VANT PÅ DÅRLIG DAG: Morten Gamst Pedersens retur på eget straffespark reddet den viktige seieren mot Litauen - som gir Norge perfekt utgangspunkt før VM-gruppene skal trekkes. Foto: Kyrre Lien, Scanpix
VANT PÅ DÅRLIG DAG: Morten Gamst Pedersens retur på eget straffespark reddet den viktige seieren mot Litauen - som gir Norge perfekt utgangspunkt før VM-gruppene skal trekkes. Foto: Kyrre Lien, ScanpixVis mer

- Et søppelmål avgjorde en søppelkamp

Gamsten var tredjevalg som straffeskytter.

ULLEVAAL (Dagbladet): Morten Gamst Pedersen ble matchvinner da Norge vant på det han selv beskriver som en «ræva dag».

- Det var et søppelmål som avgjorde en søppelkamp, sier matchvinneren.

For straffesparket han tok var alt annet enn velplassert, men returen fra keeper Ernestas Setkus landet rett i beina på Gamsten. Til hans enorme lettelse.

- Det var jo bare nydelig, det er ingen tvil om det. Straffesparket sto vel i stil med kampen. Men det er godt å score. Mål teller uansett hvordan de scores, sier Blackburn-spilleren.

Tredjevalget I tillegg til at selve straffescoringen var heldig, var heller ikke straffesparket av det mest åpenbare slaget. Dommer Stuart Attwell nølte lenge før han markerte for straffespark da Erik Huseklepp ble felt bare noen få minutter før det ebbet ut med 0-0.

- Jeg så linjedommeren vinke, og var ikke sikker på hva han vinket for. Jeg håpet det var straffe. Det har vært gitt klarere straffespark, men han hindrer Erik i å løpe ved å legge seg litt oppå foten hans, mener Gamst Pedersen.

Gamsten var slett ikke øverst på lista over norske straffeskyttere. Men da førstevalget ble felt, og andremann ikke var på banen, måtte han ta ansvar.

- Erik var nummer én, John Arne nummer to og jeg nummer tre. Jeg snudde meg og så etter John Arne, men han var jo byttet ut, så da var det bare å gå en runde og få samlet seg litt, for det var mye løping fram og tilbake, sier Gamsten.

- Ræva dag Ballen gikk omsider i mål, og det viktigste i kveld var å få et resultat som sikrer at Norge blir puttet i bollen med de ni beste lagene når gruppene til VM-kvalifiseringen skal trekkes i slutten av juli.

Morten Gamst Pedersen nøler ikke med å innrømme at spillerne ikke leverte noen god kamp på Ullevaal.

- Kampen blir vel ikke husket for så mye annet enn at vi ble førsteseedet til VM. Det var ingen stor fotballkamp. Det ble ikke noe tempo. Så får vi ta med oss at vi vinner på en ræva dag.

Samtidig kan den gunstige seedingen hjelpe Norge å oppfylle drømmen om et VM-sluttspill.

- Det er en kjempefordel for oss. Nå bør det være en større sjanse til å nå et VM.

Mange vil si at Norge ikke er Europas niende beste lag, men resultatene taler for seg selv.

- Det kommer jo av at vi har hatt halvannet år med Drillo som har vært helt fantastisk. Da har vi føket oppover Fifa-rankingen og vi må jo bare være glad for at vi slipper unna de største kanonene. Det er ikke hverdagskost at vi ligger over Frankrike på rankingen, men vi får nyte det så lenge det varer, mener Gamsten.