere på direkten inn i bakrommet mot John Carew viste hva den hengende spissplassen kan brukes til med riktig hode og føtter.

DET BLE ikke mål på noen av forsøkene, men de følger fort i viktigere kamper.

Linken til Carew er avgjørende for suksess i EM-kvaliken. I John har Norge en internasjonal toppspiss i stadig positiv utvikling, og dess mer han kobles inn i farlige posisjoner dess nærmere er vi jevne, gode resultater.

Solskjær kan sørge for det.

FORELØPIG sørget han mest for sin egen selvtillit.

GOD: Ole Gunnar Solskjær spilte en strålende kamp mot Brasil, og han forsøkte seg sågar med et brassespark mot brassene. Her er han i duell med Gilbero Silva. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET.NO
GOD: Ole Gunnar Solskjær spilte en strålende kamp mot Brasil, og han forsøkte seg sågar med et brassespark mot brassene. Her er han i duell med Gilbero Silva. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET.NO Vis mer

Etter de to stikkerne kom smakebitene på det som det siste tiåret har gjort Ole Gunnar Solskjær til verdens mest berømte nordmann:

• •  Et brassespark som smøg utenfor stolperota, noen sugende, engelske taklinger høyt oppe i banen og en timing i en luftduell med den storvokste VM-stopperen Lucio som sendte John Arne Riise fri med omgangens største norske målsjanse.

Da kommer det større muligheter i viktigere kamper seinere.

DEN NORSKE scoringen kom uten Solskjær på banen, men med litt av det andre som gir Norge håp foran EM-kampene.

Om landslaget tar med mange kjente mangler inn i disse kampene, er kvalitetene også på plass. Morten Gamst Pedersens presise fot er en slik.

Blackburn-proffen slo fire cornere på rad rett før pause med akkurat den presisjonen som er nødvendig for å utnytte lagets hodestyrke.

Sånn var det naturlig at det til slutt ble mål etter frisparket hans.

DA LANDSLAGET misset i playoff-kampene mot Tsjekkia i fjor høst, ble det sagt og skrevet mye om at internasjonal toppfotball hadde det best uten Norge.

Sånt prat er bare tøys. Dette laget har glimtvis sportslig kvalitet nok til å glede både oss selv og alle andre. Utfordringen er å løfte fram disse kvalitetene samtidig som vi dekker til de defensive manglene på tempo og presisjon.

DET SISTE må trenerne klare gjennom tydelig defensiv organisering. Nå holdt det i hvert fall nesten mot et fornyet brasiliansk lag som jaget seier til siste minutt.

Det første og det morsomste kommer Ole Gunnar Solskjær til å hjelpe fram gjennom egne offensive kvaliteter og den tryggheten han sprer i hele spillergruppa..

Det er det som gir solskjær over landslaget rett før vær -og formrapporter blir erstattet av poeng i EM-kvaliken.