Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Et spark mot norsk fotball

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Hvor mye av framgangen i norsk fotball som Ieroklis Stoltidis sparket i stykker i går, må du heretter lese legerapportene fra St. Olavs hospital for å få med deg.

Utviklingen til Per Ciljan Skjelbreds ødelagte høyrelegg betyr dessverre mer både for landslaget og Rosenborg enn det å få vårt beste internasjonale lag videre til UEFA-cupen.

Så sårbart er fortsatt dette RBK-laget, og ikke minst: Så stort er Skjelbreds talent.

Det er denne 18-åringen som har løftet det beste i norsk fotball i høst.

FOR NÅ er det snakk om nye tak.

Det var epokeskifte på Lerkendal denne kvelden. Den stillfarne trenerveteranen Bjørn Hansen, mannen som strøk trøndertrøyene såpass at de til slutt holdt til forsvarsparader, sa takk for seg før kampen.

Dermed var alle de gamle heltene ute, og den enestående RBK-suksessen med dem.

For når tror du egentlig at klubben er tilbake i Champions League?

SPARKET:  Ieroklis Stoltidis treffer leggen til Per Ciljan Skjelbred. Foto: SCANPIX
SPARKET: Ieroklis Stoltidis treffer leggen til Per Ciljan Skjelbred. Foto: SCANPIX Vis mer

I HVERT FALL ikke før Per Ciljan Skjelbred er tilbake på banen igjen i sin beste form.

I mellomtida blir det vanskelig å prestere uten.

Mot Olympiakos var ikke RBK i nærheten av det gode høstnivået. Tapet av Skjelbred betydde ny midtbaneformasjon, og den fungerte dårlig.

Så forsvant Roar Strand med strekk, og det ble enda verre. Selv om den fine 1 - 1 scoringen reddet resultatet, er det egentlig mer å bli redd for fra denne kampen.

FOR MYE av framgangen under Per-Mathias Høgmo har vært knyttet opp til Skjelbreds eksplosive utvikling, evighetsmaskinen Roar Strand og lysglimtene fra Daniel Braaten.

Med Braaten sengestående på høyrekanten og Skjelbred pluss Strand ute, ble det egentlig bare en god defensiv forsvarsfirer igjen av høstens RBK-framgang.

Selv Jan Gunnar Solli som var så glimrende mot Tsjekkia forleden, fomlet etter angrepsrytmen.

DET ER den som må finnes om RBK skal lykkes i det første steget på vei tilbake til gammelt nivå, og det blir mye verre uten Per Ciljan Skjelbred.

I løpet av vinteren var det meningen å jobbe videre med ham som hengende spiss, og på det viset skape en ny, stabil offensiv formasjon.

Nå må Høgmo tenke nytt, og muligens hente inn en erstatter for eventuelt å gå videre. I første omgang øker det i hvert fall lysten på å kjøpe ut Ardian Gashi fra Vålerenga.

FOR DETTE formasjonsvalget er viktig for RBK. Akkurat som det var det enestående angrepsopplegget som ga storhetstida, er det nødvendig å få en ny, effektiv stil for å komme tilbake.

Det er en annerledes RBK-utgave som kjempet seg til UEFA-cupen fra en tøff pulje. Klubben har hatt ballen nesten minst av samtlige 32 Champions League-deltakerne, og det forteller både om nivå og tradisjon i endring.

Nivået er fort plassert. Trønderne kvalifiserte seg til denne turneringen midt i sesongens mørkeste elendighet. Faktisk snudde Per-Mathias Høgmo motgangen i Champions League-kvaliken, men den snuoperasjonen gjorde neppe inntrykk på resten av selskapet i denne kvalitetsturneringen.

På tross av klar framgang, er Tippeligaen fortsatt blant de svakeste plattformene for europeisk toppspill.

ENDRINGEN i RBK-tradisjon er mer spennende. Lenge har Lerkendal vært selve arenaen for ballhold i norsktoppen. Det var her fotballen ble spilt - ikke sparket.

Sannsynligvis har den forskjellen vært overvurdert. Det kollektive var det beste ved RBK-fotballen gjennom storhetstida. Tryggheten på medspillernes plassering, var langt viktigere enn selve ballholdet. Det var tryggheten som gjorde at bildet ble så ballsikkert. Medspillerne var jo allerede på vei inn i de rommene der ballen ble spilt.

DRILLO-FOTBALLEN overtok Lerkendal da RBK-ledelsen utpekte Per-Mathias Høgmo som mannen som skulle gjenreise klubben, men også den stilen har forandret seg med resten av sporten. Høgmo tok først og fremst med seg overgangsfasen fra sin tillærte visdom, og skulle bruke ungguttenes talent til å forme noe nytt.

Men nå ligger den beste av dem på sykehus med ødelagt fot.

UT: Fellingen av Per Ciljan Skjelbred var ikke bare stygg mot gutten, men også mot norsk fotball. RBK er ikke tilbake på sitt beste internasjonale nivå før Lille-Per er tilbake.
ESTEN O. SÆTHER.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!